Mozaikler Tesadüfen Bulunmuştu: Germanicia Antik Kenti Bölgenin Efes'i Olma Yolunda

Kahramanmaraş'ta tesadüfen bulunan Germanicia Antik Kenti, bölgenin Efes'i olma yolunda ilerliyor. Bir bölümü geçen yıl ziyarete açılan antik kentin iki mozaikli alanı daha turizme kazandırıldı.

Bir evde yapılan kaçak kazı sonucu ortaya çıkmıştı

2007 yılında Bağlarbaşı Mahallesi'nde bir evde yapılan kaçak kazı sonucu ortaya çıkarılan Germanicia Antik Kenti'nin turizme kazandırılması adına bölgede kazı çalışmaları başlatıldı.

"Mozaiklerin Geç Roma-Erken Bizans dönemine ait olduğu tespit edilmiştir"

DHA'da yer alan habere göre, yapılan çalışmalarda antik kentin Dulkadiroğlu, Bağlarbaşı, Şeyhadil ve Namık Kemal Mahalleleri'nin tamamı ile Kanuni Mahallesi'nin de bir kısmını kapsadığı belirlendi. Germanicia Antik Kenti'nin M.S. 1'inci yüzyılda kurulduğunu ancak bugüne kadar yapılan kazılarla şehrin M.S. 4'üncü ve 6'ncı yüzyıllarına ait mozaik ve kalıntılarına ulaştıklarını belirten Safinaz Akbaş, 'Geç Roma-Erken Bizans dönemine ait olduğu tespit edilmiştir. Ancak ileriki zamanda yapılan kazılar sonrası tabii ki daha erken döneme ait verilere ulaşmamız mümkündür' dedi.

Şeyhadil Mahallesi'nin kent merkezi olduğu belirlendi

Germanicia Antik Kenti'nin ortaya çıktığı 2007'den bu yana şehrin tüm kazı çalışmalarında görev alan Safinaz Akbaş, yaptıkları çalışmada mozaiklerin fazla olduğu Bağlarbaşı Mahallesi'nin kentin yerleşim alanı olduğunu belirtti. Akbaş, ayrıca yapı kalıntılarının fazla olduğu Şeyhadil Mahallesi'nin ise kent merkezi, Dulkadiroğlu ve Namık Kemal Mahallelerinin de kentin yayılım sahası olduğunu belirlediklerini söyledi.

Bakanlık izniyle kazı alanı ziyaretçilere açıldı

Akbaş sözlerine şöyle devam etti:

'2014-2015 yılında kazısı yapılan mozaikli alanımızın etrafına geçici koruma duvar örgüsü ve çatısı ile ziyaretçiler için yürüme platformu yapıldı. Mozaikler üzerinde restorasyon, konservasyon işlemleri gerçekleştirildikten sonra bakanlığımızın da izniyle alanımız ücretsiz olarak ziyarete açıldı.'

"Bu yıl içerisinde 2 alan daha ziyaretçilere açılacak"

Safinaz Akbaş 'Şu an bulunduğumuz alanımızın ve 2017 yılında kazısı yapılan alanımızda kazımızda çıkan mozaiklerimizin yine etrafına koruma duvarları örülmesi, geçici çatı sistemi ve yürüme platformu yapılması ile mozaiklerimizin restorasyonunun, konservasyonunun yapılması için Sayın Valimiz Vahdettin Özkan'ın talimatıyla Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortaklığında DOĞAKA'ya bir proje sunuldu ve projemiz uygulama aşamasına geçildi. 2019 yılının sonlarına doğru inşallah Bakanlığımızın da izniyle iki alanımız ziyaretçiyle buluşacak hale getirilecektir' dedi.

1 milyon dolar bütçe ayrıldı

Kalkınma ajansının proje için 1 milyon liralık bütçe ayırdığını belirten Safinaz Akbaş, Ağustos ayında ziyarete açılan yerde 140 metrekarelik mozaiğin olduğunu, bu yıl sonunda ziyarete açılması planlanan 2 alanda da toplam 150 metrekare mozaiğin olduğunu söyledi.

"Roma dönemine ait bir villanın salonunun taban mozaiği olma ihtimali şu an için yüksek"

Ziyarete açılacak olan yerlerden biri olan Bağlarbaşı Mahallesi'ndeki mozaik hakkında bilgi de veren Akbaş, 'Bu taban mozaiğimizin Roma dönemine ait bir villanın salonunun taban mozaiği olma ihtimali şu an için yüksek gözükmektedir. İleriki zamanda bölgedeki diğer yerlerin kazısı gerçekleştirildikten sonra hangi yapısının hangi bölgesine ait veya hangi odasına ait olduğu tam olarak netlik kazanacaktır' diye konuştu.

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
04.02.2019

Kaçak kazı yapanlara ceza yazmak yerine para verselerdi bari adamlar koca bir antik şehir bulmuşlar. Kaçak kazıları yaygınlaştıralım. Daha neler bulunur kim bilir.

04.02.2019

Hala kimse sprey boya ile adını yazmadı mı mozaiklere_? ŞAŞKINIM

bizzat o mahallede oturan birisi olunca bu haberi görmek şaşırttı ama şunu üzülerek söylemeliyim ki yilardir bu konu üzerinde hiçbir çalişma yapılmamakta sadece bir evi yıkıp altinı kazdilar o kadar.ziyaret için gittiğimde ise kapıda asma kilit vardı ve içeri girişler yasaktı.düşünün 1500 yıllık tarihi eserleri teneke bi kapı ve asma kilit koruyor.üstelik ziyarete de uzun yıllar açiĺmadı.son 2 senedir gidip bakmadım ama bi sey olacagını da sanmam bizim orda hic kimse kıymetini bilmez bunun

TÜM YORUMLARI OKU (13)