Mutlu Olmak İstiyorsanız Eğer Yapmanız Gereken Çok Basit Bir Şey Var: Şarkı Söylemek

'Yürürken şarkı söylüyordum, çünkü mutlu olduğumda, ne bir arkadaşı ne iyi bir ahbabı ne de mutlu anında mutluluğunu paylaşacak bir kimsesi olmayan her mutlu insan gibi, durmaksızın kendi kendime bir şeyler mırıldanırım.' diyor Dostoyevski, 'Beyaz Geceler - Bir Hayalperestin Anılarından' kitabında...

Müziğin pozitif duyguları tetiklediği aşikâr. Sevdiğiniz bir şarkıyı dinlemek, yeni ve güzel bir şarkı keşfetmek, güne enerjik başlamak için neşeli bir şarkı seçmek size nasıl mutluluk veriyorsa şarkı söylemek de bir o kadar mutluluk verir. Hatta belki de daha fazlasını...

Bir mutluluk reçetesi, 'Şarkı söylemek'.

Bilim insanlarına göre mutluluk öğrenilebilir bir şey. Büyük ikramiye kazanmanıza ya da planladığınız işlerin yolunda gitmesine gerek yok mutlu olmak için. Küçük bir çocuğun gülüşü de sizi mutlu edebilir, aynı şekilde şarkı söylemek de. Uzman Wilhelm Schmid Bode, mutluluk reçetesi için onlarca şeyin içinde şarkı söylemenin de olduğunu belirtiyor.

Özgüven, mutluluk, sakinlik, zevk...

Müzik psikoloğu Karl Adamek şarkı söylemenin mutluluk verdiğini söyleyen araştırmaların ortaya çıkardığı sonuçlara kendisinin de katıldığını söylüyor. Hatta sadece bu değil, şarkı söyleyen insanların hayattan daha fazla zevk aldığını, daha iyimser ve sakin olduğunu, daha fazla öz güvene sahip olduğunu yapılan pek çok araştırmada gördüklerini de sözlerine ekliyor.

Stresle başa çıkmak istiyorsanız, şarkı söyleyin!

Müzikal etkinliklere katılanların ve katılmayanların tükürükleri incelenerek ortaya çıkan bu bilgi çok da şaşırtıcı olmasa gerek. Herhangi bir bilim insanının bunu demesine bile gerek yok. Stresli olduğunuz zamanlarda, açın en sevdiğiniz şarkılardan birini ve eşlik etmeye başlayın. Etkilerini göreceksiniz. 

Dr. Altenmüller Oxytocin şarkı söylerken salgılanan hormonların sadece beynin değil, bütün vücudun mutlu hissetmesine neden olduğunu tespit etti. Araştırmaya göre müzik dinlerken şarkı söylemek stres hormonu olarak bilinen hormonu baskılayan bir antikor üretilmesine yarıyor, insanın rahatlamasına neden oluyor.

15-20 dakikalık şarkı söylemenin etkisi...

Evet şarkı söylemek çok eğlenceli ve mutlu edici bir eylem. Ama sadece mutlu edip stresi mi azaltıyor? Tabii ki hayır. Royal Devon & Exeter Hospital kurumunun yaptığı araştırmalarda şarkı söylemenin vücudunuza pek çok yararı olduğu ortaya çıkmıştır. 15-20 dakika şarkı söylemenin bile sağlık üzerine çok çeşitli yararları olduğunu söyleyen uzmanlar, bunu adeta bir meditasyon olarak görüyorlar. Sesinizin güzel olmasına ya da kötü olmasına aldırış etmeden şarkı söyleyin.

Şarkı söylemekten çekinmeyin!

Hamburg’daki Şarkıcı Akademisi başkanı Klaus Peter Samson, çoğu kişinin şarkı söylemeyi bilmediğini zannettiği için şarkı söylemekten çekindiğini, genelde her sağlıklı insanın bir şekilde müzikal yeteneği olduğunu, istisnaların ise çok az olduğunu belirtmiştir. Samson, şarkı söylemekten korkulmaması gerektiğini ifade ederek, şarkı söylemenin her yaşta öğrenilebileceğini de söylemiştir.

Duşta şarkı söyleyin!

Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi öğretim elemanı ve hitabet konusunda çalışmaları bulunan Gökhan Bayram, duşta şarkı söylemenin ses tellerine iyi geleceğini söylüyor. Duşta bulunun yüksek miktardaki buharın ve nemin, ses tellerine iyi geldiğini ve ses tellerini yumuşatıp rahatlattığını da sözlerine ekliyor. Rahatlamış bir bedenin yanında rahatlamış ses telleriniz ile şarkı söylemek, bir insanı neden mutlu etmesin.

Sağlıklı olmak mutluluğun başlıca temeli.

Şarkı söylemenin stres hormonlarını baskılayan bir antikor üretmesinin bir diğer yararı da insanın bağışıklık sisteminin güçlendirmesidir. Frankfurt Üniversitesi'nin çalışmasına göre şarkı söylemek bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve insanın mutlu olması için bir sebep daha üretiyor. Hasta hasta yatarken, burnunuzu silerken, tıkanmış bir burunla şarkı söylemek sizi çok mutlu etmese gerek. Sağlıklı olmak mutluluğun başlıca temellerindendir.

Frankfurt Kilise Korosu'nun bir saatlik provasından önce ve sonra koro üyelerinin kanını alan bilim insanları, şarkı söyleyen üyelerin, antikor türü olan immunoglobulin A değerlerinin yükseldiğini, şarkı söylemeyenlerin değerlerinin değişmediğini saptamışlardı.

Ayrıca koro halinde şarkı söyleyenlerin kalp ritimlerinin birbirlerine uygun biçimde attığı da ortaya çıkmıştır. Yani şarkı söylemek kalp ritmini düzenliyor.

Horlamanın şarkı söylemekle bir alakası olmalı.

Horlamak başlı başına can sıkıcı bir durum. Özellikle eşiniz, horlama sesinizin yüksekliğine göre yan odadakiler ve hatta komşularınız için. İngiliz doktorlara göre düzenli olarak şarkı söylemek ve ses egzersizleri yapmak horlama ve uyku apnesi sorunları olanlara iyi geldiğini gözlemlemişlerdir. 

Tabii ki kendi mutluluğunuz için de önemli olmasının yanı sıra şarkı söylemek eşinizi de mutlu etmenize yarayacaktır.

Çocukların müzik eğitiminin temeli, 'şarkı söylemek'.

'Çocukların müzik eğitiminin temelinin şarkı söylemek olduğu artık bir sır değil. Tabii ki de bir çok çocuk müzik enstrümanlarını zevkle çalmaktadır. Fakat şarkı söylemek ise gerçekleştirilmesi daha popüler ve daha kolaydır. Günlük hayatında bir çocuğun şarkı mırıldandığını veya yüksek sesle söylediğini çok sık duymak mümkündür. Çocuklar şarkı söylemeyi severler ve bunu seve seve yaparlar. Ebeveynle buna karşı çıkmaz ise, hatta çocuğu da bu konuda yardımcı olurlarsa. Çocuk da muhakkak şarkı söylemeyi sevecektir. Koro dersi çocuklarda nefes alma, işitme, ritim duygusu ve hafızayı geliştirmektedir. Bu da çocuğun gelişimi için çok yararlıdır.' demiştir Sevgi Sadayeva.

Daha çocuk yaşta mutlu olmanın sırrını çözebilmesi için, çocuklarımıza müzik eğitimi vermek görüldüğü gibi oldukça önemlidir. 

Sevgi Sadayeva çocuklar için şarkı söylemenin yararlarını şu şekilde anlatıyor, 'Ses ve koro eğitiminin de insan sağlığına katkıları vardır. Şarkı söyleme esnasında ortaya çıkan sesin yalnızca %15-20’si dışarı çıkmaktadır. Ses dalgalarının kalan kısmı iç organlarınız tarafından içe alınmakta ve titreşmelerini sağlamaktadır. Fizyolojik bakış açısından şarkı söyleme esnasında bağırsak masajı meydana gelmekte, kalp üzerindeki yük kalkmaktadır ayrıca da kan damarlarının çeperlerini güçlendirmektedir. Bunun yanı sıra vücuttaki kan dolaşımı hızlanmakta ve akciğerler ilave hava almaktadır. Devamlı olarak akciğerlerin havalanması ile solunum sistemi hastalıkları riski azalır (farenjit, larenjit, sinüzit, bronşit). Böylece şarkı söyleme esnasındaki çalışmalar çocukların sağlığını da güçlendirdiği bir gerçektir. Şarkı söylerken farklı kas gurupları harekete geçmektedir ve bu kaslar koro derslerinde gelişmektedir.'

Şarkı söylemek genetik mi?

Şarkı tutkunu musunuz? Bu tutku belki de genetik olabilir. Koroda şarkı söyleyen ve söylemeyen 500 kişinin katılımıyla yapılan genetik bir araştırma sonucunda koroda şarkı söyleyenlerin müzisyen genine sahip olduğu, söylemeyenlerin ise müzisyen olmadığı ortaya çıktı. Böylece şarkı söylemenin genetik olduğu da ispatlandı.

Mülteci kadınlar savaşa şarkı söyleyerek direniyor...

Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen mülteci kadınlardan oluşan Suriyeli Kadınlar Korosu, ülkelerinden binlerce kilometre uzakta savaşa karşı seslerini şarkılarla yükseltiyor. Onlar da mutlu olmanın yolunun bir şekilde şarkı söylemekten geçtiğini düşünüyorlar.

Mutlu olmak için elinizden bir şey gelmediği noktada belki de bir şarkı söylemek sizi mutlu edecektir.

Ayna karşısında dans ederken, evde otururken, yemek yaparken, şarkı söyleyin. Şarkı dinlerken eşlik edin. Sanatçıların şarkı söylemekten mutlu olmalarının bir sebebi de keyif vermenin keyfi değil, sadece mutlu olmalarıdır.

O yüzden ne demiş Sezen Aksu, “O zaman şarkı söylemek lazım avaz avaz!”

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
17.06.2016

Geçen işte evde şarkı söyliyim dedim, bi an deprem oluyor sandım meğersem tüm komışular çıkmış dışarı dinamitle binayı alttan patlatıyorlarmış işte sonra 15 senedir hastahanedeydim yeni taburcu oldum.

17.06.2016

sesi güzel olan insanları mutlu eder bence şarkı söylemek

"o sarki oyle soylenmez yasemin"

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