MPV Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Kan sayımında ortaya çıkan MPV değerleri, sağlık açısından oldukça önemlidir. Kanda bulunan trombositler kanın şekilli elemanları arasında yer alır ve MPV testi ile büyüklüğü, sayısı hakkında pek çok bilgi alınabilir. MPV değerlerinde oluşan herhangi bir değişim felç, inme, kalp krizi, ülserit kolit, crohn gibi birçok ciddi rahatsızlığı da beraberinde getirebilmektedir. Ayrıca bu değerlerde dengesizlik yaratan birçok hastalıklar olabileceği gibi yaşlılık gibi basit durumlardan da kaynaklanabilir. Bundan dolayı MPV değerlerinin altında yatan durumlar mutlaka teşhis ve tedavi edilmelidir. Peki, MPV nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

Kan pulcukları da denilen trombositler kemik iliğinde üretildikten sonra kan dolaşımına girer. Bu hücrelerin ana görevi, damar yüzeyinde meydana gelen herhangi bir yaralanma sonucunda hasarlı bölgeyi kapatmak ve pıhtı oluşmasını sağlamaktır. Kan dolaşımında salınan trombositlerin geriye kalanları ise dalak içerisinde depolanır. Trombosit hücrelerinin içerisinde bulundukları ortama yapışmalarını sağlayan bazı özellikler bulunur. Ancak damarlarda herhangi bir yaralanma meydana gelmediği sürece kan dolaşımında bulunmaya devam ederler. Kırmızı kan hücrelerinin 120 günlük ömrü bulunurken, trombositlerin ömürleri ise yaklaşık olarak 4 gündür. Kanda bulunan trombositlerin sayısı kişilerin yaşına göre değişkenlik gösterse de ortalama olarak 150- 400 bin kadar trombosit hücresi normal olarak kabul edilir. Trombosit ölçümünde önemli bir parametre olan MPV ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

MPV Nedir?

Tam kan sayım testinde ortalama trombosit hacmini ifade eden değerler MPV olarak adlandırılır. Bu test kanda bulunan trombositlerin boyutunu ölçerek, kan dolaşımında gelişebilecek herhangi bir pıhtının önüne geçer. Tek başına MPV değerleri bir şey ifade etmez, kan sayımında çıkan bütün değerlerle birlikte ele alınmalıdır.

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

MPV değerlerinin yüksekliği, vücutta bulunan trombositlerin ortalamadan daha büyük olduğu anlamına gelmektedir. Trombositlerin çok fazla üretilmesinden kaynaklanan bir durumdur. Şeker hastalığı, kan kanseri, kemik iliği sorunları, kan zehirlenmesi, hipertiroidizm, diyabet, kalp hastalıkları, D vitamini eksikliği, inme, yüksek tansiyon, atriyal fibrilasyon gibi durumlar MPV değerlerini yükselten faktörlerdir. Bu yükseklik çoğu yetişkinde bir belirti yaratmaz. MPV yüksekliğinde görülen bazı belirtiler ise şunlardır:

  • Baş ağrısı

  • Fonksiyon bozukluğu

  • Baş dönmesi

  • Kemik ve kaslarda zayıflık

  • Yürümede zorluk

MPV değerlerin düşük çıkması, trombositlerin olması gerekenden daha küçük olduğu anlamına gelir. Bu hücreler aynı zamanda yaşlı olma eğilimi gösterirler. MPV düşüklüğünün ise birçok nedeni bulunur. Kemoterapi, HIV, AIDS, kızamık, hepatit virüsleri, aspirin, sülfa içeren antibiyotikler, kemik iliği kanserleri, aplastik anemi, kan enfeksiyonu, lupus ve crohn hastalığı, mide ülseri, karaciğer hastalıkları MPV düşüklüğüne sebep olabilmektedir. Ayrıca bu düşüklüğün en yaygın nedeni ise yaştır. Yaş arttıkça trombosit sayısında azalmalar görülür. MPV düşüklüğü anal kanamalar, adet kanamasında artış, ağız ve burunda kanama şeklinde belirti gösterebilir.

Değerleri Kaç Olmalıdır?

Tam kan sayımı testinde ortaya çıkan MPV değerlerinin yetişkinlerde 7,5 fl- 11,5 fl arasında olması beklenir. Eğer kişinin değerleri 9.7- 12,8 fl aralığında ise sağlıklı olduğu anlamına gelmektedir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

CA 15- 3 Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlara Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?
GGT: Gama Glutamil Transferaz Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlara Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Popüler İçerikler

Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!
Narin Cinayetinde Yeni Gelişme! Katilin Kim Olduğunu Açıklayan İtirafçı: "Katil, Amca Salim" Dedi
Narin Güran Cinayetinde Yeni İddialar Yeni Detaylar: 'Eczaneden Ertesi Gün Hapı Aldılar' İddiası!