Muayeneye Gittiğinizde Doktorunuza Mutlaka Sormanız Gereken 14 Güven Artırıcı Soru

Bazı belirtiler ve sorunların nedenini öğrenmek, çözüm önerilerini uygulamak için doktora başvuruyoruz. Bazen muayene sırasında doktorun söylemeyi ya da sizin sormayı unuttuğunuz durumlar olabiliyor ve bunlar tedavinin olumlu sonuç vermesinde önem arz edebiliyor.

1. "Kilom ne durumda?"

Doktorunuz kilonuzun rahatsızlığınızı etkileyip etkilemediğiyle ilgili ya da sağlıklı kiloda olup olmadığınızla ilgili size direkt bilgi vermeyebilir. Ancak bu durum sağlığınızın büyük bir bölümünde rol oynuyor olabilir. Bu yüzden doktorunuza kilonuzun ne durumda olduğunu; almanız ya da vermeniz gerekip gerekmediğini danışın.

2. "Bu ilacı neden alıyorum?"

'İlaç yazdı gönderdi.' Sözlerini kullanmayı bir kenara bırakarak hastalığınızın ne olduğunu, yazılan ilacı ne için kullanmanız gerektiğini öğrenin.

3. "Bu tedavi bana ne kadara mal olacak?"

Eğer uzun ve meşakkatli bir tedavi süreciniz olduğunu öğrenirseniz ve maddi durumunuza pek de güvenmiyorsanız doktorunuzdan konu hakkında bilgi alın. Bilmiyorsa konu hakkında farklı uzmanlara danışarak; doktorunuzdan karşılayabileceğiniz ilaçlarla ilgili bilgi isteyin. Ameliyat olmanız gerekiyorsa, farklı seçenekleri değerlendirebilmek için ücretini konuşun.

4. "Yan etkileri neler?"

Eğer düzenli olarak kullanacağınız yeni bir tedaviye başlayacaksanız, sonuçlarına hazırlıklı olabilmek için tedavinin yan etkilerinin neler olabileceğini öğrenin.

5. "Aşı bilgilerim güncel mi?"

Aşı, bazı hastalıkların korunmasında oldukça önemlidir ve bazen acil durumlarda doktorunuzun aşı bilgilerinizi bilmesi tedavi sürecinde etkili olabilir. Sağlık belgelerinize erişmek doğru tedavi için önemlidir ve doktor değiştirmeniz durumunda da sizi güvende tutar. Eğer elinizde sisteme girilmemiş aşı geçmişiniz varsa doktorunuza bildirebilirsiniz.

6. “Durumumu iyileştirmek için kendi başıma ne yapabilirim? Hangi yaşam tarzı değişiklikleri bana yardımcı olabilir? ”

Sağlık durumunuza bağlı olarak, diyet, egzersiz, uyku ve diğer alışkanlıklarınızdaki (sigaraları kesmek gibi) basit yaşam tarzı değişikliklerinin ilaç veya ameliyattan çok daha büyük bir etkisi olabilir ve çok daha güvenli olabilir.

7. “Farklı tedavi seçenekleri nelerdir?”

Test sonuçlarınızı aldıktan sonra doktorunuzun önerdiği yaşam tarzını uygulayın ve başka hangi seçeneklerin bulunduğunu sorduğunuzdan emin olun. Büyük bir karar vermeden önce tüm sürecin artı ve eksilerini konuşarak netleştirin. Vücudunuzda neler olup bittiğini anlama konusunda ne kadar yatırım yaparsanız, doktorunuzla başarılı çalışma şansınız o kadar artar.

8. "Tıbbi bilgiler için hangi web sitelerine güvenebilirim?"

Günümüzde her bilgiyi web sitelerinden araştırır olduk ancak bilgi sadece güvenilir ise kullanışlıdır. Doktorunuza hangi web sitelerine güvendiğini sorun; böylece daha fazla bilgi için saygın ve güvenilir kaynaklara yönelebilirsiniz.

9. "Durumumda kaç hasta tedavi ettiniz?"

Ciddi bir tedavi sürecine girecekseniz doktorunuza güvenebilmek önemlidir. Tecrübeye önem veriyorsanız doktorunuzun sizinle aynı durumdaki hastalarını ve başarı oranlarını öğrenebilirsiniz.

10. "Beslenme eksikliklerim var mı? ”

Genel olarak kadınlar osteoporoz veya anemi gibi bozukluklara yol açabilecek D vitamini ve demir eksikliği yaşama eğilimindedir. Küçük bir testle besin yetersizliğiniz olup olmadığını öğrenerek önlem alabilirsiniz.

11. “Hangi takviyeleri almam iyi olur? Önerdiğiniz bir marka var mı?”

İdeal olarak, tüm besinlerinizi yediğiniz yiyeceklerden almalısınız ancak bu hepimiz için mümkün olmayabilir. Takviyeler hakkında kapsamlı bir konuşma yapabilmeniz için herhangi bir beslenme eksikliğiniz olup olmadığını doktorunuza sorduktan sonra piyasadaki lisanssız ürünlerden korunmak için doktorunuzdan öneri alabilirsiniz.

12. "Kolonoskopi yaptırmalı mıyım?"

cdn.ppcorn.com

Kolonoskopiler, kalın bağırsaklarınızdaki (a.k.a. kolon) ve rektumdaki değişiklikleri veya anormallikleri tespit etmek için kullanılır. Özellikle aile öyküsünde rahatsızlığı olanlar ve belli yaştaki kişiler için gereklidir. Zamanının gelip gelmediğini doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

13. "Tedavimde kullanmamam gereken bir ilaç var mı?"

Özellikle birden fazla doktora göründüğünüzde hepsi sonuçlarınıza bakarak aynı işlev gören ilaçları ya da diğer ilaçlarınızla kullanmamanız gereken tedavi seçeneklerini sunabilir. Bu yüzden tüm sonuçlarınızı ve kullandığınız ilaçları doktorunuza göstererek tedavi sürecinizde bir sıkıntı olup olmadığını öğrenin.

14. "Muayene olmaya tekrar ne zaman gelmeliyim?"

Kullandığınız ilaçların vücudunuza etkisini ölçmek, yaptırdığınız kontrollerin ne zaman tekrarlanması gerektiğini öğrenmek için doktorunuza onu bir daha ne zaman ziyaret etmeniz gerektiğini sorun.

Popüler İçerikler

TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
YORUMLAR

BİZ BUNLARI SORSAK YÜRÜ GİT İŞİNE DERLER KESİN

24.09.2019

Bu soruların çoğunu, insanlığı diplomadan öteye geçememiş mahkeme duvarı suratlı doktorlara soramazsınız. Aksi takdirde ya terslenirsiniz ya da sizi diplomasıyla ezmeye kalkışır. Hastanelerde, aile hekimliklerinde örneklerini görüyoruz. Saygılar.

24.09.2019

günde 120 hasta bakmadığım bir ütopyada bütün sorularınızı seve seve cevaplarım :)

24.09.2019

günde 500 kişiye bakıyorlar yalama oluyor adamlar. :D hangi web siteleri güvenilir diye soracakmışım. bunları sorabilmek için kanser yada başka ölümcül bir hastalık halinde olmak gerekli . :D

TÜM YORUMLARI OKU (13)