Mükemmel Bir Çocuk Yetiştirmenin 10 Altın Kuralı

Çocuğunuzun mükemmel olması, 3 yaşında okumayı sökmesi, 4 yaşında 4 işlemi kusursuz yapabiliyor olması, geniş bir arkadaş çevresine sahip, lider kişilikli, söz dinleyen, en az 3 farklı kursa gidip, 5 yaşında 2 farklı enstrümanı çalabilen, sporla ilgili, TV izlemeyeni bilgisayar oynamayan, 'siz çok yorulmuşsunuzdur, ben bu gece erken yatayım da siz de kafanızı dinleyin' diyen biri olması için uymanız gereken kurallardır.

1. Başarıyla sonuçlanmasa bile çabaları takdir edilmelidir. Bir çocuğun anne-babası tarafından, "Öğrenmeye çalışmandan gurur duyuyorum", "İyi çalışman beni mutlu ediyor" gibi sözlerle yüreklendirilmesi, çocuğun daha çok çaba harcaması için onu motive edecek, mücadele gücünü geliştirecektir.

2. Ailedeki tüm bireylerin, kişisel sorunlarını, aile içi sorunlarını, başlarına gelen iyi-kötü olayları, anne babayı ve onu sevindiren ve üzen olayları konuşup paylaşabildiği düzenli toplantılar yapılmalıdır. Bu toplantılar aile içi uyumu ve huzurlu birlikteliği geliştirecektir.

3. Sosyal muhakemesini geliştirmek için sorunu onun adına çözülmemeli, çözüm bulmasına yardımcı olunmalı, alternatifler üzerine düşünmesi sağlanmalıdır.

4. Her çocuk diğerlerinden farklıdır. Aklınızdaki tek soru, "Çocuğum için en iyisi hangisi?" olmalı. Yanıt size ve ailenize has olacaktır. İçgüdülerinize güvenin.

5. Çocuğun özellikle iyi olduğu konularda başka bir çocuğa yardımcı olması için öğretmeniyle görüşülmelidir. İyi bildiği bir şeyi bir başkasına anlatabilecek konumda olmak, çocuğun başkalarıyla konuşma becerisini arttıracaktır.

6. Çocuğun mümkün olduğu kadar farklı sosyal ortamlarda bulunması sağlanmalı, değişik insanları, çevreleri ve ortamları tanıması için fırsat verilmelidir.

7. Çocuğunuza davranış eğitimi verirken olumlu yaklaşımları kullanarak istediğiniz davranışların oturmasına çalışın. Çocuğunuzun iyi davranışlarını hemen taltif edin. Ceza yöntemine ise başka hiçbir şey işe yaramayıp, çok çaresiz kaldığınızda başvurun.

8. "Poposuna bir şaplak" bile olsa, kesinlikle çocuğunuza vurmayın.

9. Öfkelenen bir çocuğu sakinleştirmek için en iyi yol, dikkatini başka bir yöne çekmek. Kendini aynada izlemesini sağlayın.

10. Çocuğun; duygu, düşünce ve inançlarını; açık dürüst ve başkalarının haklarını ihlal etmeden, karşısındaki kişiyi aşağılamadan, incitmeden ve ezmeye çalışmadan ifade etmesi sağlanmalıdır.

EVET BURAYA KADAR YAZILANLARI NOT ETTİYSENİZ SON KURALI DA OKUYALIM!

Yukarıda okumuş olduğunuz 10 kural arama motoruna 'çocuk yetiştirme kuralları' yazarak bulduğumuz binlerce kuraldan rastgele seçilmiş 10 tanesi. Mükemmel çocuk yetiştirmekle alakası yok. Çocuk yetiştirmekle alakalı ama bu 10 kuralı yaparak çocuğunuzun mükemmel olacağı düşüncesine kapılmayın. 

İnternette buna benzer, abartmıyoruz, binlerce kural bulmanız mümkün. Ağdalı bir dille yazılmış, her aileyi örnek bir aile üzerinden değerlendiren, sizi buhrana sokan kurallar bütünü bunlar. Mesela 'ne kadar yorgun olursanız olun ona asla hayır demeyin' diyor biri, bir diğeri 'çocuğunuza hobi edindirmek için mutlaka kurslara yollayın' diyor, birisi 'piyano alın bakalım yeteneği var mı?' diyor. Sanıyorsunuz ki piyano 25-30 liralık bir şey. Ortalama 50 kural seçip bakıyorsunuz ki bunlardan belki 3-5 tanesi size uyuyor. Çocuğuna bağıran ebeveynim demesin diyen kural yüzünden uykularınız kaçıyor. Oysa siz sesinizi yükselten, 'aman çocuğa elinizi sürmeyin, taş olursunuz' diyen sitenin aksine siz çocuğunuzun poposuna iki şaplak atmış oluyorsunuz sonra gelsin 'ben kötü biri miyim' sancıları.

Peki, neyin peşindeyiz biz? çocuk yetiştirmede kuralları boş verin, kafanıza göre takılın, şansınıza ne çıkarsa mı diyoruz? Uzmanların söylediklerine kulak asmayın, dövün, azarlayın, yıpratın, kafanızdan saçma sapan kurallar uydurun mu diyoruz? Hayır, biz başka bir şey diyoruz. Çocuk yetiştirme kurallarını kendinize adapte etmesini bilin diyoruz. Bu kurallara harfiyen uymanız mümkün değil, uyamıyorum diye kendinizi de çocuğunuzu da heba etmeyin diyoruz. İnternetten bilgilenmeye bir sınır getirin, sorununuz sıkıntınız varsa direkt uzmanından destek alın, eşinizle, çocuğunuzla oturup konuşun diyoruz.    

Hiçbirini yapamıyorsanız, annenizin babanızın sizi nasıl yetiştirdiğine dönüp bir bakın. Sizde doğurduğu sonuçları düşünün, o günler aklınızda nasıl kalmış onu düşünün. Kendi hislerinize, duygularınıza bir şans verin. Okuduğunuz her şeyi birebir hayata geçirmeniz mümkün değil. Hata yapabileceğiniz ve hatta bir sürü hata yaptığınız gerçeğini kabullenin. Mükemmel çocuk diye bir şey yok, çocuk bu ne kadar mükemmel olabilir ki? 4 yaşında konçerto besteleyen Mozart'ı önünüze hedef olarak koyarsanız işiniz zor, daha basit hedeflerle daha kolay ve hızlı yol alın. 

Son olarak buraya nasıl mükemmel çocuk yetiştiririm diye geldiniz, size akıl verir gibi olduk ama sonuçta bu işler en iyi bir bilenden öğreniliyor. Bir bilene sorun, ondan akıl alın. Yok ben kuralları seviyorum diyorsanız buyurun; 

Daha önceden çalıştığı sorulardan birinin öğretmen tarafından sınıfta sorulması için öğretmenine danışılmalıdır, soruyu başkalarının önünde cevaplarsa çocuğun kendine güveni 

artacaktır.

Nasıl? harika değil mi?

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu