Tam adıyla Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Türkiye'nin o dönem yaptığı yoğun diplomatik temasların ardından 1936 yılının yaz aylarında haftalarca süren görüşmelerin ardından imzalandı.
Türkiye, 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması'nın parçalarından biri olan Boğazlar Sözleşmesi'nin değiştirilmesi gerektiğini savunuyor ve bunun için de çalışmalar yürütüyordu.
1923 tarihli Boğazlar Sözleşmesi ile İstanbul ve Çanakkale boğazları ile ilgili geçici düzenlemeler getirmişti. Buna göre, askeri olmayan gemi ve uçakların barış zamanı boğazlardan geçmesi, her iki yakasının da askeri güçten arındırılması ve Türk askerinin girişinin yasaklanması öngörülüyordu. Bunun için de başkanı Türk olan bir uluslararası kurul oluşturulmuştu.
Türkiye ise Lozan Antlaşması'yla getirilen bu geçici düzenlemenin değiştirilmesi ve kalıcı, yeni bir düzenleme yapılmasını istiyordu.
Türkiye'nin çabaları 1930'ların ortasında karşılık buldu. Başta İngiltere olmak üzere, Balkan ülkeleri yeni bir düzenleme yapılması için İsviçre'nin Montrö kentinde bir konferans düzenlenmesini kabul etti.
O dönem, Anadolu Ajansı'nda yayımlanan bir haberde konferansın 'Boğazların tahkimi meselesini tetkik ve intaç edeceği (sonuçlandıracağı)' belirtildi. Aynı haberde konferanstaki tartışmaların zeminini de hükümetin hazırladığı projenin oluşturacağı vurgulandı.
Konferans Haziran ayında toplandı ve haftalar süren görüşmelerin ardından 20 Temmuz 1936'da Montrö Boğazlar Sözleşmesi imzalandı.
Sözleşmeye Türkiye'nin yanı sıra Bulgaristan, Fransa, İngiltere, Avustralya, Yunanistan, Japonya, Romanya, Sovyetler Birliği ve Yugoslavya imza attı.
akepe nin abd nin oyuncağı olduğunun bence göstergesidir bu montrö tartışmaları... eğer bu anlaşma fesh edilirse ki gidişat bunu gösteriyor,rusya ile ilişkilerimiz de boka saracaktır..amaç abd nin karadenize açılabilmesi..tek sebep bu..kanal istanbul katarlılılara rant.abd ye karadenize açılma bahanesidir.durduk yere montröyü gündeme getirmenin amacı bunun yakın gelecekte hayata geçirilmesi çabalarındandır.
Şunu anlayalım: Lozan Boğazlar bölgesi dışındaki tüm toprakları garantileyen bir anlaşma fakat Montro ise boğazları garantileyen bir sözleşme. Bunun kalkması halinde şuanki özelliklerini kaybederek tüm devletleri ilgilendiren bir krize dönüşüyor. Kanal İstanbul'un yapılması yaklaşık 5-7 yıl süreceği için şimdilik bir sorun yok fakat montro kalkarsa ABD için kanala bile gerek kalmaz.
GÜNDEM DEĞİŞTİ GENE YOK YA HER SEFERİNDE AYNI TUZAĞA DÜŞÜYORSUNUZ. İSTİSNASIZ HER SEFERİNDE. NE ZAMAN HÜKÜMETİN BAŞI SIKIŞSA, BÖYLE AÇIKLAMALAR GELİYOR BİR YERLERDEN. GÜYA EĞİTİMLİ MUHALİF KESİMDE, HER SEFERİNDE TUZAĞA DÜŞÜP HÜKÜMETİN EKMEĞİNE YAĞ SÜRÜYOR.