Muhafazakarlığın Kalesinde Dini Yönelim Araştırması: Gençlerin Yüzde 7'si Deist, Ateist veya Agnostik

Konya'da yapılan bir araştırmaya göre gençlerin yüzde 7'den fazlası deist, ateist veya agnostik. Çalışmaya göre ayrıca gençlerin sadece yüzde 70’i hiç şüphe etmeden inanıyor.

Sonuçlar Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi’ndeki bir doktora tezinden

Araştırmaya ilişkin sonuçlar Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde yapılan bir doktora tezinde yayımlandı. Çalışmada 473 öğrenciyle görüşülürken bunların 234’ü 10’uncu, 239’u ise 12’nci sınıf öğrencisi. Araştırmaya katılan öğrencilerin 14’ü kendini ateist, 8’i agnostik, 4’ü deist ve 2’si ise şüpheci olarak tanımladı.

"Dini değerler üzerinde en etkili faktör aile"

Gençlerin yüzde 61,1’i hoşgörülü bir aile ortamında yetiştiklerini ifade ederken, yüzde 12,7’si ailesini otoriter, yüzde 12,1’i ise aşırı koruyucu olarak nitelendirdi.

Tezde bu verilerin din olgusuna karşı oluşan tutumla doğrudan ilgili olduğu belirtildi ve şu ifadeler kullanıldı: “Birey açısından Allah’ın varlığına dair duyulan şüphe ya da Allah’ın varlığının reddedilmesi genel olarak din olgusuna karşı olumsuz tutuma sahip olma ve ateizm, deizm gibi akımlara yönelme ile paralellik arz etmektedir.”

Araştırmada dini değerler üzerinde en fazla neyin etkili olduğu sorusuna verilen cevapların oranı ise şöyle: 

Aileler: yüzde 69,7,

Kuran kursları: yüzde 11

Kitaplar: yüzde 6,3

"Dini değerler üzerinde dindarların tutum ve davranışlarının etkisi olumsuz"

Gençlerin yüzde 29,2’si dini değerler üzerinde dindarların tutum ve davranışlarının etkisinin olumsuz olduğunu söyledi. Araştırmanın sonuç bölümündeki tespitlere şu şekilde:

'Özellikle terör olayları, mezhep çatışmaları başta olmak üzere olumsuzlukların meşrulaştırılmasında dinin kullanılması, gençlerin dine karşı mesafeli olmaya ve alternatif arayışlara yöneltmektedir. Araştırmamızda elde edilen bulgular bir dinin özünü oluşturan ilkelerin hayata nasıl geçirildiğinin ve o din mensupları tarafından nasıl temsil edildiğinin önemini göstermektedir.'

Bu haberler de ilginizi çekebilir ⬇️

Cübbeli Ahmet: Deizm ve Ateizme Yönelen Gençlerin Aileleri Kemalist Solcu Zannediyorduk %70'i Abdestli Namazlı
Türkiye'de Din ve Gençlik: Siyasal İslam Beni Ateizme İtti

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Kızılcık Şerbeti'nde Giray'ı Canlandıran Kaan Taşaner Dizide Rol Almaktan Duyduğu Pişmanlığı İtiraf Etti
YORUMLAR
09.10.2022

Şimdiye kadar kurduğum en net cümle "müslümanım diyenden korkacaksın" oldu. O hacıhocaları, sakallı-şalvarlı adamları görünce ilk akla gelen şeyler, kuran kurslarındaki eziyetler, çocuk tecavüzleri, kadınlara uygulanan baskı ve kadınları insan saymamaları, erkeği aşırı üstün tutmaları, sapık zihniyetleri, farklı bakışları vs vs. Ağzımı bozmadan kibarca açıklamaya çalıştım ama olmuyor. Yahu adamları kadınlardan uzak tuta tuta adamlar gidiyor ya birine tecavüz ediyor yada çocukları gelin diye koynuna sokmaya kalkıyorlar. Kadınlar desen kapanıyor ama erkeğin köleliğinde sesleri çıkmadan hayat sürdürmeye çalışıyorlar. Artık yobazlığın kelime anlamı muhafazakarlık olmuş.

10.10.2022

Cümleniz çok vurucu. Müslümanım diyenden "emin" olunduğu dönemlerden geldiğimiz nokta bu. Ben yine de cümlenizi alıp biraz daha değiştirip kullanmak istiyorum: "Mülüman olduğunu söyleme gereği duyan müslümandan korkacaksın"...

Pasif Kullanıcı
09.10.2022

Akp'nin dinci zorlama politikaları,kitlelerin din ile nasıl kandırılıp/yönlendirilebildiğinin ayyuka çıkması,insanların yaşam tarzına müdahale edilmesi,zorla topluma islamcı bir deli gömleği giyidirilmeye çalışılması her 4 okuldan 1 inin imam hatip yapılması gibi pek çok etken/rezalet özellikle gençleri ve aklını kullanan kesimleri sorgulamaya itiyor işin özeti budur.

09.10.2022

Radikalleşen her şey karşıtının daha fazla güçlenmesine neden olur. İçi boşalan muhafazakarlığın insanlara dinlerini sorgulatması dışında dünyadaki yeni teknolojiler, sosyal medya, bilgiye erişim ve iletişim olanaklarının artması daha fazla sorgulama yapma ve şüphe duyulmasına sebebiyet veriyor. İletişim çağında bilgiye ulaşma imkanı bu kadar fazlayken çok doğal bir durum ve dünyanın her yerinde böyle özellikle gençler sınırlanmayı istemez öğrenmek istediği şeylere ulaşma şansı arttıkça kendi iradesi dışında ailenin ve resmiyetin kabul gördüğü inancı daha fazla sorgular.

14.10.2022

Muhafazakar atesitim bro her muhafazakar olan teist olmuyor

TÜM YORUMLARI OKU (30)