Mücbir Sebep Nedir? Hangi Durumlarda İlan Edilir? Vergiler Ertelendi mi?

6 Şubat Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık merkez üssünde 10 ili etkileyen büyük bir deprem meydana geldi. Bu deprem sonrasında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgelerine 3 ay süreyle OHAL ilan edildiğini duyurdu. Hazine ve Maliye Bakanı Bakan Kurum, deprem bölgelerinde mücbir sebep ilan edildiğini açıkladı. Peki mücbir sebep nedir? Mücbir sebep hangi durumlarda ilan edilir?

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem birçok ili etkiledi. Arama kurtarma çalışmaları halen daha devam ederken vefat sayısı 5 bini geçti.

OHAL ilanının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Murat Kurum; Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Şanlıurfa, Diyarbakır, Osmaniye, Gaziantep, Kilis ve Mersin'de bulunan vergi mükellifleri için 31 Temmuz 2023 tarihine kadar mücbir sebep hali ilan edildiğini açıkladı.

Bakan Kurum'un açıklamasından sonra vatandaşlar mücbir sebep halleriyle ilgili araştırma yapmaya başladı.

Mücbir Sebep Nedir?

Mücbir sebep; hukukta ödevin, sorumluluğun veya borçların yerine getirilmesini engelleyecek nitelikle bulunan ölüm, doğal afet, tutukluluk, iflas ve hastalık gibi çeşitli hallerdir. Genel anlamda mücbir sebepler meydana gelmesine engel olunmayan veya meydana geldikten sonra önüne geçilemeyen durumları kapsar.

Her ticari sözleşme ve sigorta poliçelerinde mücbir sebepler kaydının bulunması zorunludur. Mücbir sebepler oluştuğu zaman şahısların veya kurumların birbirine verdikleri taahütleri yerine getirmeleri belirli bir süreyle ortadan kaldırılır.

Ayrıca mücbir sebeplerde sözleşmede bulunan hakların veya bu hakların talep edilmesi de belirtilen süreler içerisinde ortadan kaldırılır.

Mücbir Sebep Hangi Durumlarda İlan Edilir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mücbir sebep ilan edildikten sonra, belirtilen bölgelerde geçici veya kalıcı olacak şekilde vergi ödemeleri erteleniyor. İşte mücbir sebep sayılan haller;

  • Kanunu görev

  • Doğal Afetler 

  • Kısmi ya da genel seferberlik ilanı

  • Genel salgın hastalık hali

  • Büyük ekonomik krizler

  • Sosyal patlamalar

  • Ablukalar ve ambargolar

İlginizi çekebilir;

Olağanüstü Hal (OHAL) Ne Demek? 3 Ay OHAL Kararı Alınınca Ne Olur?
OHAL İlan Edilen İller Hangileri? Deprem Bölgesinde OHAL Ne Kadar Sürecek?

Popüler İçerikler

Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'