Muhtemelen Bugüne Kadar Duymadığınız 19 Enteresan Bilgiyle Ufkunuzu Kapanmamak Üzere Açıyoruz!

Zamanda yolculuk, uzay ve evren hakkında neler biliyorsunuz?

Ufkunuz bu konularda açık ve zihninizin derinlerinde bu uçsuz, bucaksız konulara yer var mı?

Twitter'da bu konular üzerine ilginç ve eşsiz bilgiler paylaşan lagaribey adlı kullanıcı, verdiği bilgilerle ufkumuzu açma konusunda oldukça ısrarlı...

1. Zaman, insanoğlunun tanımladığı bir şey. Sezyum metalindeki atomun 9.192.631.770 defa titreşmesine (frekansına), insanoğlu 1 saniye demiş.

2. Pek çok kişiye göre zaman herkes ve her yer için aynıydı ama Einstein bunun doğru olmayabileceğini keşfetti. Ona göre zaman değil, zamanlar vardı.

3. Einstein’ın genel görelilik kuramına göre evren 3 boyutlu değil, 4 boyutlu idi ve 4. boyut zamandı. Böylece “uzay-zaman” dokusu tanımlandı.

4. Evrendeki her kütle ve enerji parçası bu dokuyu büker. Bu dokuyu bir çarşaf gibi düşünün, ortasına konulan bir top çarşafı bükecektir.

5. Bükülen çarşaf, aslında kütle çekimi (yerçekimi). Çarşaf da uzay-zamanın kendisi. Yani topun çarşafı bükmesi, kütleçekimin zamanı bükmesi.

6. Kütleçekiminin büyük olduğu yerlerde zaman daha yavaş geçer. Bunu Dünya'da da görüyoruz ama etkileri çok az olduğu için hissetmiyoruz.

7. Mesela bir gökdelenin tepesinde yaşayan kişi, altta yaşayan kişiye göre yerçekiminden daha az etkileneceği için daha hızlı yaşlanır.

8. Dünya’da çok büyük kütleli bir şey yok ama uzayda var: Karadelikler. Karadeliklerin kütleçekim gücü devasa boyutlarda.

9. Bir karadeliğin etrafında birkaç yıl tur atabilseydik, zaman burada yavaş geçeceğinden Dünya’ya döndüğümüzde belki 50 yıl geçmiş olacaktı.

10. Geleceğe yolculuğun ilk yolu bir karadeliğe gitmek ama bugünkü teknolojiyle imkansız. Belki uzun yıllar sonra mümkün olabilecek.

11. Geleceğe seyahat etmek için bir karadeliğin yanına gitmek gerekmiyor, bir yol daha var. O da Einstein’ın özel görelilik kuramına dayanıyor.

12. Bu kurama göre zaman mutlak değildir, hareketten etkilenir. Bir cismin hızı ne kadar çok artarsa, zaman onun için daha yavaş akmaya başlar.

13. 1971’de bir deney yapıldı. 2 atomik saatten biri yerde kaldı, diğeri bir jet uçağına konuldu. uçak indikten sonra saatler karşılaştırıldı.

14. Uçaktaki saat, yerdeki saate göre farklıydı. Aradaki fark, saniyenin birkaç milyarda biriydi ama Einstein’ın teorisi ispatlanmıştı.

15. Peki, bunu neden günlük hayatımızda görmüyoruz derseniz, bunun etkisi bizim algılayamayacağımız kadar küçük. Ancak bu etki var ve gerçek.

16. Mesela sürekli seyahat edenler için zaman daha yavaş geçeceğinden, daha geç yaşlanırlar. “Hızlı yaşa geç öl” sözü, bilimsel açıdan doğru :)

17. Işık hızına ne kadar yaklaşırsanız, zaman o kadar yavaşlar. Varsayalım ki ikiziniz var ve siz ışık hızına yakın bir hızla uzaya gittiniz:

18. Bir müddet sonra döndüğünüzde artık ikizinizle aynı yaşta olmayacaksınız, ikiziniz çok daha yaşlanmış olacak (İkizler Paradoksu).

19. Özetlersek, geleceğe gitmek için büyük kütleli cisimlerin yanına gitmekten başka bir diğer yol, ışık hızına yakın hızlarda seyahat etmek.

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
YORUMLAR
09.10.2016

Beynim yandı, teşekkürler

Yıldızlararası ini izleyin....

Pasif Kullanıcı
08.10.2016

hocam uzayda kaç sene anime izlenir

08.10.2016

vay animeci :D

TÜM YORUMLARI OKU (28)