Munzur Üniversitesi Öğrencilerinden Elektrikli Otomobil: 1 Lira 43 Kuruşla 130 Kilometre Gidiyor

Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri ve hocaları tarafından yapımı tamamlanan ve üniversite ile aynı adı taşıyan araç, TÜBİTAK tarafından düzenlenen alternatif enerjili araç yarışlarında üniversitesiyi temsil edecek. Yaklaşık 3-4 saate şarj olan ve tek şarj ile yaklaşık 130 kilometre yol gidebilen 'Munzur', bu mesafede sadece 1 lira 43 kuruşluk elektrik harcıyor...

Mühendislik Fakültesi önünde düzenlenen tanıtım etkinliğinde konuşan Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, tamamlanan elektrikli aracın üniversite öğrencilerinin katkısı ve akademik danışmanların gözetiminde yapıldığını belirtti.

Rektör İpek ayrıca, öğrenci ve akademik personelinin daha öncede TÜBİTAK destekli bir projeyle başarılı bir şekilde otomobil ürettiklerini söyledi.

"Amacımız yenilenebilir enerjide farkındalık yaratmak"

Alternatif enerji kaynaklarına gün geçtikçe ilginin artığını ifade eden Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Bilgin Zengin ise,  'Munzur Üniversitesi olarak bizlerde bu yarışlara katılmaktaki temel amacımız, alternatif enerjili araçlar geliştirerek, hem ülkemizde hem de şehrimizde yenilenebilir enerji kaynakları konusunda bir farkındalık yaratmaktır. Üniversitemiz laboratuvarında geliştirmiş olduğumuz 'Munzur' isimli aracımız ismini üniversitemizden ve Tunceli ilimizin sembolü olan Munzur Irmağından almaktadır' diye konuştu.

2 kişilik olarak tasarlandı

Araç hakkında bilgiler veren Zengin, Munzur'un bir yıllık bir araştırmanın ve 4 aylık laboratuvar çalışmasının ardından üretildiği aktardı. 

İki kişilik olarak tasarlanan Munzur isimli araçta Munzur Üniversitesi'nin renkleri olan turkuaz, altın sarısı ve beyaz renklerinin kullanıldığını anlatan Zengin, 'Aracın aküleri yaklaşık 3 ila 4 saat arasında dolmaktadır ve tek şarj ile 130 kilometre yol alan aracımız 130 kilometrede ortalama bir lira 43 kuruşluk enerji harcamaktadır.' dedi.

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
YORUMLAR
18.08.2017

Çoğu üniversitede benzer projeler yürütülüyor.Hepsinin farklı bir özelliği ,şarj süresi ,km başına yaktığı elektrik vs. var.Benim fikrim bu projelerin birleştirilmesi ve ortaya alanında uzman daha yenilikçi bir bir proje oluşturulması ve tekel seri üretime geçilmesidir

19.08.2017

Yorumları okudum eleştirenler var modelden dış makyajından dolayı ama burada önemli olan bu degil tabiki bu araba seri üretim için yapılmıyor orda çocukların farkına varmamızı istedigi şey 130 km 1 lira ve dogaya hiçbir zararı olmayan ve tükenmeyen dünyanın heryerinde kolayca ğretilebilecek enerjiyle bunun yapılması destek olmalıyız tübitaka devlet tarafıdan verilen fonların bu cocuklara bu ünvlere arastırma birimlerine verilmeli cebinizi dolduracagınıza destek olun her ünvnin mekanik elektronik tıp mühendislik fakultelerine 10 20 milyon lira fon ayırın bakalım ne olacak

18.08.2017

projelerini lafım yok lakin Tübitak ne zaman böyle bir yarışma düzenlese her üniversite elektrikli araba üretiyor biz size elektrikli araba yapılmaz demiyoruz bunu nasıl seri üretime geçirip nasıl halk arasında yaygınlaştırıp enerjisinin yüzde seksenini dışardan alan bir ülkede bunun devamlılığı nasıl sağlayacağız diye soruyoruz yoksa kısıtlı imkanlarla yapılıp sonuç alınan bu projelerde sikinti yok.

18.08.2017

enerjinin %80 i kısmına katılmıyorum son dönemde yapılan atılımlarla bu oran düştü ve de sinop ve mersin nükleer santralleri bunun yanında geçenlerde ihalesi tamamlanan rüzgar enerjisi santralleri kurulduktan sonra yaklaşık 5-6 yıl için dışa bağımlılık çok daha düşük seviyelere gelecek

TÜM YORUMLARI OKU (52)