Mutfağınızı Şimdiden Kışa Hazırlayacak 7 Kışlık Tarif

Kış yaklaşırken yaz lezzetlerini kşa saklamanın en lezzetli yollarını bulduk! Ne yapsam ne etsem diye düşünenlere işte cevap niteliğinde bir video!

KÖZ PATLICAN SALATASI

3-4 adet patlıcan

2 adet domates

4 adet közlenmiş biber

1 adet soğan

4 diş sarımsak

Tuz

Karabiber

Zeytinyağı

Patlıcanı fırında közleyin. Patlıcanı ve biberi küçük doğrayın. Domatesi küp küp, soğanı piyazlık doğrayın. Sarımsakları ezin. Bütün malzemeleri karıştırın.

Reçel Nasıl Yapılır?

1. Adım: Kavanoz

Kavanozları ya da kavanoz kapaklarını kaynatalım. Bu kavanozların steril olmasını ve reçellerin daha uzun süre korunmasını sağlayacaktır.

2. Adım: Meyvelerin Tazeliği

Meyvelerin oldukça taze olması gerekmekte. 

3. Adım: 

Meyve ve şeker oranı. Tatlı meyvelerde meyve miktarı kadar, daha az tatlı meyvelerde 1,5 katı kadar, ekşi meyvelerde 2 katı kadar şeker eklemeniz gerekmekte. Kullanacağınız meyveyi ve şeker miktarını kendinize göre ayarlayıp 1 kat meyve 1 kat şeker olacak şekilde 2-3 kat yapın ve yaklaşık 2-3 saat kapağını kapatıp bekletin. 

4. Adım: Kaynama

Meyveler suyunu saldıktan sonra kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Sonrasında üzerinde oluşan köpükleri alın. Bu köpükler reçelinizin çabuk şekerlenmesine neden olacaktır, berrak bir reçel için köpüklerin iyice temizlenmesi gerekir. 

5. Adım: Limon suyu/ Limon tuzu

Kısık ateşte kaynayan reçelin içerisine yarım limon suyu ya da 1-2 adet limon tuzu ekleyip karıştırın. Bu uzun vadede reçelinizin şekerlenmemesini sağlayacaktır.

6. Adım: Saklama

Sıcak reçelleri kavanozlara doldurup sonrasında kapaklarını sıkıca kapatın ve ters çevirerek oda sıcaklığında saklayın. Soğuduktan sonra ışık görmeyen serin bir yerde saklayın. 

EVDE SEBZE NASIL KURUTULUR?

PATLICAN

Patlıcanları güzelce yıkayın ve havlu kağıt ile kurulayın. Sap kısmını dikkatlice temizleyin. Ortadan ikiye bölüp içini bir bıçakla çıkartın. Tuz ile ovun. Ardından ağız kısımları aşağı gelecek şekilde fırın ızgarasına bağlayın. Düşük ısıda tamamen içerisindeki su buharlaşana kadar fırının içerisinde fırın kapağı hafif aralık olacak şekilde fırınlayın.

DOLMALIK BİBER

Dolmalık, kırmızı, sivri ya da pazarda görüp aldığınız biber biberleri güzelce yıkayın ve havlu kağıt ile kurulayın. Ortasında bulunan saplarını ve çekirdeklerini çıkartıp temizleyin. İçlerini tuz ile ovun. Ardından orta kısımlarından ip geçirin ve ipe dizin. Ağız kısımları aşağı gelecek şekilde fırın ızgarasına bağlayın. Düşük ısıda tamamen içerisindeki su buharlaşana kadar fırının içerisinde fırın kapağı hafif aralık olacak şekilde fırınlayın.

KABAK

Kabakları güzelce yıkayın ve havlu kağıt ile kurulayın. Sap kısmını dikkatlice temizleyin. Ortadan ikiye bölüp içini bir bıçakla çıkartın. Tuz ile ovun. Ardından ağız kısımları aşağı gelecek şekilde fırın ızgarasına bağlayın. Düşük ısıda tamamen içerisindeki su buharlaşana kadar fırının içerisinde fırın kapağı hafif aralık olacak şekilde fırınlayın.

DOMATES

Domatesleri güzelce yıkayın ve havlu kağıt ile kurulayın. Sap kısmını dikkatlice temizleyin. Elma dilimi şeklinde kesip tepsiye dizin. Üzerine kontrollü şekilde zeytinyağı, tuz ve çok az karabiber serpin. Düşük ısıda tamamen içerisindeki su buharlaşana kadar fırının içerisinde fırın kapağı hafif aralık olacak şekilde fırınlayın.

KOLAY MUHAMMARA

5-6 adet kapya biber

7-8 kurutulmuş ekmek

2 YK domates salçası

1/2 SB ceviz içi

1/2 SB zeytinyağı

1 limonun suyu

1/2 SB nar ekşisi

2 YK pul biber

3 diş sarımsak

1 TK kimyon

Karabiber

Tuz

Ceviz, sarımsak ve kurutulmuş ekmeği mutfak robotundan geçirin. İçerisine kalan malzemeleri ekleyip güzelce karıştırın.

KIŞLIK FASULYE KONSERVESİ

1 kg fasulye

500 gr domates

1 YK tuz

Zeytinyağı

Fasulyeleri yıkayıp dilediğiniz gibi doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğrayın. Sonrasında kavanoz kapaklarını kaynatın. Bir tencereye sıvı yağı koyup fasulyeleri ekleyin üzerine domatesleri koyun. Yaklaşık olarak 20-25 dk ara ara karıştırarak pişirin. Sonrasında altını kapatıp tuzunu ilave edip karıştırın. Kavanozlara sıcak olarak doldurup kapaklarını sıkıca kapatın ve ters çevirerek soğutun. Işık almayan ve serin ortamda saklayın.

KETÇAP

5 adet kırmızı soğan

2 kilo salkım domates

2 adet kırmızı biber

5 diş sarımsak

1 TK kişniş tohumu

1 TK sumak

1 YK kırmızı toz biber

1 YK karabiber

1 YK tuz

5 YK esmer şeker

1 SB üzüm sirkesi

4-5 yaprak fesleğen

5 YK zeytinyağı

Soğanları doğrayın ve zeytinyağında karamelize olana kadar kısık ateşte pişirin. Üzerine doğradığınız domatesleri, kırmızı biberi, sarımsak püresini ve baharatları ilave edin. Bir taşım kaynadıktan sonra sirkeyi, şekeri ve fesleğeni ekleyin ve 50-55 dakika daha pişirin. Sürenin sonunda tel süzgeçten geçirin ve şişelere doldurun.

KÖZLENMİŞ DOMATES ÇORBASI

4-5 domates

1 kapya biber

2 adet kuru soğan

3 diş sarımsak

2 SB su

1 SB tavuk/et/sebze suyu

1 TK salça

1/3 SB süt

Tuz

Karabiber

Kekik

1 tutam şeker

Üzeri için:

Rendelenmiş kaşar peyniri

Fırın tepsisine ikiye kesilmiş domates, halka hakka doğranmış soğan, sarımsak, ortadan ikiye kesilmiş kapya biberi sıralayın. Üstüne baharatları serpin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Tepsideki malzemeleri tencereye alın. Üzerine kalan malzemeleri ekleyip ocakta 15 dakika pişirin. Ocaktan almadan önce blenderdan geçirip kaşar peyniri ile servis edin.

Popüler İçerikler

Melike Şahin'in Katıldığı PES Programında Zeynep Bastık'ın Lan Şarkısı Övülünce Tadı Kaçtı
Türkiye’de Büyük Boykot: Hafta Sonu Restoran ve Kafelere Gitmeme Çağrısı Büyüdü
8 Yaşındaki Kızını da Alıp Üvey Oğlu ile Kaçan Kadın Müge Anlı'yı Çileden Çıkardı!