Murakami’den Isiguro’ya: Edebiyat Dünyasına Yeni Bir Soluk Getiren Japon Yazarlar ve Önemli Kitapları

Japon edebiyatını keşfetmeye hazır mısınız? Farklı dönemlerde farklı eserler yazarak Japonya'yı, kültürünü ve geleneklerini aktaran Japon yazarları ve onların dünyaları ile donatılmış kitaplarını detaylıca inceleyelim!

1. Beni Asla Bırakma - Kazuo Ishiguro

2017 yılında Beni Asla Bırakma ile Nobel Edebiyat Ödülü alan Kazuo Ishiguro kendine özgü tarzı ve gerilimli dünyası ile sizi farklı bir yolculuğa davet ediyor. Yıkıma gitseler bile her zaman kendi kaderine odaklanan kişilere odaklanan Beni Asla Bırakma yayımlandığı yıl Time dergisi tarafından En İyi 100 Kitap arasında yer aldı.

2. Naomi - Cuniciro Tanizaki

Japon edebiyatının dev isimleri arasında yer alan Cuniciro Tanizaki nefret, sevgi, gurur ve aşkı bir arada işliyor. Kadın erkek arasındaki gerilimli ilişkilere odaklanırken okuyucuyu da bu dünyaya davet ediyor.

3. Mor Bir Serserinin Gezi Notları - Osamu Dazai

1930 yılında yazı serüvenine başlayan Osamu Dazai akıcı ve dikkat çekici dili ile diğer Japon yazarlardan ayrı bir yere sahiptir. Kısacık hayatına pek çok öykü ve roman sığdıran Dazai'nin kendi hayatından da izler taşıyan Mor Bir Serserinin Gezi Notları farklı bir hikaye sunuyor.

4. Denizi Yitiren Denizci - Yukio Mişima

Japon kültürünü kendi tarzı ile anlatan Yukio Mişima, Denizi Yitiren Denizci'de sade ve yalın ama bir o kadar da etkileyici şekilde hikayeyi anlatır. Kötülük kavramının insan ırkındaki köklerine inerken farklı bir sorgulama ve bakış açısı sunuyor.

5. Başkasının Yüzü - Kobo Abe

Japon Savaşı sonrası edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Kobo Abe, Başkasının Yüzü kitabı ile unutulmaz bir hikaye sunuyor. Başkalarının sizi tanıyamadığı hatta kendinizi tanıyamadığınız bir halde olduğunu düşünün. Manipülasyonlara değinirken etkileyici bir roman sunuyor.

6. Tanrıça Günlüğü - Natsuo Kirino

Japonya'da polisiye roman deyince akla gelen ilk isimlerden biri olan Natsuo Kirino pek çok ödül almıştır. Kadın erkek ayrımına odaklanan Tanrıça Günlüğü aynı zamanda tanrılar ile insanlar arasındaki ayrımı da inceler.

7. Bir Kutup Ayısının Anıları - Yoko Tawada

Tiyatro oyunları, düz yazı ve şiirleri ile farklı bir tarzda yazan Tawada aynı zamanda pek çok ödüle sahip. Berlin Hayvanat Bahçesi'nde dünyaya gelen dünyaca ünlü bir kutup ayısı olan Knut ve onun otobiyografisine odaklanıyor.

8. Şeytanın Çırağı – Şiro Hamao

Japon polisiyesinin temelini oluşturan Şira Hamao ilk kısa romanı olan Şeytanın Çırağı'nda yazarın kahramanı bir cinayet ile suçlanıyor. Kendine özgü tarzı ile polisiye romanlarına farklı bir yaklaşım sunuyor.

9. Profesör ve Hizmetçi – Yoko Ogawa

Hasta bir matematik profesörü ve ona bakıcılık yapan birinin hikayesine odaklanan Profesör ve Hizmetçi yalnızlığa farklı bir açıdan bakıyor. Her yalnızlığın içinde bulunan umuda odaklanan Ogawa, bu duygusal anlatısı ile sizi farklı bir yere çağırıyor.

10. 1Q84 - Haruki Murakami

Japon edebiyatının modern yazarlarından biri olan Haruki Murakami oluşturduğu mistik dünyası ile yalın dili bir araya getiriyor. 1984 yılının farklı bir boyutunda geçen 1Q84 iki dünyada bir araya gelmeyecek bir aşka odaklanıyor. Paralel bir evrende yaşanan bu hikaye ile Japonya'yı keşfedebilirsiniz.

11. Ağustosböceğinin Sekizinci Günü - Mitsuyo Kakuta

80'den fazla eseri olan Mitsuyo Kakuta, Ağustosböceğinin Sekizinci Günü'nde bir çocuğu kaçırıp adını değiştirdikten sonra onunla farklı kentleri gezmesine konuk oluyoruz. Kentleri dolaştıktan sonra tüm mal varlığını bağışlayıp Melekler Evi'ne yerleşen kadının hikayesi sizi farklı bir Japon dünyasına çağırıyor.

