Mısır mahkemesi, Mursi'nin aldığı iki idam cezasından birini onayladı, diğerini de ömür boyu hapis cezasına çevirdi. Mahkeme, Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf El Kardavi'ye de gıyabında hapis cezası verdi. Mursi hakkındaki idam kararı Türkiye ve dünya kamuoyunda tepkiyle karşılandı.
Mısır mahkemesi, idam konusunda görüş için dosyaları müftülüğe gönderilen Muhammed Mursi ve 121 İhvan yöneticisi hakkındaki kesin kararını açıkladı.
Hakkında iki idam kararı bulunan Mursi için mahkeme, 'casusluk davasında' verilen idam kararını ömür boyu hapis cezasına çevirirken, 'hapishaneler baskını' davasındaki idam kararını onadı.
'Casusluk davasında' yargılanan İhvan liderlerinden Muhammed Bedii ve 15 kişi hakkında da mahkeme ömür boyu hapis cezası verdi. Mısır yasalarına göre ömür boyu hapis cezası alan bir kişi 25 yıl hapis yatıyor.
Mahkeme üç İhvan yöneticisi Muhammed Biltaci, Hayrat Şatır ve Ahmet Muhammed Abdulati'yi ise 'casusluk davasında' idam cezasına çarptırdı. Gıyabında yargılanan 13 kişi de idam cezasına çarptırıldı. İdam kararlarına temyiz yolu açık.
'Hapishane baskını' davası
Mursi'nin idam cezası onanan davanın iddianamesine göre, Ocak 2011 ayaklanmasında ağır silahlı 800 yabancı Gazze-Sina arasındaki tüneller yolu ile Mısır’a giriş yaptı ve güvenlik güçlerine saldırdı. Daha sonra da Kahire’deki hapishanelere baskın düzenledi. Güvenlik görevlilerinin öldürüldüğü baskınlarda binlerce tutuklu ve mahkûm firar etti.
3 Temmuz 2013’teki darbenin ardından tutuklanan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 25 Ocak 2011 ayaklanması sırasındaki olaylarda “Vadi'n Natrun Hapishanesi'nden kaçmak” ve “Baskın düzenlenmesine yardımcı olarak tutukluların kaçmasını sağlamak” ile suçlanmıştı. Mursi'nin bu baskınları Hamas ile görüşerek planladığı iddia edilmişti.
Mahkemeye göre 3 Temmuz 'devrimdi'
Hâkim Şaban Şami, 3 Temmuz olaylarını 'devrim' olarak nitelendirdi. Ordunun da bu devrime destek verdiğini söyledi. Hakim, “3 Temmuz devriminin Mursi’nin Cumhurbaşkanı sıfatını yok ettiğini” belirtti.