Mutfağınızda Tarçına Yer Açın! İşte Tarçının Duyduğunuzda Çok Şaşıracağınız Faydaları

Birçok hastalığın doğal tedavisinde kullanılan tarçın, aynı isimli ağacın kabuğundan üretilmektedir. Birçok farklı kullanım alanı olsa da faydalarından sadece bazıları bilimsel araştırmalarla desteklenmektedir. Geri kalanı ise sadece nesilden nesile aktarılan bilgilerden ibarettir. Tarçının sağlıkta bu kadar önemli rolü olmasının nedeni içeriğindeki sinamaldehit, sinnamil asetat ve sinnamil alkol bileşenleridir. Peki tarçının vücuttaki rolü nedir?

1. Gereksiz kan pıhtılaşmasını önler

Kan pıhtılaşması özellikle kanamalı yaralanmalarda kanın durması için önemlidir. Bu pıhtılaşma kanın yapısında bulunan trombositler tarafından yapılmaktadır. Kimi zaman bu trombositler herhangi bir yaralanma olmamasına rağmen kan pıhtısı oluşturarak damar tıkanıklıklarına yol açabilir. Tarçın ise içeriğindeki sinameldehit bileşiğiyle bu gereksiz pıhtılaşmaları önler.

2. Bakteri ve mantar hastalıklarının yayılmasını önler

Özellikle tarçın yağı doğal bir mikrop önleyici-temizleyici olarak kullanılmaktadır. Bakteri ve mantar hastalıklarının yayılmasını önler.

3. Kan şekerini dengelemede etkilidir

Yapılan araştırmalarda bir ay boyunca günde 1-6 gram arasında tarçın tüketen bireylerin kan şekeri seviyelerinde %24 oranında düşüş görülmüştür. Aynı zamanda glisemik kontrole yardımcı olduğu sonucu elde edilmiştir.

4. Tarçın kokusu hafızayı güçlendirir

2009 yılında ''Journal of Alzheimer's Disease'' adlı dergide yayınlanan bir makaleye göre tarçın kokusu hafızayı güçlendiriyor ve alzheimer hastalığının gelişmesini engelliyor.

5. Kötü kolesterolü düşürür

Uzmanlar yemeklere şeker ve tuz eklemek yerine tarçınla tatlandırmanın şeker seviyelerini dengede tuttuğu gibi aynı zamanda kötü kolesterol seviyelerini düşürerek sağlığınızı koruyabileceğinizi söylüyor.

6. Zayıflamaya yardımcıdır

Lif bakımından zengin olan tarçın yemeklerden sonra daha uzun süre tok hissetmemize yardımcı olur. Aynı zamanda kan şekerindeki ani iniş-çıkışları engelleyerek çabuk acıkmaların önüne geçer. Hafif tatlı tadıyla bireyin tatlı ihtiyacını karşılar ve şekerli gıdalara olan eğilimi azaltır.

7. Sivilce oluşumunu engeller

Antibakteriyel özelliğe sahip olan tarçın cilt sorunları ile de savaşır. Ciltteki bakterileri temizleyerek sivilce oluşumunu engeller.

8. Kemik sağlığı için önemlidir

Kalsiyumun kemiklerde emilimini sağlayan manganezi içeren tarçın kemik oluşumunu destekler ve bağ dokusunu güçlendirir.

9. Yaşlanma karşıtıdır

Tarçın içeriğindeki yedi farklı antioksidan ile cilt dokusunu yeniler ve cildin genç kalmasını sağlar.

10. Kasları rahatlatır

Yapılan araştırmalarda özellikle tarçın kokusunun kas ağrılarına iyi geldiği görülmüştür. Evinizi tarçın kokusuyla sarmak için iki damla tarçın yağı ile hazırlayacağınız bir tütsüyü kullanabilirsiniz.

11. Soğuk algınlığına yakalanma riskinizi azaltır

Yarım çay kaşığı tarçın ve bir tatlı kaşığı balı karıştırarak hazırlayacağınız karışım hem soğuk algınlığına yakalanma riskinizi düşürmekte hem de öksürüğü engellemektedir.

12. Şişkinliği önler

Şişkinliğe ve hazımsızlığa neden olan bakterilerle savaşan tarçın bu problemlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

13. Çok iyi bir iltihap sökücüdür

Tarçın vücuttaki iltihaplarla savaşır, hasar almış dokuları onarır ve eklem iltihaplanmalarından kaynaklı oluşan hastalıkları önler.

14. Kansere karşı korur

Tarçın iyi huylu hücrelerin ölümüne yol açan tümörlerdeki kan damarlarının oluşumunu azaltarak kanser hücrelerinin büyümesini engeller.

Popüler İçerikler

18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
20.01.2018

daha ne olsun?çok ta lezzetli

22.01.2018

o zaman bir diğer içeriği hazırlamak gerekiyor : mis gibi tarçınlı tarifler :) yoksa var mı öyle bir içerik ???

20.01.2018

Başarılı bir yazı. İsterseniz kendiniz sağlıklı yaşam adına http://saglikligezgin.blogspot.com.tr/2018/01/hepinize-saglkl-gunler-tarifine.html şu yazıyı okuyabilirsiniz. Faydalı bir yazı Sağlıklı tam buğday lavaşlarının yapılışından bahsediliyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