Muhalefetten 'Yeni Mağduriyetler Yaratır' Uyarısı: Dünden Bugüne 'Müftülere Evlendirme Yetkisi' Tartışması

Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı'nda yapılan yeni düzenlemenin TBMM'de yasalaşması durumunda artık il ve ilçe müftüleri de nikah kıyabilecek. 'Vatandaşların evlenme işlemlerini kolaylaştırmak' gerekçesi ile yapıldığı söylenen düzenlemeye muhalefet kanadı tepkili. CHP Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer, 'Türkiye'nin 919 ilçesinde evlendirme dairesi ve binlerce evlendirme memuru var. Bunlar yetersiz mi kalmıştır da böyle bir düzenleme ihtiyacı doğmuştur?' diye sordu. Önerge veren HDP Adana milletvekili Meral Danış Beştaş da 'Bu düzenlemenin kadın ve çocukların mağduriyetine yol açacağı hususu neden göz ardı edilmiştir?” sorusunu yöneltti. 

TBMM ’ye sunulan Nüfus Hizmetleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, yeni kabinenin ilk yasama faaliyeti olacak.

Tasarıya göre, Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 22. maddesindeki “evlendirme yetkisi bulunan görevliler” arasına il ve ilçe müftüleri de eklenecek.

Maddenin gerekçesinde, “Vatandaşlarımızın evlenme işlemlerini kolaylaştırmak ve daha kolay ve seri bir şekilde hizmet almalarını sağlamak amacıyla il ve ilçe müftülüklerine de evlendirme memurluğu yetkisi verilmektedir” ifadesine yer veriliyor.

Tasarıda evlendiğini süresi içinde bildirmeyenlere 50 TL para cezası öngören madde de yürürlükten kaldırılacak.

Tasarı Meclis'e Sunuldu: İl ve İlçe Müftülerine Nikah Yetkisi

"Binlerce evlendirme memuru yetersiz mi geldi?"

Hükümetin bu düzenlemesine CHP ve HDP karşı çıktı.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye’de 81 ilde, 919 ilçede evlendirme daireleri bulunmaktadır. Binlerce evlendirme memuru vardır. 18 binden fazla köy muhtarları da nikah kıyabilmektedir. Bunlar yetersiz mi kalmıştır da böyle bir düzenleme ihtiyacı doğmuştur? Böyle bir eksiklik olmadığı bilinmektedir. Yani bu ihtiyaçtan doğan bir düzenleme değil İktidarın keyfiyetidir” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de tasarının Anayasa'ya ve laiklik ilkesine aykırı olduğunu belirtip Bakanlar Kurulu'na iade edilmesini istedi.

"Kadın ve çocukların mağduriyetine yol açacağı hususu neden göz ardı edilmiştir?”

HDP Adana milletvekili Meral Danış Beştaş da verdiği soru önergesinde Başbakan’a tasarıya neden ihtiyaç duyulduğunu ve tasarının amacını sordu.

Beştaş verdiği önergede “Hâlihazırda belediyeler ve nikah memurları tarafından gerçekleştirilen evlenme akdinin yerine müftülerin bu eylemi gerçekleştirmesindeki pratik fayda ne olacaktır? Bu düzenlemenin kadın ve çocukların mağduriyetine yol açacağı hususu neden göz ardı edilmiştir?” diye sordu.

HDP İstanbul milletvekili Filiz Kerestecioğlu da TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada tasarının erken yaşta evliliklerin önünü açacağını söylerken, Meclis’in Çocuk Hakları Daimi Komisyonunu gündemine alması gerektiğini ifade etti.

"İki nikah türünün birbirine karıştırmayın"

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise bu eleştirilere karşı çıktı.

Bostancı, dini nikahın sivil alandaki bir iş olduğunu ve devletle ilgili olmadığını, resmi nikahın ise devlet tarafından yapıldığını, hukuki sonuçlar doğurduğunu söyledi. 

Bostancı iki nikah türünün birbirine karıştırılmaması gerektiğini savundu.

"Müftülere nikah yetkisi verilmesi laik medeni kanundan vazgeçmektir"

Çeşitli kadın kuruluşlarının bünyesinde bulunduğu İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) ile İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi de düzenledikleri basın açıklamasıyla  'müftülüklere nikah yetkisi'nin verilmesine yönelik yasa tasarısının geri çekilmesini istedi.

