Mükemmel Patronların Her Gün Vazgeçmeden Yaptığı Basit Ama Önemli 27 Şey

Şimdiye kadar tanıdığınız en iyi patronu düşünün. Aklınıza gelen ilk kişinin muhtemelen yapmayı alışkanlık haline getirdiği belli şeyler var.

Inc.’de rastladığımız mükemmel patronların her gün vazgeçmeden yaptığı basit ama önemli şeyleri biz de sizler için derleyip düzenledik.

1. Espri anlayışları gelişmiştir.

Elbette şaka yapmak zorunda değiller; fakat büyük patronlar mizaha takdirlerini gösterirler. Bu da onların zor durumlarda yerlerini korumalarını sağlar. Bu maddeyi H.G Wells’ten “Bugünün krizi yarının şakası olur.” sözüyle destekleyebiliriz.

2. Vizyonlarını çalışanlarıyla paylaşırlar.

Vizyonu paylaşmak, onu ekip üyelerine erişilebilir, anlaşılabilir ve açık hale getirmek demektir. Aksi takdirde, çalışanlar ne için çalıştıklarını bilemezler.

3. Şirketin bir kişiden daha büyük olduğunu kanıtlarlar.

Kimse şirketin patronla ilgili olduğunu düşünen birisi için çalışmaz. Mükemmel patronlar, diğer insanlara ve şirkete kendilerinden daha fazla değer verdiklerini gösterirler.

4. Çalışanların dışarıda da bir hayatları olduğunu bilirler.

İyi patronların empati yetenekleri gelişmiştir: çocuk bakımı, doktor randevuları, tatiller. Onlar işe bağlılık beklerler; ama hayatın diğer yönlerinin de farkındadırlar.

5. Yeni liderlerin oluşmasına yardım ederler.

Bu liderler birçok takipçi toplayabilir; fakat gerçek büyük liderler başkalarının daha iyi liderler olabilmesi için yardım etme istekliliklerini göstermekten çekinmezler.

6. İşe alım kararlarını dikkatli verirler.

Büyük liderler ve patronlar devretmeyi öğrenmiş durumdadırlar. Onları iyi temsil edebileceğini düşündükleri kişileri rahatça işe alırlar.

7. Performans ücreti verirler.

Büyük patronlar şirketteki herkesin katkısının önemini bilirler ve bu yüzden kişileri kendilerini değerli hissetmeleri için ödüllendirirler.

8. Kötü istihdam kararlarını düzgün bir şekilde sonlandırırlar.

Kötü bir işe alım kararı kısmen patronun hatasıdır. Bu yüzden büyük patronlar, kötü istihdam kararlarını adil, etik ve yasal olarak sonlandırıp hatalarını düzeltirler.

9. Suçlarını kabul ederler.

İnsanlar hatalarından ders çıkarttığı sürece başarısızlık kötü bir şey değildir ve iyi liderler başarısızlığı kendi omuzlarına alma cesaretini gösterirler.

10. İşler yolundaysa kutlama yaparlar.

Hiç kimse iyi sonuç alınan bir işte ödül olarak daha fazla işin verildiği bir yerde çalışmak istemez. İyi patronlar bu konuda oldukça hassas davranır.

11. Etkili kararlar alabilirler.

Zor kararlar çoğunlukla en iyi kararlardir. İyi patronlar, kriz anında düşünmeyi bırakıp eyleme geçebilen kişilerdir. Bu maddeyi Napolyon Bonapart'ın şu sözüyle destekleyebiliriz: 'Eylem zamanı geldiğinde düşünmeyi bırak ve gerekli adımı at.'

12. Şirketin her alanına hakimdir.

İyi bir patronun alanlarında uzman astları olmalıdır; ancak patronun liderlik edebilmesi için yeterli bilgi ve beceriye sahip olması şarttır.

13. Yaptıkları işe inanırlar.

Mükemmel patronların diğer bir özelliği de yaptıklara işe, kendilerine ve ekiplerine güvendiklerini gösterirler.

