Gezici Araştırma Şirketi Başkanı Murat Gezici, Halk TV'de yayınlanan İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah proğramında, seçim tarihi ve genç seçmenin sandığı gitmesinin önündeki engelleleri değerlendirdi.
Gezici, “Sayın Erdoğan aday olacaksa 2 Şubat’a kadar bunu yasal bir düzenlemeye sokması gerekiyor. Bu düzenlemeye göre de seçimi 3 Nisan’da yapması gerekiyor. Seçim resmi olarak 18 Haziran’da görünüyor fakat bu tarihlerde seçimin yapılması mümkün değil' ifadelerini kullandı.
Murat Gezici açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Neden mümkün değil? Birincisi gençlerin oy kullanmasını istemiyorlar. 18 Haziran’da gençler büyük bir katılımla sandığa gidebilir. Bu nedenle haziran ayında bir seçim yapılmaz. İktidar formüller üzerinden gidecektir. İktidar her seçim öncesi seçim kanununu değiştirmiştir. Yani 2014’ten beri her seçim öncesi sistemi değiştirerek ilerlemiştir. Bu seçimde üniversitede okuyan öğrenci sayısı 8 milyon. Yani YÖK’ün belirttiği rakam 8 milyon. Bunun yaklaşık 3 milyonu lisans öğrencisi ve bunların yaklaşık 2,5 milyonu ilk kez oy kullanacak. 2,5 milyonun aşağı yukarı 3-4 puana denk geldiğini görmemiz gerekiyor. Bu öğrenciler oy kullanamayacak, çünkü hükümet bir yasa çıkardı. Eskiden listede adınız yoksa 10-15 gün içinde revize edilirdi ve oy kullanılabilirdi. Ama bu kaldırıldı ve 3 ay öncesinden ikametinizde oturma şartı getirildi. Diyelim ki Hakkâri’de oturan Mustafa Amca’nın seçime 2 ay kala tayini Ankara’ya çıktı, bu kişi oy kullanamaz. Örneğin İstanbul’da okuyan bir çocuk İzmir’e gitti, ikametgâhını almadıysa oy kullanamaz. Seçim tarihinden 3 ay önce ikametgâhını alması gerekiyor.”
Seçimin mayısta olması ihtimalini de değerlendiren gezici sözlerine şöyle devam etti:
“Gençlerin AK Parti'ye oy verme oranı çok düşük. İktidar da en zor seçmen grubu olarak bu grubu gördüğü için ve ikna etmekte zorlandığı için enerjisini harcamamaya başladı. Bakmayın Mardin’de Şanlıurfa’da gençlerle bir araya geldiklerine. Dünyada değişen bir demokrasi kavramı var. Türkiye’de demokrasi, bürokrasi ve hukukun rafa kaldırıldığı bir süreçte siz gençlere ulaşamazsınız. Verdiğiniz sözler ve vaatler yerine gitmez'
Gençler için sıkıntılı olan işin sadece maddi boyutu bilet al gel git hep para (oy kullanmak isteyen gençleri illerine göndermek için 6 lı masa bişeyler yapmalı gerekirse partilerin araçları tahsis edilmeli yada deplasman otobüsü gibi ya çok çok ucuza ya bedava otobüsler kaldırmalı). Polonyada okurken Varşovaya oy kullanmaya gitmiştim yaşadığım şehir 8 saat mesafedeydi gittim oyumu kullandım 2-3 saat konsolostukta Türklerle muhabbet ettim otobüse bindim 8 saat daha yol gittim yaşadığım şehre döndüm. demek istediğim Türk genci ne yapması gerektiğinin farkında sadece biraz yardıma ihtiyacı var.
Oy kullanamaz hatalı bir ifade olmuş. Bulunduğu yerde oy kullanamaz. En kötü gider ikametgahının olduğu yerde oyunu kullanır.
Herkes geleceğini ilk önce kendi düşünecek.Ben üniversitedeyken kaç kez geldim oyumu kullandım hiç umudum yokken..Şimdi son viraja girmişken ülke imkanı olan gitsin memleketine oyunu kullansın ! Olmayana çare bulunur il-ilçe başkanlıklarına gidip durumu bildirsinler.. Bu kadar aptal ve umursamaz olduklarını düşünmüyorum .. Sonra sokak röportajlarında ağlamaya devam ederler.