İKBB Koordinatörü Nazan Moroğlu, 'Müftülüklere nikah yetkisi çok yönlü anayasa ihlalidir. Medeni kanunun yok sayılmasıdır. Acilen geri çekilmelidir' dedi. 

Müftülüklerin dini makamlar olduğunu belirten Moroğlu, 'Evlendirme memuru olarak resmi nikah yetkisi verilmesi, laik medeni kanundan vazgeçiştir. Laiklik ilkesi yurttaşların bir arada yaşamasının, demokrasinin ve kadın haklarının güvencesidir' diye konuştu.

AKP Kadın Kolları 2014 yılında "resmi ve dini nikahlar camide kılınsın" önerisi getirmişti

Öte yandan bu konudaki tartışma ve önerilerin arka planına bakıldığında önceki yıllara dayandığı görmekteyiz.

Bianet'te yer alan habere göre, Ekim 2014’te AKP Kadın Kolları İzmir İl Başkanı Özen Kızılırmak, yeni doğan bebeklerin kulağına ezanla isimlerinin fısıldanması ile yeni evli çiftlerin imam nikahı ve resmi nikah törenlerinin camide yapılması için Diyanet İşleri Başkanlığı’na proje sunacaklarını açıklamıştı. Proje imamlara resmi nikah kılma yetkisi verilmesini öngörüyordu.

AYM, 2015 yılında resmi nikah kıymadan dini nikah kıyanlara ceza verilmesini kaldırmıştı

Mayıs 2015’te Anayasa Mahkemesi, resmi nikah kıymadan dini nikah kıyan imam ve çiftlere ceza verilmesini öngören maddenin kaldırılmasına karar vermişti.

Karar kamuoyunda ciddi tepki görmüş, kadın hakları savunucuları bu kararın erken yaşta ve zorla evliliklerin önünü açacağını, kararın kadınların boşanma ve miras hukuku açısından kazanımlarını ellerinden alacağını, kadın ve çocukları güvencesiz bırakacağını söylemişti.

2016’da Başbakan Yıldırım gündeme getirmişti

Haziran 2016’da ise Başbakan Binali Yıldırım AKP Grup toplantısında yaptığı konuşmada müftülere evlendirme yetkisi verilmesi konusunu gündeme getirmişti.

Yıldırım “Bundan böyle büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen köylerin muhtarlarına da evlendirme yetkisi vereceğiz. Ayrıca il ve ilçe müftüleri de resmi nikah kıyabilecek” demişti

Popüler İçerikler

Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
YORUMLAR
28.07.2017

Siz önce "Müslüman" olan Alevilerin ibadet ettiği Cem Evlerini ibadethane sayıp, Alevi dedelerine maaş bağlayın, haklar tanıyın , sonra samimiyetinize inanalım.. Bir ateist olarak en komik bulduğum durum budur. Memleketin %98 i müslüman derler. Ama Alevilere hak vermeye gelince , biz ateistlere muamele ettikleri gibi muamele ederler , işlerine gelince Alevileri müslüman kabul ederler .. Samimi olun .. Tutarlı olun .. Cemevleri ibadethane sayılıp , Alevi Dedelerine de müftülere verdikleri gibi nikah kıyma yetkisi verilirse , işte o zaman ben de desteklerim bunu.. Çünkü bir samimiyet görmüş olurum.. Ama daha kendi dininden olanları bile dışlayanlarda samimiyet aramak ne derece mantıklı o da ayrı konu..

28.07.2017

Ardarda 4 tane soru işareti tespit edildi. Gerisini okumadım. Error verdim.

Neden ihtiyaç yokken böyle bir şey yapılmaya çalışılıyor ben bunu anlamıyorum.Evlilikleri daha seri hale getirmekmiş.Sen önce bir ekonomini düzene sok.Önce eğitim sistemini düzelt,içindeki vatan hainlerini temizle.Bir işi bitirmeden öbürüne başlıyorlar.Sen bir önündeki işi bir hallet sonra diğerlerine kafa yor.

28.07.2017

Mümkünse eğitim sistemine daha fazla el atmasınlar. Her yaptıkları ofsayt çünkü.

Pasif Kullanıcı
28.07.2017

Laikliğe karşı hamleler bunlar.Konunun dinle felan alakası yok.

TÜM YORUMLARI OKU (94)