14. Başkalarının zamanına saygı duyarlar.

Zamanınızı takip edemiyorsanız, akıllı telefonunuzdaki saati ayarlayın. İyi patronlar toplantılarını ve konuşmalarını diğer kişilerinde vaktini çalmadan sürdürürler.

15. Çalışanlarını ne zaman desteklemeleri gerektiğini bilirler.

Bazen bir patronun bir çalışana söyleyebileceği motivasyonlu kelimeler biraz kritiktir: “Daha iyisini yapabileceğini biliyorum.”

16. Ne zaman durmaları gerektiğini bilirler.

Bununla birlikte insanlara motivasyon aşılamak etkili olabiliyorken çok ileri gittiklerini anlayabilecek duygusal zekaya sahiptirler.

17. Önceliklerini belirlerler ve diğerleriyle paylaşırlar.

Büyük patronlar, önemli olduğunu düşündükleri şeyleri çalışanlarıyla paylaşarak dikkat edilmesi gereken yerlerin altını çizerler.

18. Bilgi paylaşımcıdırlar.

Kötü patronlar çalışanlarıyla şirket bilgilerini paylaşmazlar. Elbette bazı bilgilerin gizliliği önemlidir; fakat mükemmel patronlar bilgilerin şeffaflığını ayarladıktan sonra diğerleriyle paylaşırlar.

19. Naziktirler.

Kibar olmak, diğerlerinde iyi hisler üretir ve sevecenliği arttırır. Kibarlığın karşıtı kabalıktır, zayıflıkla karıştırılmamalıdır.

20. Büyük düşünürler.

İyi liderler, çalışanlarının uyanık saatlerinin en az üçte birini vizyonlarını kullanarak harcamalarını isterler. Böylece yeterince büyük ve vazgeçilmez bir vizyona sahip olduklarından emin olurlar.

21. Etik davranırlar ve yüksek standartlar koyarlar.

Etik, farklı insanlar için farklı şeyler anlamına gelse de iyi patronların koyduğu kurallara, çalışanların uyup uymamasının izlenmesiyle sağlanır.

22. Akıllıca sorular sorarlar.

Bazen en zeki soru insanların sormaktan korktuğu temel sorudur; çünkü bilgi veya anlayış eksikliğini ortaya çıkarır. Bu kişiler akıllıca sorular sormada ustadırlar.

23. Diğerlerinin fikirlerine kulak verirler.

Mükemmel bir lider güven verse de her şeyi bilmek zorunda değildir. Son kararı yine kendisi verir; ama ilk olarak alanında uzman kişiyi dinlemenin öneminin farkındadır.

24. Çalışanlarına örnek olurlar.

Mükemmel patronlar çok çalışır ve ekibinin çalışmalarına değer verdiğini gösterir. Ayrıca ne yaparlarsa diğerlerinin de aynı şekilde davranmasını isterler.

25. Kendi hayatlarına önem verirler.

Büyük patronlar sağlıklarına, ailelerine, inançlarına ve diğer önceliklerine değer verdiklerini belli ederler. Eğer patron bu konuda rol model olmazsa başkalarının bu şekilde davranması zor olur.

26. Konuşmadan önce düşünürler.

İyi bir lider dostça ve cana yakın davranır; ancak aradaki mesafeyi korumayı da bilir.

27. Çalışanlarının gelişimi için onları cesaretlendirirler.

Mükemmel bir patron eğitim ve öğretimi teşvik eder. Kötü bir lider ise çalışanlarının kendisini gölgede bırakacağından endişelenir.

Popüler İçerikler

Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
YORUMLAR
15.05.2017

patronu yüceltiyor, bize şirin göstermeye çalışıyor, özendiriyor. ama bu insanlar işçileri yani sizleri, bu içerikleri yapanları sömürüyor. onedio mg

Böyle bir patron ayaklarını öpiyim ne güzel şey böyle

16.05.2017

var mı böyleleri bilmem ama bana denk gelmeyeceği kesin

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