Murat Bardakçı'nın 'İngilizler İstanbul'u Atatürk'ün Tehditleri Yüzünden Terk Etti' Açıklaması Gündemde

TRT 1'de yayınlanan Pelin Çift ile Gündem Ötesi programında işgal yıllarını anlatan Gazeteci Murat Bardakçı dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bardakçı, 'İstanbul'un işgal yıllarını (1918-1923) niye kimse yazamıyor? Çünkü utanıyorlar.' dedi. İngilizlerin Atatürk'ün tehditlerinden korktukları için bölgeyi terk ettiğini söyleyen Bardakçı'nın sözleri gündeme yerleşti.

Gazeteci ve Yazar Murat Bardakçı, 1918-1923 yıllarına tekabül eden, İstanbul'un işgal yıllarını katıldığı programda anlattı.

Pelin Çift ile Gündem Ötesi'nde konuşan Bardakçı herkesin bilmediği ve her yerde anlatılmayan tarihin gerçeklerinden bahsettiğini söyledi.

"İstanbul'un işgal yıllarını (1918-1923) niye kimse yazamıyor? Çünkü utanıyorlar" diye söze giren Bardakçı, "İstanbul işgalinde Müslüman, Hint ve Senegal askerlerinin girmedikleri ev yapmadıkları rezalet kalmadı.Mithat Cemal Kuntay'ın Üç İstanbul'u gerçekti!" dedi.

Bardakçı, "Lozan'da Hilafet İstanbul'da kalmalı diyen İngilizler idi. Hilafet İstanbul'dan kalkarsa, Hindistan ayaklanır diye panik yapan Hindistan Genel Valisi Londra'yı telgraf yağmuruna tutmuştur. İngilizler Lozan'da Hilafet'in mutlaka İstanbul'da kalmasını istiyordu. Nitekim Atatürk Hilafeti kaldırdı, Hintlilerde ayaklandı, Hindistan'daki İngiliz işgali de bitti" dedi.

"Zaten Osmanlı Hilafetini de kimse ciddiye almıyordu."

Bardakçı, 'Osmanlı Cihad ilan etti kimse sallamadı, Şerif Hüseyin Cihat ilan etti herkes Şerif Hüseyin'e koştu ve Osmanlı bitti. Oysa ll. Abdülhamid Araplar için dünyanın yatırımını yapmıştı. Demek ki din kardeşliği ümmetçilik hikaye, Araplara güvenilmez' diye konuştu.

Yıllardır tarihin en çok merak edilen sorularından biri olan "İngilizler İstanbul'u neden terk etti?" sorusuna da yanıt verdi. Bardakçı'nın açıklamaları dikkat çekti.

Çünkü Atatürk İngilizleri tehdit ediyor. İstanbul'a geliriz, İstanbulu boşaltın diyor. Bunun üzerine İngilizler sömürgelerinden asker istiyor. Kanada Başbakanı vermiyoruz diyor. Avustralya ve Yeni Zelanda vermiyoruz diyor çünkü 100 senedir sizin için savaştık, bıktık  diyorlar.

Bunun üzerine ise İngiltere de sert tartışmalar yaşandığını söyleyen Bardakçı, "Lloyd George hükümeti 22 Ekim 1922 düşmüştür" dedi. Yerine gelen Muhafazakar Parti Başkanı Bonar Law da "Kemalcilere yenilip küçük düşmeyelim" demiş ve İstanbul'dan çekilme kararı almıştır, diye açıkladı.

"İngiltere Kemal'in ordusundan korkmuş ve yılmıştır. Bunlar niye söylenmiyor? Bunlar söylenmeyince, cahil avan ulema uyduruyor da uyduruyor!"

İşte o anlar:

👇🏻

İlginizi çekebilir:

Murat Bardakçı: 'Türkiye'nin En Güçlü Olduğu Dönemler Tek Adam Dönemleridir'
Murat Bardakçı'dan Millet İttifakı’ndaki 3 Parti İçin ‘Nankör’ Benzetmesi
Murat Bardakçı: 'Olmayan Bir Abdülhamid Yarattılar, Bazen Sadece Sırf Gülmek İçin İzliyorum'

Popüler İçerikler

THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
İşitme Testine Kürtçe Engeli: Türkçe Bilmeyen Kadına SRT Testi Yapılmadı
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
YORUMLAR
29.08.2023

“Geldikleri gibi giderler” M.Kemal Atatürk ❤️🇹🇷

29.08.2023

O dönem tüm dünyanın gıpta ettiği, sonraki dönemlerde bile pek çok yabancı yazarın kitaplarında yer verdiği diplomatik bir zaferdi İstanbul un teslim alınması. Atamızın askeri dehası bir yana çok cesur diplomatik hamleleri oldu. Konu çok uzun isteyen araştırabilir ama “İngilizler Kemal in ordusundan korktu” ifadesi doğru, çünkü yalnız ve güçsüz kalmışlardı. İşte onları adım adım yalnız bıraktıran satranç gibi oynadığı adımlardı Mustafa Kemal in. Dünya ya kafa tutmak lafta olmaz, böyle olur.

29.08.2023

Vallahi helal olsun, çok yerinde - güzel - anlaşılabilir tespitlerle iyi bir özet geçmiş. Hakikaten de, düşününce 'o işgal yıllarında din kardeşlerimizce yapılan rezillikleri ve canilikleri' anlatan hiçbir popüler kitap yok gibi :O Bu yüzden toplumca hiç aklımıza gelmiyor ve bilemiyoruz, o işgal yıllarında neler yapıldı neler ...

29.08.2023

Olmadığı gibi bir de kazandığımız zaferlere ortak ediliyorlar.

Pasif Kullanıcı
29.08.2023

Ata’m ❤️🇹🇷❤️

TÜM YORUMLARI OKU (15)