Musilaj Temizleme Çalışmaları Başladı Mı? Deniz Salyası Nedir, Nasıl Oluşur? Marmara Denizi Yok Oluyor...

Marmara Denizi’nde görülen ve son günlerin en üzücü haberlerinden olan musilaj (deniz salyası), denizde bulunan mikroorganizmaların aşırı artış göstermesi sonucunda deniz tabanında yayılmasıyla birlikte ortaya çıkıyor. Marmara Denizi’ne kıyı bulunan şehirlerde, atık suların uzun zamandır derin deşarj yöntemi ile denizi akıtılması, deniz salyası probleminin baş nedeni olarak gösteriliyor. Ayrıca tüm dünyada etkili olan küresel ısınmanın da musilajın ortaya çıkmasında etkili olduğu iddia ediliyor. Musilaj, hem görüntüsü hem de kokusuyla ve deniz içinde yaşayan canlıları tehdit etmesiyle birlikte büyük bir problem oluşturuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın musilaj için yürürlüğe aldığı planın detayları ise uzmanlar tarafından eleştiriliyor. Peki, musilaj nedir? Deniz salyası temizleme nasıl yapılacak? İşte musilaj ile ilgili tüm detaylar…

Musilaj Nedir?

Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Yapışkan, sümüksü yapıya sahip olan müsilaj deniz sıcaklığının yükselmesi artan bakteriler sonucunda oluşur. Denizlerdeki müsilaj özellikle balıkçıların kabusu olur. Balıkçı ağlarına yapışan müsilaj avlanmayı zorlaştırır. Bitkilerdeki müsilaj, su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüsler (ve diğer sukulentler) ve keten tohumları, özellikle zengin müsilaj kaynaklarıdır.

Deniz Salyası Nasıl Oluşur?

Deniz suyu sıcaklığının yükselmesi ve denizlerin durgunlaşması (dalga olmaması) deniz salyasına neden oluyor. Ayrıca çevre kirliliğinin denizlere yansıması, denizlerdeki kirliliğin ve atıkların çoğalması deniz salyasının oluşmasına neden olan Fitoplanktonların da hızla çoğalmasına neden oluyor. Marmara Denizi'ndeki bu korkutucu görüntünün sebebi olan müsilajda denizin durgunluğu ve deniz suyu sıcaklığı kadar denizlerin kirliliğinin de payı var.

Musilaj Temizleme Nasıl Yapılacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmara Denizi'ne kıyısı olan illerin belediye başkanları, valileri ve milletvekillerinin hafta sonu bir araya gelerek hazırladığı eylem planında 22 madde yer alıyor.

Bunlardan öne çıkan bazıları şöyle:

  • Marmara Denizi koruma alanı ilan edilecek,

  • 7/24 müsilaj temizleme faaliyeti yürütülecek,

  • Su arıtma tesislerinin tamamı ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştürülecek,

  • Balıkçılık faaliyetleri ekosistem temelli yapılacak ve balıkçılara maddi destek verilecek.

Musilaj Nasıl Temizlenir?

Marmara Denizi’ni yok olma tehlikesiyle karşı karşıya getiren deniz salyasına karşı temizlik çalışmaları bugün başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı ekipleri, Kadıköy Caddebostan Sahili'nde müsilaj kaplı denize girdi. Ekipler, önce sahil kenarındaki tekneleri uzaklaştırdı ardından deniz salyalarını suda çembere aldı. Yüzeydeki deniz salyaları, motorlu pompayla çekildi. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nde görevli Mehmet Tamer Çobanoğlu yapılan temizlikle ilgili 'Bugün itibarıyla Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj problemine yönelik temizlik çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Bu çalışmaları yaygınlaştırarak sürdüreceğiz' dedi.

Bu Haberler De İlginizi Çekebilir

Marmara Denizi Nasıl Kurtarılacak? İşte 22 Maddelik 'Eylem Planı'
Deniz Salyası Her Yeri Kapladı: Bu Yıl Marmara'da Denize Girilebilecek mi?
Marmara Denizi'nde Yaşanan Müsilaj Sorununun Ne Denli Büyük Olduğunu Gözler Önüne Seren Time Lapse Video
Profesör, Dipteki Felaketi Böyle Fotoğrafladı: 'Biz Yaptık, Atıklarımız Yüzünden Oldu!'

Popüler İçerikler

DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
Zeynep Sönmez'den İlk WTA Şampiyonluğu Geldi