Mudurnu'da Taş Ocağı Protestosuna Jandarma Müdahale Etti

Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Yeniceşıhlar köyünde kalker ocağı açılmasını protesto eden köylülere dün jandarma müdahale etti.

250 nüfuslu Yeniceşıhlar 60 gündür, ocağa karşı eylem yapıyordu. Dün de yolu kapatan köylülere jandarma müdahale ederek yarısı kadın 35 köylüyü gözaltına alıp sonra serbest bıraktı.

Jandarmanın yerde sürükleyerek gözaltına aldığı 18 köylü kadından Hayriye Cantürk, başından geçenleri bianet'e anlattı.

'Köyümüzün dere yatağında taş ocağı istemediğimiz için oturuyorduk. Jandarma kalkacaksınız diye tehdit etti. Sonra bizi kucakladı, sürüdü. Erkekleri de kelepçelediler. İtekleye, kakıştırara arabaya bindirdiler. Jandarma bana sen kedi gibi üstüme hopluyon diyor. Asıl onlar bizim üstümüze hopladı. Dakikalarca sürüklediler bizi, her yerimizi çamur içinde kaldı. Biz jandarma arabasıyla karakola ifade vermeye gitmeyiz, kendimiz geliriz dedik. Sonra köylüler hep birlikte gidip ifade verdik.'

Cantürk, neden taş ocağı istemediklerini şöyle açıklıyor:

'Evlerimizin tam arkasında, ormanımızı bozacak taş ocağını istemiyoruz. Bizim orada arazimiz var, hayvanlarımız otluyor. Ama şimdi çay kenarında otlatmak zorunda kalıyoruz çünkü kocaman kamyonlarından hayvanları götüremiyoruz. Ocağın yanında bizim içme suyumuz var, biz doğamızın, suyumuzun yok olmasını istemiyoruz. Başbakan'dan rica ediyoruz, burayı görsün.'

Köroğlu Beton'a ait kalker kırma tesisi 2009-2013 yılları arasında köyün yakınında çalıştı. Daha sonra kalkerin yer aldığı 14 bin hektarlık bir alanda aynı firma kalker ocağı ruhsatı aldı.

Köylülerin ocağın ruhsatına karşı açtığı dava süreci devam ediyor.

Cantürk, ocağın orman arazisinde yer aldığı, 100 yıllık ağaçların kesileceğini, köylünün içme suyunun ve merasının yok olacağını söylüyor.

Nilay Vardar | Bianet

Popüler İçerikler

'Prof. Dr.' Unvanlı Ebubekir Sofuoğlu: "İslam Hassasiyetiyle Yetiştirilseydi Namahrem Katille Tanışmayacaktı"
Tugay Kerimoğlu’ndan Galatasaray Taraftarını Yıkan İddia: “Muslera Galatasaray’dan Ayrılabilir”
Metin Öztürk'ten Acun Ilıcalı'nın Galatasaray Çıkışı Hakkında Olay Sözler!