Muğla'daki 'Kral Mezarları' Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Muğla'nın Köyceğiz İlçesi'nde doğayla tarihin iç içe geçtiği, 2 bin 400 yıllık geçmişe sahip koruma altındaki kaya mezarları, yasak olmasına rağmen hatıra fotoğrafı çektirmek için çıkanlar ve doğa koşullarının verdiği zarar nedeniyle tahrip oluyor. Kaunos antik kentinin uzantısı olan ve halk arasında 'Kral Mezarları' olarak bilinen mezarlardaki tahribat, havadan görüntülendi. 

Köyceğiz sınırları içinde olan ve Ortaca İlçesi, Dalyan Mahallesi'nden rahatça görülebilen tarihi kaya mezarların daha iyi korunabilmesi için çeşitli çalışmalar yapılmasına rağmen, mezarlar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. O dönemde, statüsü yüksek kişiler için yapılmış, oyulmaya ve işlenmeye uygun kayalarda oluşturulmuş mezarlarda hatıra fotoğrafı çekmek isteyenler, hemen alt kısımda bulunan ve halen gömü yapılan Çandır Mezarlığı'nı kullanarak metrelerce yüksekteki bu alana ulaşıyor.

Bu kişiler ve doğa koşulları, kireçtaşından oyulma mezarları eritiyor. Mezarların önündeki sütunlar tahribat nedeniyle yok olmuş durumda. Kaya mezarlarının daha rahat ve çevreye zarar vermeden izlenebilmesi için yapılan seyir terasının çalışmaları tamamlandı, ancak açılışı yapılmadığından kullanıma da henüz sunulmadı. Ayrıca, Çandır Mezarlığı ile tarihi bölgeyi ayıracak alanda, tel örgü çalışmasının yapılmadığı görüldü.

Dalyan'da 6'lı grup içindeki mezarlardan en büyük olanın, Büyük İskender'in istilası nedeniyle yarım kaldığı düşünülürken, diğer kaya mezarlarından farklı olarak Helen tapınak cepheli olarak yapılan kaya mezarları bu özelliğiyle ön plana çıkıyor.

DHA

Popüler İçerikler

Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında
Vergi Uzmanı Ozan Bingöl Asgari Ücretlinin Enflasyona Nasıl Ezdirildiğini Verilerle Açıkladı