Monotonlukla Başı Dertte Olanlar Buraya: Hayat Kalitenizi Arttıracak Farklı Hobiler

Hayatın koşuşturmacasına kapılıp kendini akışa bıraktığında geçip giden şey aslında ömrün oluyor. Bu monotonluktan çıkmak için hayatını renklendirecek ve yaşam kaliteni arttıracak hobilerle karşınızdayız!

1. Basit bir teleskopla başlamak mümkün: Astronomiyle ilgilenmek

Uçsuz bucaksız gökyüzünü incelemek ve hareketlerini yorumlamak tarih boyunca en çok ilgimizi çeken konulardan biri oldu. Göbeklitepe de dahil olmak üzere birçok tarihi buluntuda mimari eserlerin belli yıldızları görecek şekilde tasarlandığını görebiliyoruz. 

Şehrin ışık kirliliği nedeniyle gökyüzünü tüm ihtişamıyla görmemiz günlük hayatta pek mümkün olmasa da astronomiye merak sarıp araştırmalar yaparak bu alanın ne kadar büyüleyici olabileceğini görebilirsin.

2. Hem zihin hem de odak için: Yazı Yazmak!

Sende yazarlık hamuru olmadığını düşünmen, aklında yazacak bir şey olmaması ya da öyle bir vaktinin olmaması... Hobi olarak bir şeyler karalamaya bahane olarak sunabileceğin çok şey var!

Halbuki yazmak; stres, anksiyete ve depresyona karşı mental sağlığını korumak için birebir! Özellikle aklının karıştığı, hayattaki amacını kaybettiğini düşündüğün zamanlarda odağını toplamak ve her şeyi daha berrak görmek için de oldukça faydalı. Bir kalem, bir kağıt ve belki bir kahve hazırlayıp biraz kendinle baş başa kalarak içinden gelenleri kağıda dökmek sana iyi gelecek!

3. Basit araçlarla tasarım ürünler yapmak

Genellikle DIY projeler adıyla tarif edilen, evdeki ürünlerle ya da basit araç gereçlerle yapılan tasarım ürünler, yaşam alanlarına renk katacak güzellikler ortaya koymanı sağlıyor. 

Sahilden topladığın taşları boyamak, atık kartonlardan gece lambası yapmak, eski rafı evdeki malzemelerle yenilemek gibi onlarca proje hem odağını dağıtıp ruhunun dinlenmesine hem de yaşam alanlarının güzelleşmesine yardımcı oluyor. Bu aktiviteleri sevdiklerinle birlikte yapmak ise modunu yükselttiği gibi ilişkilerini kuvvetlendirmeni de sağlıyor.

4. Hayvan dostlarımızla vakit geçirmek

Şehir hayatıyla birlikte, yakın geçmişte hayatımızın içinde yer alan inek, koyun, keçi ve kümes hayvanları maalesef artık eskisi kadar hayatımızın içinde değil. Halbuki hayvan dostlarımızla vakit geçirmenin stresi düzenleyen hormon olan kortizol seviyisini düşürdüğü biliniyor. Aynı zamanda yalnızlık hissi ve anksiyete gibi duygu durumlarıyla baş etmek konusunda da oldukça etkili bir yöntem.

Evcil bir hayvan sahiplenip ona yuva olmak, sokak hayvanlarını beslemek ya da en basit şekliyle komşunun köpeğini gezdirmek ve onunla vakit geçirmek hem monotonluktan sıyrılmana yardımcı olacak hem de kurduğun bağ ile hayata pozitif bakmanı sağlayacak en önemli şeylerden biri.

5. Dans Kursuna Gitmek

Salsa, bachata, yöresel oyunlar... Dans etmenin alzheimer gibi hastalıklardan tutun ruh sağlığına ve öz güvene kadar her alanda faydaları mevcut. Üstelik sosyal bonusları da cabası. Hayatının monoton bir rotaya girdiğini düşünüyorsan, buna bir dur demek ve harekete geçmek için atabileceğin en hızlı adımlardan biri dans etmek olacaktır. 

