Mutlu Olmak İster misiniz? Öyleyse Uzaklaşmanız Gereken 14 Zehirli Duygu

Hepimiz mutlu bir insan olmak istiyoruz ama bunun için ne yapmamız gerekiyor tam olarak bilmiyoruz. Öncelikle hangi duyguların bizi olumsuz olarak etkilediğini bulup bunları nasıl pozitif hale dönüştürebiliriz bunu belirlememiz gerekiyor.

Biz de Bright Side aracılığıyla bu 14 zehirli duyguyu ve bunların nasıl üstesinden gelebileceğinizi sizin için hazırladık. Artık bu duyguların üstesinden gelme ve mutlu olma zamanı!

1. Anksiyete

Anksiyete genellikle kendinizi güvensiz ya da tehdit altında hissettiğiniz anlarda ortaya çıkar. Bu zehirli his vücudunuzda ve zihninizde hızla büyür, kendinizi cesaretiniz kırılmış hatta bastırılmış hissetmenize neden olur. Bazı diğer belirtileri ise; korku hissi, konsantrasyon ve güven eksikliği ya da insomniadır(uyku problemi).

Nasıl Baş Edilir?

  • Nelerin sizde kaygıya neden olduğunu belirleyin.

  • Haftalık rutininize fiziksel bir aktivite ekleyin.

  • Etrafınızdaki olumsuz düşünceli insanlardan uzaklaşın.

2. Sürekli Acı Hissetmek

Bu duygu sürekli bir rahatsızlık, üzüntü ve pişmanlık durumu hissetmenize neden olur. Dinleme ve konuşma şeklinizi değiştirebilir ve hatta karar verme becerilerinizi etkileyebilir. Acı hissi kendini felçli gibi hissetmenize neden olabilir ve daha da önemlisi, etrafınızdaki insanları ve geleceğinizi etkileyebilir.

Nasıl Baş Edilir?

  • Geçmişteki olumlu anılarınızı, kazandığınız zaferlerinizi hatırlayın. Emin olun güçlü hissetmenizi sağlayacak.

  • Hayatta değiştirebileceğiniz durumlar olduğu gibi sizden bağımsız gelişen olaylar olduğunu da unutmayın. Başınıza gelebilecek her durumla barışık olmayı öğrenin.

3. Kronik Memnuniyetsizlik

Kronik bir memnuniyetsizlik hayatı size zehir edebilir. Bazen memnuniyetsizlik hissi her geçen gün daha iyi bir kişi haline gelmenize yardımcı olur, ancak kronik memnuniyetsizlik, sizi var olmayan bazı mükemmeliyet standartlarını aramaya zorlar.

Nasıl Baş Edilir?

  • Kendinizi olduğunuz gibi kabul edin, başkalarının sizden ne beklediğini umursamayın.

  • Negatif düşünce ve deneyimlerin aslında ne kadar önemli olduğunu fark edin.

  • Hatalarınızdan ders çıkarın ama daima ileriye bakın.

4. Bağımlılık

Bu duygu, sizi duygusal olarak manipüle edilmiş bir kişiye dönüştürür ve kendinizi daha az düşünmenizine neden olur. Sizi, o olmadan bir şey başaramayacağınıza inandırır ve bağımlı hale getirir. Bir süre sonra kendiniz onsuz yapamaz gibi hissedersiniz.

Nasıl Baş Edilir?

  • Önceliği daima kendinize verin.

  • Hayatta karşınıza çıkacak her türlü zorluğun tek başınıza üstesinden gelebileceğinize inanın.

  • 'Yapamam' ya da 'Bilmiyorum' yerine 'Öğrenebilirim'i hayatınıza sokun.

5. Öfke

Bazı durumlarda, iyi yönetilen bir öfke duygusu aslında zorlukların üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Bazen odaklanmanız ve tetikte olmanız için yardımcı olur, ancak öfke şiddete dönüşürse gerçek bir problem haline gelir.

Nasıl Baş Edilir?

  • Öfkenizi kabul edin ve bunun üstesinden gelebilmek için kendi yöntemlerinizi keşfedin.

  • Öfkenin üstesinden gelmenin en iyi yolunun akıllıca düşünmek ve sağduyulu davranmak olduğunu unutmayın.

6. Kıskançlık

Devamlı bir kıskançlık hali sizi asla mutlu bir insan yapmaz. Ama daha da önemlisi, bu hissi çevrenizdeki insanları da rahatsızlık verir emin olun. Başkalarının başarısını kutlayamazsınız, başkalarının sizden daha mutlu olmasını istemezsiniz hatta bir süre sonra bunlarla başa edemez hale gelirsiniz.

Nasıl Baş Edilir?

  • Sizi eşsiz ve diğerlerinden farklı yapan özelliklerinizi keşfedin.

  • Kendiniz için hayal kurmayı öğrenin.

7. Korku

Bir kez üstesinden gelememen korkusunu yaşamak bütün hayatını etkileyebilir. Ancak korkunun kökenlerini keşfederek onlarla yüzleşip üstesinden gelebilirsin.

Nasıl Baş Edilir?

  • Kendince başına gelebilecek kötü bir şeyler uydur ve buna nasıl bir çözüm oluşturabileceğini düşün. Bak o kadar da zor değil işte, başına gelenlerin üstesinden gelebilmenin mutlaka bir yolu vardır.

