Mucizelerle Dolu Evrende Bugüne Kadar Keşfedilmiş En Tuhaf ve İlginç Olaylar

1. Jüpiter'deki 186 Yaşındaki Kasırga:

Jüpiter'de bulunan Büyük Kırmızı Leke, Dünya'daki en kötü kasırgalar kadar kuvvetli olduğu söylenen çok güçlü ve büyük bir fırtınadır. Hatta o kadar büyük ki içine üç tane Dünya sığdırabilirsiniz.

1979 yılında The Voyager 1 uzay aracı, Jüpiter'deki bu olayın inanılmaz fotoğraflarını çekmiştir.

Bu fotoğraflar, bilim insanlarının Kırmızı Büyük Leke'deki bulutların diğer renklerini görmelerine olanak sağlamıştır.

Yaklaşık 400 yıldır Dünya'dan incelenen Kırmızı Büyük Leke, dünya teleskoplarının görebileceği kadar büyüktür.

1665 yılında, Giovanni Domenico Cassini'nin bu mucizeyi resmi olarak ilk gören kişi olduğu söylenmektedir. Açıkçası bunu onaylamak oldukça zordur. Ancak kesin olan şey, bu etkin gücün günler geçtikçe azaldığı ve küçülmeye başladığıdır. Yine de hala evrende görülmeye değer en garip olaylardan bir tanesi olarak yerini almaktadır.

2. Evrendeki En Büyük Su Rezervuarı:

Evrendeki en büyük ve en uzaktaki su rezervuarı 2011 yılında ilk defa tespit edilmilştir. Dünya'nın bütün okyanuslarının sularından 140 trilyon kat daha fazla suya sahip olan bu rezervuarı, Güneş'ten 20 milyar daha büyük ve 12 milyar ışık yılından daha uzak olan 'APM 08279+5255' adında kara deliği içeren yıldızsı bir gök cisminin etrafını sarmaktadır.

Bu yıldızsı gök cismi, gücünü çok büyük bir enerjiye sahip kara delikten almaktadır.

Bu yıldızsı gök cisminin enerji üretimi bin trilyon güneşe eş değerdir. Samanyolu'nda bulunan toplam su buharı, bu yıldızcı gök cisminde bulunandan 4 bin kat daha azdır. Kara deliğin çevresini saran su buharı ise, yüzlerce ışık yılı genişliğindedir.

Bu gaz, -53 °C'dir ve Dünya'nın atmosferinden 300 trilyon kat daha az yoğundur.

Ancak Samanyolu'ndaki herhangi bir galaksiden 5 kat daha sıcak ve 10-100 kat daha yoğundur.

3. Evrendeki En Büyük Kara Delik:

Şu ana kadar bilinen yıldızsı gök cisimlerinin içinde en çok parlaklığı sahip bu devasa yıldızsı gök cisminin içinde  'J0100+2802' adındaki en büyük kara delik 2015 yılında bulundu. Bu karadelik; 12 milyar güneş kütlesiyle, 427 trilyon güneş parlaklığıyla, en parlak yıldızcı gök cisminden 7 kat daha parlak olmasıyla ve Büyük Patlama'dan 900 milyon yıl sonra oluşmasıyla astronomları hayrete düşürdü, çünkü bu büyüklükte ve bu yaşta hiçbir yerde olmaması gerekirdi.

Bu karadelik, Dünya'dan 12.8 milyar ışık yılı uzaklıktadır.

Bu inanılmaz olaya şahit olan araştırmanın yazarı Xiaohui Fan bu karadeliğin etkileyiciliğini şu sözlerle ifade etmiştir: 'Daha ilk yıldızların ve galaksilerin yeni ortaya çıktığı bir dönemde oluşan bir yıldızsı gök cismi ne kadar parlak ve bir kara delik ne kadar büyük olabilir?'

4. Elmas Gezegen:

Samanyolu'nda 2004 yılında keşfedilen gezegen '55 Cancri e'nin en az üçte biri elmastan oluşmaktadır. Yarıçapının dünyanın iki katı genişliğinde ve  kütlesinin dünyadan 8 kat büyük olmasıyla 55 Cancri e, Süper Dünya olarak bilinmektedir.

Bu gezegen Dünya'ya 40 ışık yılı uzakta ve yengeç takımyıldızında bulunmuştur.

Dünya, Güneş etrafındaki yörüngesini 365 günde tamamlarken, 55 Cancri e kendi yıldızındaki yörüngesini sadece 18 saatte tamamlamaktadır. Yıldızına, Merkür'ün Güneş'e olan yakınlığından 25 kat daha yakındır. Dolayısıyla yüzey sıcaklığı 5,100°C'ye ulaşmaktadır.

5. Ahududu ve Rom Aromalı Büyük Gaz Bulutu:

Sagittarius B2, Samanyolu'nun merkezinden 390 ışık yılı uzaklıkta olan ve fazla miktarda etil format içeren devasa moleküler bir gaz bulutudur. Etil format ise bu devasa buluta ahududu ve rom kokusunu veren kimyasal bir bileşimdir.

Sagittarius B2, Güneş'in kütlesinden 3 milyon kat daha fazla kütleye sahiptir ve 150 ışık yılı genişliğinde bir alan kaplamaktadır.

Bu gaz bulutundaki derece ise 27°C'den -233.2°C'ye kadar değişmektedir.

İçinde milyarlarca litre alkol barındıran propil siyanürü de içeren birçok kimyasal bileşim bulundurmaktadır.

Hatta İspanyol astronomlar tarafından incelenen bu bulutta, 400 trilyon bira dolduracak kadar etil bulunmuştur. Bu miktarda bira tüketebilmek için Dünya'daki her insanın 1 milyar yıl boyunca 300 bin arjantin bardak bira içmesi gerekmektedir.

6. Yanan Buz Gezegeni:

Neptün boyutunda olan bu gezegen 2004 yılında keşfedilmiştir. Dünya'dan 20 kat daha büyüktür ve Dünya'ya 30 milyon ışık yılı uzaklığındadır. Dünya'nın yörüngesi yaklaşık 90 milyon milken, bu gezegenin yörüngesi 4.3 milyon mildir ve yörüngesinin tamamlaması 2 gün 15 buçuk saat sürmektedir. En düşük yüzey sıcaklığı 245°C'dir.

Gliese 436 b'de, Ice-x olarak adlandırılan su kaynağı, olağan dışı sıcaklığa rağmen yoğun yer çekimi kuvveti sayesinde buharlaşmamaktadır.

Bu madde, tabii ki bizim bildiğimiz buz değildir. Elmasların karbondan oluşturulduğu gibi suyun sıkıştırılmasıyla oluşmuştur. Gezegendeki yer çekimi kuvvetleri sayesinde suyun buharlaşması ve gezegenden gitmesi önlenmiştir. Bunun yerine gezegenin derin kısımlarına sıkı sıkıya bağlı hale gelmiştir.

Popüler İçerikler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suriye’de: HTŞ Lideri Colani Karşıladı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
07.06.2019

muazzam bir içerik , hazırlayanın ellerine sağlık

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