12. Gönül - Natsume Söseki

Genç bir üniversite öğrencisi, tatil yerinde tanıştığı ve “hocam” diye söz ettiği adamla günden güne güçlenen bir dostluk kurar. Yıllardır taşıdığı sırrın ağırlığıyla kendini dış dünyaya ve hayata kapatan hoca, yavaş yavaş genç dostuna içini dökmeye başlar. Natsume Soseki, bu iki karakterin ilişkisini ve gencin hocasını anlama çabasını anlatırken yirminci yüzyılın başlarında Japonya’da gerçekleşen kültürel değişimin sonucunda doğan kuşaklar arası farklılıklara da ışık tutuyor.

13. İnsanlığımı Kaybedişim - Osamu Dazai

Osamu Dazai’nin yaşamının son yıllarında kaleme aldığı ve otobiyografik özellikler de taşıyan İnsanlığımı Kaybedişim, aristokrat bir ailenin gelenek ve alışkanlıkları ile Batılı modern fikirlerin arasında kaldıkça yaşadığı topluma ve dünyaya yabancılaşan, karamsar bir ruhun romanı.

14. Kişisel Bir Sorun - Kenzaburo Oe

Kişisel Bir Sorun, kendisi de engelli bir çocuk sahibi olan 1994 Nobel Edebiyat Ödüllü Japon yazar Kenzaburo Oe'nin tüm dünyada tanınmasını sağlayan en önemli eserlerinden biri. Yazar kitabı 1964 yılında yazıyor. Kendisi de engelli bir çocuğa sahip olan Oe, kitabın baş kahramanı Bird ile bir bakıma aynı kaderi paylaşıyor. Bu minvalde kitabın otobiyografik öğeler taşıdığını da söylemek yanlış olmaz.

15. Mutfak - Banana Yoshimoto

Mutfak romanı, ninesi tarafından büyütülen Mikage Sakurai isimli yetim bir kızın öyküsünü anlatıyor. Ninesi de ölünce arkadaşı Yoichi ve annesi Eriko (bir zamanlar babasıydı, transseksüeldir ve bir eşcinsel bar işletiyor) onu evlerine alırlar. Mikage hem annesi hem babası hem de en sonunda ninesini kaybetmekle kan bağı olan kimsesi bulunmamanın sarsıntısını yaşıyor.

16. Ikigia - Francesc Miralles

Son zamanlarda kimsenin elinden düşmeyen Ikigai, Japonların uzun ve mutlu yaşam sırrının paylaşıldığı bir kitaptır. Birden fazla yazar tarafından kaleme alınan bu kitap okuyacağınız en faydalı kitaplardan biri olacaktır.

17. Kasiyer - Sayaka Murata

'Kasiyer' 2019 yılında Kapı Yayınlarından çıkan 126 sayfalık bir kitap. Dünya Edebiyatı’nın usta ve popüler yazarlarından olan Sayaka Murata tarafından kaleme alınmış. Otuz altı yaşındaki Keiko Furukura, bir süpermarketteki yaşadıklarının ev hayatının anlatılır.

18. Yaz Ortasında Ölüm - Yukio Mişima

Yaz Ortasında Ölüm ’de dokuz öykü var. Kitabın bütününde tematik olarak ölüm, cinsellik, şiddet, vicdan azabı, ebeveyn ilişkileri işlenmiş. Öyküleri okurken gerçek bir edebiyat eseri ile karşı karşıya olduğunuzu anlıyorsunuz.

19. Sahilde Kafka - Haruki Murakami

Kafka Tamura on beş yaşına girdiği gün evden kaçar. Uzun zamandır planladığı bu kaçışın nedeni babasının yıllar önce dile getirdiği uğursuz kehanettir. Ama babasının bir “düzenek” gibi içine yerleştirdiği kehanet gölge gibi peşindedir. Kafka ilk kez aşkı ve tutkuyu yaşarken gizemli bir cinayetle kehanetin ve kaderinin düğümleri çözülmeye başlar.

20. İmkansızın Şarkısı - Haruki Murakami

1968-1970 yılları arasında geçen olaylar, o günün toplumsal gerçeklerini de satırlara taşıyor. Ama romanın odağında bu toplumsal olaylar değil üçlü bir aşk var. Gençliğin rüzgârıyla hareketlenen “İmkânsızın Şarkısı”nı ölümle erken karşılaşan gençlerin hayatı yönlendiriyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Elinizden Bırakamayacaksınız! Okuyan Herkeste Bağımlılık Yapan Haruki Murakami ve Kitapları
Elinizden Bir An Olsun Bırakamayıp Bir Oturuşta Bitireceğiniz En Sürükleyici Kitaplar
Kıyıda Köşede Kalmasına Rağmen Edebi Değeri Tartışılmaz Kitaplar

Popüler İçerikler

Yeni Akit Vatandaşla Dalga Geçmeye Devam Ediyor: Ekmek Zammını Duyurdukları Habere Tepki Yağıyor
İhracı İstenen Teğmen Ebru Eroğlu'nun Savunması Ortaya Çıktı: "Atatürk'ün İzinden Giden Subaylarız!"
ODTÜ Profesörünün Eğitim Geçmişi Görenleri Kendine Hayran Bıraktı