R/V Alemdar II araştırma gemisiyle Marmara Denizi’ne açılan İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü uzmanları, canlı yaşamını yok eden hidrojen sülfürün yukarı doğru çıktığını, müsilajın da denizin yüzeyinden dibe doğru çökeldiğini tespit etti.
Milliyet’ten Gökhan Karakaş’ın haberine göre, araştırma ekibinden kimyasal oşinograf Prof. Dr. Nuray Çağlar ölümcül gazla ilgili şunları söyledi: “İzmit Körfezi’ne yabancı olmayan bu gazın 110 metrelerden şimdilerde 34 metreye kadar çıkması bizi düşündürüyor. 34 metrede litrede 2 miligram olan hidrojen sülfür 157 metreden sonra 4.5 miligrama kadar çıkıyor.”
Enstitü tarafından uzun yıllardır takip edilen 45C kodlu 1270 metre derinliğindeki Çınarcık Çukuru’ndaki istasyonda gelişmiş oşinografik ekipmanlarla yapılan ölçümlerde canlı yaşamını yok eden hidrojen sülfür tespit edilmişti.
Körfezde hidrojen sülfürün yeni olmadığını belirten Profesör Çağlar, “1999 depreminin ardından 1 yıl süren çalışmalarımızda 110 metreden sonra varlığını tespit etmiş ve bilimsel makale olarak sunmuştuk” dedi.
taksit taksit kıyamet kopuyor
Artık yeter yaaa yeni bir şey daha öğrenmek istemiyorum yeteeeeeerrrr
Deniz deniz değil ölüm makinası mübarek, her gün yeni bir aksiyon.