mRNA Tekniği Nasıl Çalışıyor? Pfizer-BionTech Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Koronavirüs aşılama çalışmaları tüm dünyada ve Türkiye’de devam ediyor. Ancak Hindistan’da ortaya çıkan ve kısa sürede ülkemiz dahil birçok Avrupa ülkesinde tespit edilen koronavirüs mutasyonu delta varyantına karşı uyarılar da peş peşe geliyor. BionTech aşısının mimarlarından Türk asıllı bilim adamı Uğur Şahin, aşının delta varyantına karşı koruyuculuk sağladığını söyledi. Türkiye’de son zamanlarda en çok uygulanan aşı olan BionTech’in yan etkilerinin olup olmadığı, aşıyı yaptıran vatandaşlar tarafından sıklıkla araştırılıyor. Peki mRNA tekniği nasıl çalışıyor, yan etki sebepleri nedir? BionTech aşısının yan etkileri var mı? İşte aşısı sonra yaşanan bazı yan etkiler…

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de en çok tercih edilen BionTech aşısı yan etkileri neleri nedeniyle aşı yaptıran vatandaşlarda endişe yaratıyor. BionTech aşısının yan etkileri, kişiden kişiye göre değişirken, en belirgin yan etkiler, Dünya Sağlık Örgütü’nün yayımladığı verilere göre eklem ağrısı ve kas ağrısı olarak gösteriliyor.  İşte BionTech aşısının yan etkilerine dair bilinmesi gerekenler….

mRNA Tekniği Nasıl Çalışıyor, Yan Etki Sebepleri Nedir?

Bazı bilim insanları ciddi yan etkilerden kaçınmak için birinci ve ikinci doz aşılarda farklı markaların kullanılmasının yararlı olacağını savunuyor.

BioNTech veya Moderna gibi firmaların ürettiği mRNA aşıları, insan vücudundaki hücrelerde Covid-19 virüsünde yer alan proteine benzer proteinlerin üretilmesini sağlıyor. Bu sayede vücudun bağışıklık sistemi virüsü tanımlıyor ve ona karşı antikor üretiyor.

Aşı olanların vücutları ilk doz sonrası 'aşıdaki virüs RNA'sına' tepki veriyor. Yan etkiler, vücudun iltihaplanmaya gösterdiği tepki de denilebilir. İkinci doz sonrası ise vücudun bağışıklık sistemi etkisini artırmak için, virüse karşı daha fazla tepki gösteriyor.

Pfizer-BionTech Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Aşı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlar ve bu hafif durumlara yönelik destekleyici yaklaşımlar şunlardır:

  • Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık

  • Aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz. Soğuk uygulama yapınız. (Örnek: Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması vb. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır.) Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

  • Yorgunluk

  • İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz.

  • Hafif ateş, titreme

  • İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

  • Baş ağrısı

  • Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

  • Kas/eklem ağrısı

  • İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

  • Kusma, ishal

  • Bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz

  • COVID-19 aşısı uygulamasından sonra bunların dışında aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?