Musilaj (Deniz Salyası) Nedir? Deniz Salyası Neden Oluşur ve Çözümü Nedir?

Marmara Denizi’nin her yerini kaplayan ve denize kıyısı olan birçok ilde görülen musilaj (deniz salyası) hem görüntüsü hem de kokusuyla vatandaşlara zor anlar yaşatıyor. Atık sularının yıllardan beri derin deşarj yönetimi ile Marmara Denizi’ne akıtılmasıyla birlikte, deniz ortamında oluşan mikroorganizmaların aşırı artış gösterdi ve deniz tabanına yayıldı. Ayrıca musilajın oluşmasında küresel ısınmanın da etkili olduğu biliniyor. Peki, deniz salyası nedir? Musilaj ne zaman gider? İşte tüm detaylar…

Deniz Salyası Nedir?

Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Yapışkan, sümüksü yapıya sahip olan müsilaj deniz sıcaklığının yükselmesi artan bakteriler sonucunda oluşur. Denizlerdeki müsilaj özellikle balıkçıların kabusu olur. Balıkçı ağlarına yapışan müsilaj avlanmayı zorlaştırır. Bitkilerdeki müsilaj, su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüsler (ve diğer sukulentler) ve keten tohumları, özellikle zengin müsilaj kaynaklarıdır.

Deniz suyu sıcaklığının yükselmesi ve denizlerin durgunlaşması (dalga olmaması) deniz salyasına neden oluyor. Ayrıca çevre kirliliğinin denizlere yansıması, denizlerdeki kirliliğin ve atıkların çoğalması deniz salyasının oluşmasına neden olan Fitoplanktonların da hızla çoğalmasına neden oluyor. Marmara Denizi'ndeki bu korkutucu görüntünün sebebi olan müsilajda denizin durgunluğu ve deniz suyu sıcaklığı kadar denizlerin

kirliliğinin de payı var.

Deniz Salyası Nasıl Gider?

Uzmanlar, deniz salyalarının mevsimsel geçiş süreci tamamlandığı ve deniz suyu yeterli sıcaklığa ulaştığı zaman ortadan kalkacağı görüşünde. Deniz salyası, neredeyse tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir madde. Balıkçı ağlarına yapışan deniz salyası, avlanmayı zorlaştırıyor.

Bu Haberler De İlginizi Çekebilir

Ölüyor ve Kimse Duymuyor! İlk Defa 2007 Yılında Deniz Salyası Görülen Marmara Denizi'nin Son Hali Korkutuyor
Uzmanlara Göre Deniz Salyası Yeni Bir Salgının Başlamasına Neden Olabilir!
Marmara ve Ege'deki 42 Belediyeden 'Deniz Salyası' Çağrısı: Yetkililer Göreve!

Popüler İçerikler

Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
Pucca, Narin'in Babası Arif Güran'ın Halk TV Muhabiri Ferit Demir'e Tehditvari Konuşmasına Sert Çıktı!