Çince rüzgar ve su anlamına gelen Feng Shui, insanlar ve çevreleri arasındaki ilişkiyi konu alan bir Doğu felsefesidir.
Feng Shui’ye göre mutfaklar; evin sağlık ve bereketini temsil eder. Bu nedenle de mutfağın durumu, kullanılış şekli, verimliliği ve rahatlığı evin enerjisi ve Feng Shui’si için önemlidir.
Feng Shui felsefesine göre yemeği yapan kişinin mutfağa gelen kişiyi görebileceği şekilde mutfağın düzenlenmesi gerekir. Mobilyalar mümkünse açık renk tercih edilmelidir. Giriş kapısıyla mutfak arasında kristal aydınlatma kullanılırsa dışarıdan mutfağa gelebilecek negatif enerjinin dağıtılması sağlanabilir.
Feng Shui felsefesine göre su ile ateş yan yana konulduğu zaman birbirinin bereketini götürdüğüne inanıldığından dolayı; fırın ve ocağı yerleştirirken buzdolabının, bulaşık makinesinin ve lavabonun yanına konulmaması tavsiye ediliyor. Ocak konulduğu konum itibariyle yatak odasına, banyoya ve giriş kapısına doğru bakmamalıdır.
İyi çalışmayan ya da bozulmuş aletler mutfağa girmemeli ve tamir ettirilmelidir.
Mutfaktaki eşyaların mekan içerisindeki yerleşimi yapılırken rahat hareket edebilmesini sağlayacak bir alan oluşturulmaya dikkat edilmelidir.
Eşya ve aksesuarlarda abartıya kaçılmamalıdır. Fazla doldurulmuş alanlarda enerji akışı rahat olmaz. Enerji rahat akamaz ise siz de rahat hareket edemeyebilirsiniz.
Çok sivri kenarlı, mutfakta rahat kullanılamayacak malzemelerden de kaçınmak gerekir.