Muhtemelen İlk Kez Duyacağınız 24 İlginç Madde İle Ufkunuz Kapanmamak Üzere Açılacak!

Zihninizin derinlerinde gezinmeyi sever misiniz?

Yeni bilgi tohumları ekmeyi, dipsiz kuyulara dalmayı?

Twitter'da uzay ve evren hakkında ilginç ve eşsiz bilgiler paylaşan Lagaribey adlı kullanıcı, verdiği bilgilerle ufkumuzu açma konusunda oldukça ısrarlı...

Serinin ilk içeriği için şuraya:

Muhtemelen Bugüne Kadar Duymadığınız 19 Enteresan Bilgiyle Ufkunuzu Kapanmamak Üzere Açıyoruz!

İkincisi için şuraya:

Çoğu Kişinin Muhtemelen Hiç Duymadığı ve Okudukça Apışıp Kalacağınız 29 Ufuk Açıcı Adım

Ve üçüncüsü için şuraya bakabilirsiniz:

Ders Kitaplarında Kolay Kolay Rastlamayacağınız İlginç Bilgilerle Ufkunuzu Açıyoruz!

Son içeriğimizde, düzen ve düzensizlikten, entropi kavramından, kuantum fiziğinden ve son olarakta kuantumla alakalı ilginç bir bağdan bahsetmiştik. 

Şimdi oradan devam edelim...

1. Deneylerle ispatlanan olay şöyle: Varsayalım ki, birbirinin her bakımdan aynı olan 2 bilyeden biri Ankara’da, diğeri İstanbul’da olsun.

2. Ankara’daki bilyeye bir şey yaptığınızda, İstanbul'daki “anında” etkileniyor ve "anında" cevap veriyor. Mümkün olabilir mi peki?

3. Böyle bir şey nasıl olur? Ya aralarında bir iletişim var ya da hala bağlılar, yani “dolanıklar” diyebiliriz. (Kuantum Dolanıklık Teorisi)

4. Şimdi bunu elektron seviyesine indirelim.“Eş yaratılan” 2 elektrondan birini tutup, diğerini uzayda bir yere gönderelim. Bunlar da dolanık.

5. Birine bir şey yaptığımızda, diğeri “anında” tepki verecek. Üstelik bu olay zamandan ve mekandan tamamen bağımsız...

6. Büyük patlama (big bang) anında her şey "dolanık" olduğuna göre, demek ki her şey hala birbiriyle bağlantılı. (Kelebek Etkisi)

7. Anlatılan şeyler çok uçuk kaçık ve uygulanamaz mı geldi? O zaman kuantum bilgisayarlarla tanışın, çünkü bu prensibe göre çalışıyorlar!

8. Kuantum seviyesindeki gariplikler ve ardı ardına keşfedilen şeyler dolanıklık ile zirve yaptı. Çünkü bu aynı zamanda "ışınlanma" demekti.

9. Işınlanmayı şimdilerde bilim kurgu filmlerinde ya da bir usta sihirbazın gösterisinde görüyoruz ama geçmişi sandığımızdan çok daha eski.

10. İncil’de bir vaiz olan Filipus’un Gazze’den, deniz kenarındaki bir başka şehir olan Aşdot’a ışınlandığı ima edilir. (İşler 8:36-40)

11. Kur’an’da ise Yemen'deki Belkıs’ın tahtının, Kudüs’teki Hz. Süleyman'a göz kırpma "an"ında getirildiği anlatılır. (Neml, 27/38-40)

12. Peki, böyle bir şey nasıl mümkün? Maddenin minik, sert bilardo toplarından meydana geldiğini söyleyen klasik fiziğe göre ışınlama imkansız.

13. Üstelik bir maddeyi itmeden hareket etmez, madde birdenbire ortadan kaybolmaz ve başka bir yerde ortaya çıkmazdı. Aksi de mümkün değildi!

14. Ama kuantum, bizim için imkansız görünen şeylerin gerçek olduğu bir dünya ve ışınlanma da bu dünya içindeki gerçeklerden biri.

15. Bununla ilgili ilk deney 1993’de yapıldı ve atom düzeyinde ışınlanma (daha doğrusu parçacığın içindeki bilgiyi ışınlama) gerçek oldu.

16. Bu deney insanoğlu için çok ama çok önemliydi, çünkü hep konuşulan, olabileceğine şüphe ile bakılan ışınlanma ispatlanmıştı.

