Mustafa Şentop'un Teklifi Meclis'te: Yassıada Yargılamaları Yok Sayılacak

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un imzasını taşıyan yasa teklifi Meclis’e sunuldu. Teklif ile; 27 Mayıs 1960 askeri darbesinde Yüksek Adalet Divanı’nın aldığı kararlar yok sayılacak. Ayrıca yeni düzenlemeyle mağdurların ailelerine tazminat hakkı geliyor.

Teşkilatı Esasiye Kanununun Bazı Hükümlerinin Kaldırılması ve Bazı Hükümlerinin Değiştirilmesi Hakkında Geçici Kanunun Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılması ve Neden Olunan Mağduriyetlerin Giderilmesi Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Teklifin genel gerekçesinde, milletin vicdanında açtığı derin acının, uzun yıllar hissedilen 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin, demokrasiye ve milli iradeye yönelik bir suikast olarak gerçekleştiği, milletin özgürleşme iradesine olduğu kadar kalkınma çabasına da engel olmuş bir tertip olduğu vurgulandı.

'27 Mayıs millete kasteden girişimlerin ilk halkasıdır'

Gerekçede, 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin, 12 Mart 1971'de, 12 Eylül 1980'de, 28 Şubat 1997'de ve en son 15 Temmuz 2016'da millete kasteden girişimlerin ilk halkası olduğuna işaret edilerek şu ifadelere yer verildi:

'Meşum bir hadise ve hastalıklı bir geleneğin ilk örneği olarak 27 Mayıs 1960 askeri darbesinde cisimleşen tavır, Türkiye'nin o tarihten itibaren mücadele ederek gerilettiği ve fakat her an kendisine karşı müteyakkız olunması gereken bir anlayışın ürünüdür. Bu anlayışın her an fırsat aradığı, son olarak, TBMM'nin dirayetiyle ve aziz milletimizin cesaretiyle alt edilen 15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminde açık ve uyarıcı bir biçimde görülmüştür.'

'Bu kararların, hukuk alemimizden silinmesi'

Yasa teklifinin gerekçesinin devamında Yassıada yargılamalarının yok hükmünde sayılması ve madurların ailelerine tazminat verilmesinin önünün açılması gerektiği belirtildi:

'Şeklen yargı kararı niteliği taşımakla birlikte esasen millet iradesini kaba kuvvetle gasbeden gücün siyasi arzularının maskesi niteliğinde olan bu kararların hukuk alemimizden silinmesi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temelini oluşturan milli egemenlik, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin gereği olarak tezahür etmekte ve ülkemiz hukuk tarihinin karanlık bir lekeden arındırılması adına zorunluluk arz etmektedir. Bu kanun teklifiyle 3374 ve 3623 sayılı kanunlarla atılan adımların devamı olarak, millete ait yargı yetkisini gasp eden ve evrensel hukuk kurallarını çiğneyerek temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran kararlar veren Yüksek Adalet Divanının kullandığı yetkilerin hukuki dayanağını oluşturan ve halen yürürlükte bulunan kanun hükümlerinin geçmişe dönük olarak yürürlükten kaldırılması amaçlanmaktadır. Teklif ile ayrıca yeni bir dava yolu öngörülerek Yüksek Adalet Divanının kuruluşuna ve yetkilerine ilişkin kanun hükümlerinin yürürlükten kaldırılmasıyla birlikte hükümsüz hale gelen kararlardan kaynaklanan zararların tazminine imkan sağlanmaktadır.'

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi geçtiğimiz günlerde Meclis Başkanı'nın yasa üzerinde çalıştığını yazmıştı👇

Abdulkadir Selvi, TBMM Başkanı Şentop ile Görüştü: 'Adnan Menderes ve Arkadaşlarının İdam Kararı Yok Sayılabilir'

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
YORUMLAR
10.06.2020

Yine merkez sağın klasik darbe mağduriyeti üzerinden gündemi değiştirme çabaları. Bir de çıkmışlar mağdurların ailesine tazminat ödeneceği iddia ediyorlar. Dün 15 Temmuz gazileri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde toplanarak şehit yakınları ve gaziler için toplanan paraların bugüne kadar dağıtılmadığını ve kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını gerekçe göstererek eylem yapmıştı.

10.06.2020

Ne zaman 60-82 arasında idam edilen onlarca masum gence de bu muameleyi yapın da o zaman samimiyetinize inanalım. Of of geçmişiyle bu kadar yapışık geleceğe bakma da bu kadar özürlü olan başka bir ülke yok.

10.06.2020

yine boş beleş işler peşindeler. Millet işsiz bunlar daha da işsiz.

TÜM YORUMLARI OKU (17)