Mutfak Sırları: Fırın Nasıl Temizlenir?

Fırın temizliği, mutfak hijyeninin olmazsa olmazlarından biridir. Fırın yemekleri inanılmaz lezzetli olduğu için de fırını çok sık kullanıyoruz. Sıra temizlik işine geldiğinde biraz gözümüzde büyüyebiliyor. O zaman oldukça pratik bir fırın temizleme rehberi ile imdadınıza yetişiyoruz. 🧼🧽

1. Fırının içinde hiçbir şey kalmayacak şekilde boşaltalım.

Fırın temizliğine başlamadan önce fırının içinde hiçbir eşya kalmadığına emin olmalısınız. Fırın tepsisi, borcam gibi eşyaları çıkarın. Fırını fişten çekerek hazırlık adımını tamamlayalım. Temizliğe başlamadan önce fırının soğuk olması oldukça önemli.

2. Fırının içinden çıkardıklarınızı temizleyin.

Fırının içinden çıkardığınız raflar ve aksesuarları ilk olarak temizlemek daha pratik olabilir çünkü siz fırını temizlerken en azından diğer malzemeler kurumuş ve yerleştirilmeye hazır olur. Bu parçaları lavabonun içinde sıcak su ve deterjanla temizleyebilirsiniz. Üstünde inatçı lekeler varsa yağ çözücü de iş görür.

3. Sıra geldi fırının içini temizlemeye...

Fırının içini temizleyecek maddeleri seçmek, etkili bir temizlik için oldukça önemlidir. Fırın içindeki kalıntıları çıkaracak güçlü temizleyicilerinizin olması daha az enerji harcamanızı sağlar. Fırını temizlerken kimyasal tercihler yerine, doğal ürünler fırınınızın bozulmaması için daha önemlidir.

4. Fırının içini sert bir telle temizlemeyin.

Temizleme işlemi sırasında kullanacağınız malzemenin fırının yüzeyine zarar vermeyeceğinden emin olmalısınız. Metal fırçalar ve aşındırıcı temizleyiciler, fırının kaplamasını çizebilir bu da uzun vadede büyük sorunlara yol açar. Yumuşak süngerler fırın temizliği için idealdir.

5. Karbonatlı limonlu bir su hazırlayın.

Karbonat ve limon karışımı inatçı lekelerin hakkından gelebilecek çok güçlü bir ikilidir. Fırının iç yüzeyinde kullanmanızda da hiçbir sakınca yoktur. 2 yemek kaşığı karbonatı bir kaseye alın ve üzerine yarım limon suyu sıkın. Fırının en inatçı lekelerine bu karışımı sürün, 30 dakika bekleyin ve ovalamaya başlayın.

6. Fırının içi beklerken siz camlara geçebilirsiniz.

Fırının camı da fırının içi kadar kirli bir bölümdür. Yağlı kalıntılar, buharlaşmış yağlar, yanmış yiyecek kalıntıları camın üzerinde bir katmana dönüşmüş olabilir. Bu tabakadan kurtulmak için bir sprey şişesine beyaz sirke ve su koyun. Birkaç damla bulaşık deterjanı da koyun ve çalkalayın. Cama sıktıktan sonra 5-10 dakika bekleyin ve camı da ovalayarak silin.

7. Ek olarak, limonlu su ile fırın kokusunu giderebilirsiniz.

Fırının içinde pişen ağır yemeklerin kokusu fırının içine hapsolduğunda can sıkıcı olabiliyor. Bu ağır kokulardan kurtulmak için bir kabın ya da fırın tepsisinin üzerine limon koyun. Daha sonrasında fırını 120-150 derece arasında tutun. Bu şekilde 30 dakika durduktan sonra fırının içindeki kötü kokunun yok olduğunu göreceksiniz.

8. Sıra geldi durulama işlemine...

Küçük bir kovanın içine temiz su ve bez koyun. Bezi her suya batırışınızdan sonra güzelce sıkmaya özen gösterin yoksa fırına zarar verebilir. Fırının hem içini hem de iç camını tüm malzemelerden arındırıncaya denk siliniz. Kovanızdaki kirli su sizi hayrete düşürebilir!

9. Fırının içi bitti, sıra geldi dış yüzeyinin temizliğine.

Fırının dış yüzeyine de fısfısınızdan biraz sıkabilirsiniz. Fırının düğmelerinin olduğu kısmı, açma yerini, dış camını ve kalan yerlerinin hepsini temiz bir bezle silin. Yine bezinizin hafif nemli olması çok daha iyi bir sonuç verir.

10. Fırınınız lezzetli yemekler pişirebilmeniz için artık hazır!

Fırın iyice kuruduktan sonra içine, yıkayıp kuruması için koyduğunuz fırın parçalarını yerleştirmeye başlayabilirsiniz. Eğer fırını sürekli kullanıyorsanız bu işlemi haftada 1 uygulamanız yeterli olur. Düzenli temizlik fırının kullanım ömrünü artırır. Şimdiden afiyet olsun. 😍

Popüler İçerikler

Sigara ve Alkole Büyük Zam: 3 Ocak İtibarıyla Fiyatlar Artıyor
ODTÜ Profesörünün Eğitim Geçmişi Görenleri Kendine Hayran Bıraktı
Kafalar Karıştı: Hakim Ziyech Galatasaray'dan Yıllık Kaç Milyon Euro Maaş Alıyor?