Sana en çok hitap eden ya da asla senlik bir tür olmadığını düşündüğün bir dans seç ve öğrenmeye başla! Eğer bu etkinliğe birkaç sefer de olsa şans verirsen monoton hayatın nasıl bir anda değişebileceğine şahit olacaksın.

6. Doğayı ve yakın çevreni keşfetmek için: Yürüyüş Yapmak

Binlerce yıllık insanlık tarihinde doğal yaşamdan bu denli uzaklaştığımız bir dönem olmamıştı. Şehir hayatına bir mola vermediğimiz sürece doğal yaşamdan uzaklaşmaya devam ediyoruz. Özellikle yoğun iş-eğitim rutinine girdiğimizde değil doğayı keşfetmek, en yakınımızdaki mahalle esnafından bile bihaber olabiliyoruz. 

Bir fırsat yaratıp önce yakın çevremizi keşfetmek, yaşadığımız şehrin ara sokaklarını, semtimizin parklarını, bahçelerini, etkinlik alanlarını görmek; fırsat bulabiliyorsak biraz daha uzaklaşıp doğaya karışmak monotonluğu yıkmak için atabileceğimiz en değerli fiziksel ve ruhsal adım olabilir.

7. Gönüllülük projelerinde yer almak

Hem kendine hem de topluma ya da daha geniş bir bakış açısıyla doğaya bir katkı sağlamak için yapabileceğin en değerli aktivitelerden biri gönüllülük organizasyonlarına katılmak olacaktır. 

Fidan dikmek, bir köy okulunun iyileştirilmesine destek olmak, ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşan bir ekiple birlikte çorba dağıtmak ve bunun gibi onlarca aktivite, hayata farklı bir pencereden bakmana ve yeni insanlarla bağ kurmana yardımcı olacaktır. Hayatta kalıcı izler bırakmanın ve iyi bir şeyin parçası olmanın onlar kadar sana da iyi geleceğini unutmamalısın.

8. Hangisi olduğundan bağımsız: Spor Yapmak

Tenis, badminton, futbol, basketbol, satranç... Hangi sporun sana daha ilgi çekici geldiği pek de önemli değil. Sadece ilgini çeken bir alan seç ve harekete geç! Sporun hem fiziksel hem de psikolojik olarak faydaları saymakla bitmiyor. İçerisinde rekabet ya da mücadele olan sporlar özellikle odağını dağıtmana, ait hissetmene ve rahatlamana da olanak tanıyor. 

Hayatın rutininden çıkmak, hem fiziksel hem de ruhsal olarak iyi hissetmek istiyorsan sana en cazip gelen spor branşını seç ve daha fazla vakit kaybetmeden hemen başla!

9. Bitki yetiştirmek

İster ortamını güzelleştirecek bir çiçek, ister domates, biber, marul! 

Bitkilerle uğraşmak monotonluktan sıyrılmada terapi etkisi yaratacak kadar etkili bir yöntem. Bahçen varsa onu rengarenk hale getirmek, balkonun varsa onu fidanlarla donatmak ya da salonunda çiçeklere yer vermek senin elinde. Özenle suladığın, bakımını üstlendiğin, daha sağlıklı olması için gerekli ilaçları vb. hazırladığın bir bitkinin çiçek açması kadar mutluluk veren çok az şey var!

10. Sihirli taktikler öğrenmek

Bozuk para, iskambil kağıdı, mendil gibi gündelik nesnelerle yapabileceğin sihirli numaralar öğrenmek, hem odağını dağıtıp kafanı rahatlatmana hem de girdiğin ortamlara neşe saçmana yardımcı olacaktır. Üstelik çocuklarla aranın çok daha iyi olacağı da aşikar!

Popüler İçerikler

Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
Zengin ve Fakir Erkek Karşılaştırması Yapan Yeliz Yeşilmen'in Bakış Açısı Kullanıcılar Tarafından Desteklendi!