Muhteşem Doğası ve Çılgın Ruhlu İnsanlarıyla Gönlümüze Taht Kurmuş İskoçya Hakkında Az Bilinen 18 Gerçek

Bakir toprakları, el değmemiş muhteşem bir doğa ve kızıl saçlıların cazibesi bir yana, spor ve bilimdeki öncülüğüyle gönülleri fethedecek bir ülke düşünün... Burası öyle bir ülke ki, yerel hikayelerinin kahramanları efsanevi canavarlardan oluşuyor, büyük dehalar bu topraklardan çıkmış ve içlerinde çılgın savaşçıların ruhları yatıyor. İnsanın böyle bir ülkenin varlığına inanası gelmiyor belki ama var ve evet... burası İskoçya! İskoçya ile ilgili birçoğunu ilk kez duyacağınız bu bilgiler ışığında ufkunuz en az on katına çıkacak.

1. Outlander hayranlarının da gayet iyi bildiği gibi, İskoçya'nın el değmemiş bir doğası ve insanlar tarafından bozulmamış adaları vardır.

Stonehenge veya bir diğer adıyla 'Asılı Taşlar', Skara Brae'den bile önce inşa edilmiş olan 'İskoç Pompeii' gibi yerler İskoçya'nın orta çağ atmosferini sürdürmek için korunmaktadır.

2. İskoçya, 15. yüzyıla kadar bağımsız bir ülkeydi. Daha sonra ülke, 1603'te Büyük Britanya topraklarına katıldı ve taht ile ilgili yetkiler İskoçya kralı tarafından İngiltere kralına devredildi.

3. İskoç halkının hikayeleri genellikle efsanevi yaratıklarla ilgilidir.

Yerel folklor elfler, ruhlar, periler, hayaletler, canavarlar, goblinler, devler ve efsanevi hayvanların hikayeleri ile doludur. Ünlü Loch Ness Canavarı ise İskoçya'daki efsanevi hikayelerden daha fazlasıdır. Birkaç yüzyılı aşkın bir süredir birçok kişi tarafından görüldüğü bildirilmiştir.

4. Çoğu kişinin başkent Edinburgh'la karıştırdığı ve İskoçya'nın en büyük şehri olan Glasgow, aynı zamanda futbol diplomasisinin de doğum yeridir.

1872'de ilk resmi uluslararası futbol maçı burada, İskoçya ve İngiltere arasında oynandı. İki taraf da gol atamadı.

5. Dünyanın ilk renkli fotoğrafı 'Tartan Şerit' İskoçya'da çekildi.

6. Tüm polisiye/dedektiflik romanları için esin kaynağı olan Sherlock Holmes, İskoç yazar Arthur Conan Doyle'un muazzam beyninin ve hayal gücünün bir ürünüdür.

7. İskoçlar, koyun etine oldukça düşkünler. Özellikle İskoçya'nın geleneksel yemeğini sevebilmeniz için koyuna ve koyun etine yürekten bir bağlılık duymanız gerekiyor.

Çünkü sebze severler için tam bir kabus sayılabilecek olan 'Haggis', bir koyunun kalbi, karaciğeri ve akciğeri kullanılarak yapılır ve daha sonra bu karışım koyunun midesine konulup haşlanır.

8. İskoçya'nın çevresinde yaklaşık 300 tane kale bulunuyor.

Bu kalelerin büyüklükleri ve üzerinde yer aldığı topraklar da hesaba katılırsa İskoçya'da her 160 kilometreye bir kale düşüyor.

9. İskoçya sağolsun, dünya bugün antibiyotikler hakkında çok şey biliyor. Modern tıbbın öncüsü olan İskoçya doğumlu Alexander Fleming, penisilini bulan kişiydi.

Alexander Fleming'in bu büyük keşfi sayesinde milyonlarca hayat kurtarılmış oldu ve kendisi de 1945 yılında Nobel Tıp Ödülü'ne layık görüldü. Ne diyelim, kendisi bu ödülü sonuna kadar hak etti...

