Mülakat Sırasında Sorduğunuzda İşe Alınma Şansınızı İki Katına Çıkaracak Olan En Etkili Sorular

İş görüşmeleri ve mülakatlar her zaman stresli süreçler olmuştur fakat ekonomik sıkıntıların yoğun olduğu bu dönemde insanlar çok daha gergin. Yeni mezunlardan iş değiştirmek isteyenlere kadar en çok merak edilen şey ise mülakat sırasında nasıl sorular sormak gerektiği! Yönelteceğiniz doğru sorular ise gerçekten şansınızı ikiye katlayabilir. İşte iş görüşmesinde sorabileceğiniz en iyi sorular... 👇

Mülakatlar, yeni mezunlardan işini değiştirmek isteyenlere kadar birçok insanı ilgilendiren bir süreç.

Özgeçmişimiz nasıl olmalı, mülakatlarda nasıl davranmalıyız gibi sorular aklımızı meşgul ederken bizlerin de iş verenlere soru yöneltebileceğimiz ise unutuluyor. İşte mülakat sırasında iyi bir izlenim bırakmanızı sağlayacak en iyi sorular! 👇

1. "İşinizle ilgili değiştirmek isteyeceğiniz bir şey olsa bu ne olurdu?"

Unutmayın, karşınızdaki kişi de başvurduğunuz şirketin bir çalışanı ve sizin muhtemel iş arkadaşınız. Bu bakımdan şirket kültürüne ve belki de patronunuzun nasıl biri olduğuna dair ipuçlarını bu soruyla alabilirsiniz.

2. "Performans değerlendirmesi yaparken nasıl bir yol izliyorsunuz?"

Kariyer danışmanları soruların ayrıntılı ve spesifik olmasının daha iyi olduğunu söylüyor. Böylece iş verenin yüzeysel bir cevapla sizi geçiştirmesi zorlaşıyor. Bu bakımdan şirketin performans değerlendirmelerini nasıl yaptığı, geri bildirim konusunda nasıl bir yol izlediği, hatta Zoom toplantılarına nasıl yaklaştıklarını bile sorabilirsiniz.

3. "Uzaktan çalışma konusundaki düşünceleriniz neler? Bu konudaki şirket politikaları nedir?"

Özellikle başvurduğunuz ilan 'uzaktan' veya 'hibrit' gibi ifadeler içeriyorsa mülakatta bu konuya değinmeniz önemli. İş dünyasında pandemiden sonra oldukça yaygınlaşan bu çalışma biçimi, şirketler için de yeni bir durum bu yüzden sormaktan çekinmeyin.

4. "Uzaktan çalışan personelleriniz ile ofis çalışanlarınız aynı avantajlardan yararlanıyor mu?"

Önceki soruyu bu şekilde genişletebilir ve pozisyonun ne getirdiğinden emin olabilirsiniz. Ayrıca kariyer danışmanlarına göre; mülakattan önce sosyal medya platformlarında şirket çalışanlarının yorumları ile şirketin yayınladığı politikaları karşılaştırabilir ve bir açık görürseniz bunu direkt soru olarak yöneltebilirsiniz.

5. "Bu işte nasıl yeni beceriler edinebilirim?"

Şirketin size ne katacağını irdeleyen sorular da sizin için çok önemli. Şirket bünyesinde ne gibi eğitimler alabileceğiniz, çalışacağınız pozisyonun size neler katacağı ve sorumluluklarınızın neler olduğu konusunda bilgi edinmeye çalışın.

6. "Bu işte hangi kariyer yollarında ilerlemem mümkün?"

Bu soru size şirketi ve işin size istediğiniz kariyer imkanlarını sunup sunmayacağını anlamak açısından önemli. Ayrıca iş verenlere uzun soluklu planlar yaptığınızı gösteren bir tarafı da var.

7. "Şirketinizi benzerlerinden farklı kılan şeyler nedir?"

Hatta bu soruyu takiben benzer şirketlerin adlarını öğrenebilir ve insan kaynakları aracılığıyla daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Böylece hem gelecekteki yöneticiniz hakkında fikir edinebilir hem de şirketin farklılıklarını daha net bir şekilde anlayabilirsiniz.

8. "Şirket kültürünüzü yansıtan bir olayı paylaşır mısınız?"

Aynı sektörde de olsa şirket kültürlerinin oldukça değişken olabildiğini belki bilirsiniz. Bu bakımdan sizin oraya ait olup olmadığınızı anlamak için şirket kültürüne yönelik sorular çok yararlı olacaktır. Mülakatı yöneten kişiden bizzat bir deneyimini paylaşmasını rica etmek de bu yönden iyi bir soru.

Bu soruların dışında size birkaç tüyo daha verelim!

İlk olarak eğer görüşmenizi internet üzerinden gerçekleştirecekseniz bilgisayar ekranının yanına kısa hatırlatmalar ekleyebilirsiniz. Ayrıca soracağınız soruları arka arkaya sıralamak kesinlikle çok yanlış olur; aldığınız cevapları dikkatlice dinlemeli ve mülakatı buna göre devam ettirmelisiniz. 

Ek olarak uzmanlar iş teklifi alana kadar maaş konusunu konuşmamanın daha iyi olduğu konusunda uyarıyor. Tabii tatil günleri konusunda da aynı dikkati göstermeyi unutmayın. İyi şanslar!

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum! 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Öz Geçmişinizde Yapacağınız Bu Ufak Hatalar İşi Kaybetmenize Neden Olabilir!
İş Görüşmesine Girecekler Buraya! İşverenlerin Sizi Test Etmek için Kullandıkları 7 Gizli Numara
İş Arayanların Mülakatlarda Kesinlikle Uygulamaları Gereken Altın Değerinde 13 Tavsiye

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
İşitme Testine Kürtçe Engeli: Türkçe Bilmeyen Kadına SRT Testi Yapılmadı
YORUMLAR

Sen bunları sor, güvenlik gelmezse şerefsizim

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