8. Utanç

Devamlı utandığınızı hissetmek aslında dışlanma korkusundan kaynaklanır. Utandığınız için kendinizi sürekli rahatsız ve mutsuz hissedersiniz. Sizi utandırmaya çalışan insanların aslında kendi içlerinde büyük sorunlar yaşayan insanlar olduğunu unutmayın.

Nasıl Baş Edilir?

  • Sizi utandırmaya çalışan bir insanı fark ettiğinizde, kendi korkularından ve sorunlarından bu şekilde kaçmaya çalıştığını unutmayın.

  • Yaptığınız hatalara gülmeyi öğrenin.

  • Hata yapmanın başarısızlık olmadığını kabul edin.

9. Ağır Depresyon

Bu, yaşayabileceğiniz en tehlikeli duygulardan biridir. Şiddetli depresyon, hayatınızın tüm alanlarını etkileyen bir değişikliğidir. Bazen yaşamak için bir sebebiniz yokmuş gibi hissettiğiniz olur.

Nasıl Baş Edilir?

  • Zihniyetinizi ve kendinize bakış açınızı değiştirin.

  • Pozitif düşünmeyi ve konuşmayı öğrenin.

  • Geçmişte yaptığınız hataların aslında sizi ne kadar çok geliştirdiğinin farkına varın.

  • Sizi bir şekilde üzmek ya da mutsuz etmek isteyen olumsuz insanlardan uzaklaşın.

10. Bıkkınlık Hissi

Bu duygu size genellikle öfke ve kızgınlık hissettirir. Unutmayın ki tüm hayatınızı başkalarını memnun etmeye çalışarak yaşayamazsınız. Hayattaki en önemli şeyin kendiniz olduğunun farkına varın.

Nasıl Baş Edilir?

  • Şimdiye kadar elde ettiğiniz, başardığınız şeylere odaklanın.

  • Hata yapmak için kendinize izin verin, mükemmel olmaya çalışmayın.

  • Ve asla pes etmeyin.

11. Kahrından Ölmek

Hayatınızda çok büyük bir kayıp veya başka büyük trajedi ile nasıl başa çıkacağınızı bilmiyorsanız, kendinizi duygusal bir durgunluk cehenneminde bulursunuz. Bir türlü hayatınızı kontrol altına alamazsınız. Çevrenizdeki herkesin sizi anlamasını beklemeyin. Bu tür acıların anlaşılması oldukça zordur. Ancak acınızı yaşamanız iyileşme süreci için gereklidir, bu nedenle duygularınızı bastırmayın, yakınlarınızla paylaşın.

Nasıl Baş Edilir?

  • Affetmeyi ve unutmayı öğrenin. Hayat size bir kapıyı kapatmış olabilir ama siz geleceğe olan kapınızı aralayıp, kaybettiğiniz mutluluğunuzu tekrar elde etmenin planlarını yapmaya başlayabilirsiniz.

12. Devamlı Gözyaşı Dökmek

Ağlamak sağlık açısından iyi olabilir, ancak tıpkı diğer herhangi bir hisse benzer şekilde, otomatikleştiğinde zehirli bir duyguya dönüşebilir ve karşı karşıya kaldığınız her zorluğa vereceğiniz tek yanıt haline gelebilir. Gözyaşlarının hiçbir şeye bir çözüm olmadığının sadece sizi rahatlattığının farkında olmalısınız.

Nasıl Baş Edilir?

  • Sadece mutsuz olduğunuzda değil de iyi şeyler ya da pozitif duygular yaşadığınızda da ağlarsanız sadece kötü anlarla bağlantılı olmaktan çıkar.

13. Suçluluk Hissi

Gerçek suçluluk (örneğin, yasanın kasıtlı olarak ihlal edildiği durumlarda) ile duygusal suçluluk hissi (duygusal nedenlerden kaynaklanan suçluluk duygusu) arasındaki ayrım iyi yapmak önemlidir.

Nasıl Baş Edilir?

  • Yanlış yaptığınızı düşünüyorsanız, sizi bağışlamasını isteyin karşınızdakinden. Yani özür dileyin. Özür dilemek birçok kişiye zor gelir ama aslında sizi rahatlatacaktır emin olabilirsiniz. Bunu yapabilmeniz demek, kendi hareketlerinizin sorumluluğunu alabildiğiniz anlamına gelir. Bu sayede bunu öğrenmiş olursunuz ve aynı hayatı tekrar etmezsiniz.

14. Reddetme

Reddetme duygusu, zorluklarla yüzleşmenizi olumsuz bir şekilde etkiler. Derin bir acı hissettirir ve kendinizi olduğunuz gibi kabul etmekte güçlük çekmenize neden olur. Yani kısacası sadece sizi zehirler.

Nasıl Baş Edilir?

  • Kendiniz sevmeyi öğrenin.

  • Her zaman sizi eşsiz ve özel yapan bir yanınızın olduğunu unutmayın.

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
20.01.2017

ağır depresyonda olan birine,-Lütfen bu duygundan uzaklaş!! --evet nasılda düşünemedim şimdi uzaklaşıyorum bi dakka

20.01.2017

Bıkkınlık Hissi- bu hükümetle o zor cnm yha.

20.01.2017

Ay g*tüm

Hepsi doğru fakat biri bunlardan uzaklaşabilmenin formülünü de söyleyebilir mi hele ki yaşadığımız bu dünyada? Özellikle gelecek kaygısı.

TÜM YORUMLARI OKU (26)