10. 21. yüzyılın en önemli deneylerinden biri de İskoçya'da gerçekleştirildi.

İlk başarılı klonlanmış yaşam formu olan koyun Dolly, Edinburgh Üniversitesi'nde bir laboratuvarda yaratıldı. Bu deney, dünyadaki yaşamı anlamaya yönelik atılmış oldukça önemli bir adımdı.

11. Kızıllık, İskoçya'da yaygın olarak görülmektedir. İskoçların en az %40'ının DNA'larında kızıl saç geni vardır. Bilim insanları bunun sebebini güneş ışığından yoksun olmalarına bağlıyor.

12. Glasgow, tıp alanında öncülük eden bir şehirdir.

Bir annenin rahmindeki bebeğin görüntüsü almak için kullanılan ultrason, ilk olarak 1950'lerde Glasgow'daki hastanelerde kullanılmaya başlandı.

13. Geçmişin Vikipedi'si Britannica ansiklopedisi, İskoçya'da doğmuştur. Bilgileri bu şekilde toplama fikri, Edinburghlu bir kitapçı olan Colin Macfarquhar'a aitti.

14. İskoçya 1700'lü yıllarda oldukça ilginç bir olaya sahne oldu.

1724'te Margaret Dickson adlı bir kadın asılarak idama mahkum edilmiş ancak ölmemişti. Daha sonra Dickson'ın serbest bırakılmasına karar verildi, çünkü İskoç yasasına göre ceza uygulanmıştı. Yasada ölmemek ile ilgili bir madde bulunmuyordu ve yaşanan bu olaydan sonra asılarak idam edilme cezasına 'Ölene dek' ibaresi eklendi.

15. İskoçların geleneksel kıyafetine 'kilt' denilir ve belden diz hizasına kadar gelen, tek parça, etek şeklinde bir kıyafettir. İskoçya'daki klanların her biri, farklı renkte ve desende kilt giyerler.

16. İskoçlar dünyaca ünlü dansçılardır.

İskoçya'nın 15 binin üzerinde belgelenmiş yerel dans türleri vardır. Uzmanlar, belgelenmemiş olanların sayısının kaydedilenlerin de üstünde olduğuna inanıyor.

17. Edinburgh, 1800'lü yıllarda dünyanın en modern şehirlerinden biriydi. Bu unvanı almasında 1824'te dünyanın ilk itfaiyesine sahip olmasının da büyük etkisi vardı.

İlginçtir ki, 1824 aynı zamanda Büyük Edinburgh Yangını'nın da gerçekleştiği tarihtir. Bu yangın, beş gün boyunca devam etmiş ve neredeyse bütün şehri küle çevirmişti.

18. 2014'te İskoç halkının %84.5'lik katılım sağladığı bir referandum düzenlendi. Bu referandumda İskoçya'nın bağımsız bir ülke olarak devam etmesini mi yoksa Birleşik Krallık'ın bir parçası olarak kalmasını mı istedikleri soruldu.

Bağımsızlık sorusuna halkın %55.3'ü hayır, %44.7'si ise evet cevabı verdi. Böylece İskoçya Birleşik Krallık'ın parçası olarak kalmaya devam etti.

Popüler İçerikler

Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Kızılcık Şerbeti'nde Giray'ı Canlandıran Kaan Taşaner Dizide Rol Almaktan Duyduğu Pişmanlığı İtiraf Etti
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
11.07.2018

Stonehenge iskoçyada değil ama:(

Peter Capaldi gibi harika bir oyuncu da İskoçyalı

11.07.2018

Ayrıca İskoçlara ait olduğu sanılan hiçbir şey İskoçlara ait değil. Bunu Cahillikler Kitabı'nda okumuştum. Meselâ Gayda denilen aletin aslı Tulum ve bize ait.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