17. Akıllardaki ışınlanma ile engeller kalkınca deneylerin devamı geldi; atom altı parçacıklarla başlamıştı, atom ve atomlarla devam etti.

18. Şu anda insanoğlu dna moleküllerini ve basit virüsleri ışınlanmaya çalışıyor. Yakın gelecekte bu da büyük ihtimalle gerçekleşecek.

19. Peki, insanların ışınlanması? Buna daha çok zaman var, büyük ihtimalle bizler göremeyeceğiz, çünkü şuanki teknolojimiz henüz hazır değil!

20. Ancak artık şunu biliyoruz: Işınlanma teorik değil, deneylerle kanıtlanmış bilimsel bir gerçek ve hem mikro hem de makro boyutta mümkün.

21. Önceki içeriklerde, maddenin küçük bilye gibi katı maddelerden değil, su dalgaları gibi enerji dalgalarından oluştuğunu belirtmiştik.

22. Gördüğümüz ne varsa, biz dahil enerji dalgalarından oluşuyor ve bunlar birbirine geçmiş durumda. Üstelik zamandan ve mekandan bağımsız.

23. Belki biraz garip ama aslında her şey bir şeyin içinde, bir şey her şeyin içinde. Hiçbir şey kesin değil ama herşey mümkün.

24. Einstein’ın bir sözü bu durumu anlatıyor: "Matematik kesin olduğunda gerçeği yansıtmaz, gerçeği yansıttığında kesin değildir."

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Suat Okuyan'dan İş İnsanlarına Çağrı: Ali Erbaş İçin Araba İstedi
Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
YORUMLAR
01.11.2016

cok güzel böle galerilerin devamını bekliyoruz fakat arkadaşlara söylemek istediğim birşey var bu dolanıklık teorisi olsun kelebek etkisi teorisi olsun bunlar cok aşırı derin konulardır sırf algılayıp anlamak icin bile üzerinde çok fazla durulması muhakeme yapılması gerekmektedir öyle sıradan bir mevzuda değil bu teorilerin bahsettiği şey yani safsata gözüyle görüp anlamadığınız bilimi karalamaya calışmayın bu yüzden güzel bilimsel adımlar atılmıyor dünyada cünkü siz anlamadığınız icin ama bir yerde anlayanlar bu konular üzerine cok calışıyor ve bunlar saygıyı hak ediyor sırf senin algı ve zihin kapasiten bunu algılayamıyor anlamaıyorsun diye bu konuyu bu konuya saçma gözüyle bakman doğru değil bu tam bir puştluktur :)

02.11.2016

ulan ne güzel yazmışsın ama sonunu da çok güzel bağlamışsın asldknhgdfskg

01.11.2016

En üzücü olan da milyonlarca hatta belki de milyarlara şeyin (Dünya'nın ne zaman yok olacağını bilemeyiz) biz öldükten sonra keşfedilecek olması.

03.11.2016

Şimdi şöyle bir durum var. Kuantum Dolanıklık Teorisi olayı ile ilgili. Atom altı aynı iki parçacık var(Aynı atom). Bu parçacıklardan birini elinizde tuttuğunuzu düşünün, diğerini bin ışık yılı uzakta bulunan bir gezegene koyalım.(yani ışık hızıyla giderseniz bin yıl sürecek yolculuğunuzun sonunda bulunan gezegen: açıklamak istedim) Elinizde bulunan parçacıkta yapacağınız bir hareket, bin ışık yılı uzakta olan diğer parçacıkta da aynı anda meydana gelecektir. Bunun ışınlanma ile ilgisi yoktur. Işınlanmanın da ötesindedir. Herhangi bir zamansal kavram ile bağlantısı yoktur. İki parçacık bir şekilde evrenin neresinde olurlarsa olsunlar birbirlerine bağlıdırlar ve bu bağ parçacıkları bildiğimiz fizik kavramlarının ötesinde sağlar. Bunun varlığı ispatlanmış ama nasıl olduğu bilinmemektedir. Evren gördüğümüz boyutların ötesinde bir yapı içerisinde ve aslında her şey bir noktadadır anlamına geliyor. Yukarıdaki içerik bu olayı ışınlanmaya bağlamış gibi oldu, o yüzden açıklama gereği duydum.

05.11.2016

Bence düşünce hızı

TÜM YORUMLARI OKU (28)