'Musa Anter Davası Yerinde Sayıyor'

Musa Anter cinayeti davasında tanıklar iki yıldır dinlenemiyor. Avukat Aydın, davada ilerleme kaydedilemediğini, Emniyet, Jandarma, MİT’in mahkemenin istediği belge ve bilgileri vermediğini ifade etti.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre Musa Anter cinayetiyle ilgili davanın bugünkü beşinci duruşmasında, mahkeme yine tanıkları dinlemeyi reddetti. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, tanıklardan önce sanık Abdülkadir Aygan’ın ifadesinin alınmasına karar vermişti ancak Aygan’la SEGBİS üzerinden bağlantı kurulamadığı için ilerleme sağlanamıyor.

Avukat Oya Aydın bugünkü duruşmayla ilgili bianet’e yaptığı değerlendirmede, davanın iki yıldır sürdüğünü ancak bir arpa boyu yol alınamadığını belirtti.

Aygan’ın ifadesi bekleniyor

Avukat Aydın, devletin faili meçhul cinayetlerle ilgili tavrında değişiklik olduğunu, bu tavrın yansımasının Anter davasında da görüldüğünü belirtti.

Dava Abdülkadir Aygan’ın ifadesine kilitlendi. Mahkeme ifadenin SEGBİS ile alınmasına karar verdi, Adalet Bakanlığı sistemi kurmadığı için ifade alınamadı. Bakanlık sistemin neden kurulmadığıyla ilgili açıklama da göndermedi.”

“Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Ankara Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Genel Müdürlüğü mahkemenin müzekkerelerine cevap bile vermedi, hiçbir bilgi göndermediler.”

“Dava çıkmaza girdi”

Aydın “bu tavırların basit ihmalle açıklanamayacağını, bu tür davaların aydınlatılmaması yönünde politik bir tutum olduğunu düşündüklerini” söyledi.

“Temel talebimiz, Mehmet Eymür, Ali Ozansoy, Orhan Taşanlar, olayın hem mağduru hem tanığı olan Orhan Miroğlu’nun tanık olarak dinlenmesiydi. Ancak sırf SEGBİS altyapısı sağlanamadığı gerekçesiyle Aygan dinlenemiyor, dolayısıyla tanıklar da dinlenemiyor. Dava çıkmaza girdi.”

Emniyet, MİT ve Jandarma’dan cevap yok

Davanın bugün görülen beşinci duruşmasına tutuklu sanık Hamit Yıldırım, tutuksuz sanık Savaş Gevrekçi, Anter ailesinin avukatlarının yanı sıra HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ile CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu katıldı.

Mahkeme, Mahmut Yıldırım olduğu iddia edilen kişi için yapılan fethi kabir ve buna ilişkin işlemler sonrasında DNA örneklerinin alınması için yazılan müzekkereye sadece Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan cevap geldiğini açıkladı. Elazığ Emniyet Müdürlüğü ise mahkemeye gönderdiği yazıda, Mahmut Yıldırım adına herhangi bir silah ruhsatı kaydına rastlanmadığını bildirdi.

Anter ailesinin avukatlarından Mehmet Selim Okçuoğlu duruşmada söz alarak, “Ankara Emniyet Müdürlüğü, MİT ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın refleksi devletin aynı devlet olduğunu gösteriyor. Hiçbir devlet kurumu yargıdan bilgi ve belge saklayamaz” dedi.

Mahkeme avukatların taleplerinin ardından ara kararı açıkladı, tutuklu sanık Hamit Yıldırım’ın tutukluluk halinin devamına ve eksiklerinin giderilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma tarihi 21 Aralık 2015.

Ne olmuştu?

1992'de Diyarbakır'da gerçekleşen Musa Anter cinayetine ilişkin dava zaman aşımına günler kala, 5 Temmuz 2013’te açıldı.

Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen JİTEM davası ile Musa Anter cinayetine ilişkin Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava birleştirildi.

Sanıklar Mahmut Yıldırım (Yeşil), hakkında yakalama kararı bulunan Abdulkadir Aygan (Aziz Turan) ve emekli Albay Savaş Gevrekçi ile tek tutuklu sanık Hamit Yıldırım, 'Taammüden cinayet işlemekten” ağırlaştırılmış ömür boyu hapis, 'Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvikten” de 20 yıla kadar hapisle yargılanıyor.Sanık avukatlarının talebiyle dava, “güvenlik gerekçesiyle” Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledildi. 23 Mart’taki duruşmada Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım için yakalama kararı çıkarıldı.

Bianet

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Terörist Fethullah Gülen’in Cenazesinde Yeni Skandallar: Protestan Şirket, 25 Bin Dolarlık Tabut, Doğum Tarihi
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu