Morluk Nasıl Geçer? Vücutta Morluk Tedavisi…

Morluk herkesin cildinde kolaylıkla oluşabilecek cilt problemlerinden biridir. Morluklar çoğunlukla küçük bir çarpma ve darbe sonucu deride renk değişimine neden olur. bazen yaşanan bir travma olmaksızın vücutta kendiliğinden morluklar oluşabilir. Uzun süre vücutta geçmeyen ve aniden oluşan morarmalar bazı hastalıklar açısından uyarı olarak algılanmalıdır. Peki, morluk nasıl geçer? İşte vücutta morluk tedavisi hakkında merak edilenler…

Morarma, cilt altındaki kılcal damarların zarar görmesi ve kanın deri altına birikmesi sonucu meydana gelir. Kazadan ya da travmadan sonra kandaki oksijen azaldığında cilt renk değiştirmeye başlar. Morarma en çok bacaklarda meydana gelir. Eğer morarma kendiliğinden oluşuyorsa bu kan hastalıklarından kaynaklanabilir. Genelde bir hafta 10 gün içinde morluklarda iyileşme gözlemlenir. Tabi ki morluğun durumuna göre de iyileşme süreci değişeme uğrar. Morlukların iyileşme hızını artırmaya yardımcı olacak tedaviler oldukça basit uygulamalardır. İşte vücutta morluk tedavisi…

Morluk Nasıl Geçer?

Genellikle cildin zedelenmesine bağlı ortaya çıkan morluklar tedavisiz kısa sürede kendiliğinden iyileşir. Ancak cildinizdeki morluk sizi rahatsız ediyorsa morluğu ve şişliği gidermek için hemen soğuk kompres uygulayın. İki, üç gün yapacağınız bu 15 dakikalık uygulama morluğu iyileştirecektir. Morluk tedavisi bununla sınırlı değildir. İşte vücutta oluşan morluk tedavisinde yapabileceğiniz diğer yöntemler…

• Morluk olan bölgeyi kalp hizasından yukarı kaldırın. Bu kan dolaşımını azaltır, şişme ve renk değişimini yok eder.

• Ağır ve yorucu egzersizlerden kaçının. Aksi takdirde morluğun olduğu alana daha fazla kan akışı gerçekleşeceğinden bölge sarsılmamalıdır. Morluğun olduğu bölgeye kanın gitmesi durumu daha da kötüleştirir.

• Morluk olan bölgeye nazik masajlar yaparak cildi eski haline döndürebilirsiniz. Fakat morluğun üzerine değil çevresine masaj yapmaya özen gösterin. 

• Vücuttaki morluk tedavisinde etkili diğer bir yöntem ise etkilenen bölgeye soğan dilimi yerleştirmektir. Bir dilim soğanı moraran bölgeye koyarak kısa sürede iyileşme sağlayabilirsiniz.

• Eğer soğan kokusuna tahammül edemeyeceğinizi düşünüyorsanız bir tutam maydanozu ezip moraran bölgenin üzerinde 5 dakika bekletin. Maydanoz hem yaranın iyileşmesini sağlayacak hem de ağrıları azaltacaktır.

• Morluklar için uygun kremlerde morarmaların giderilmesine yardımcı olur.

Morarmanın Riskli Olduğu Durumlar

Bir anda vücutta morarmaların meydana gelmesi sakıncalı olabilir. Üstelik altında yatan travma gibi bir neden yoksa bazı hastalıklar morarmanın sorumlusu olabilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi morarmanın tehlikeli olduğu durumlar bazı kan hastalıklarıdır. Kan hastalıkları kişilerde burun kanaması ve diş eti kanmasına yol açar. 

Kan hastalıkları dışında; zatürre, bronşit ve akciğer hastalıkları gibi solunum sistemi hastalıkları vücutta morarma sebepleridir. Kalp yetmezliği, kapak rahatsızlıkları, kafa içi kanama gibi birçok neden vücutta morluk oluşumuna yol açar. Sık sık oluşan ve geçmeyen morarmalar için hekiminize başvurarak nedenlerin araştırılması sağlığınız açısından faydalı olacaktır.

Popüler İçerikler

Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!