Moğolistan: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Moğolistan Rehberi

Karayla çevrili Moğolistan, kuzeyde Rusya ile güneyde Çin arasında, herhangi bir okyanustan uzakta, Doğu Asya'nın iç kesimlerinde yer almaktadır. Ülke, uzun soğuk kışlar ve kısa soğuktan sıcağa değişen yazlarla belirgin bir karasal iklime sahiptir. Moğolistan, deniz seviyesinden ortalama yüksekliği yaklaşık 1.580 metre olan büyük bir platodur. Bugünkü Moğolistan toprakları geçmişte bir dönem Göktürkler tarafından yönetilmiştir.

Bu içeriğimizde Moğolistan hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İşte Moğolistan hakkında her şey:

Moğolistan Hakkında Genel Bilgiler

Karayla çevrili Moğolistan, kuzeyde Rusya ile güneyde Çin arasında, herhangi bir okyanustan uzakta, Doğu Asya'nın iç kesimlerinde yer almaktadır. Ülke, uzun soğuk kışlar ve kısa soğuktan sıcağa değişen yazlarla belirgin bir karasal iklime sahiptir. Moğolistan, deniz seviyesinden ortalama yüksekliği yaklaşık 1.580 metre olan büyük bir platodur. Bugünkü Moğolistan toprakları geçmişte bir dönem Göktürkler tarafından yönetilmiştir.

Moğolistan bölgesinin dörtte üçü, ülkenin meşhur otlak hayvan sürülerini besleyen otlaklardan oluşuyor. Kalan alan, ormanlar ve çorak çöller arasında yaklaşık olarak eşit olarak bölünmüştür ve arazinin yalnızca küçük bir kısmı ekin altındadır. Toplam nüfusu üç milyondan az olan Moğolistan, dünyadaki herhangi bir ülkenin en düşük ortalama nüfus yoğunluğuna sahip ülkelerinden biridir.

Moğolistan hakkında birkaç önemli bilgi:

  • Başkenti: Ulan Batur

  • Resmi Diller: Moğolca

  • Nüfusu: (2023 tahmini) 3.499.000

  • Para Birimi: Tögrög

Moğolistan'ın Tarihi

Moğolistan'ın tarihi binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Son arkeolojik keşifler, Moğolistan'ın 500.000 yıl önce yaşadığını ortaya çıkardı. Moğolistan tarihi boyunca çok sayıda etnik grup çeşitli göçebe imparatorluklar tarafından yönetilmiş ve yaşamıştır.

1206'da Büyük Cengiz Han, dünya tarihinin en büyük bitişik imparatorluğu olan Moğol İmparatorluğu'nu kurdu. Moğol İmparatorluğu'nun toprakları bugünkü Çin ve Rusya'dan genişledi ve Avrupa, Kore ve İran dahil Arap yarımadasına kadar ilerledi.

Yüzyıllar süren egemenliğin ardından Moğol İmparatorluğu, MS 1398'de, belki de Moğol İmparatorluğu'nun başkentini komşu Çin'deki Harhorum'dan Pekin'e taşımak gibi stratejik bir hatayla kaçınılmaz olarak dağılmaya başladı.

Mançu, Moğolistan'ı 1692'den 1911'e kadar kontrol etti, Moğol ulusal bağımsızlık hareketinin bir sonucu olarak, Moğol Monarşisi 1911'de yeniden kuruldu. 1915'te Moğolistan, Çin ve Rusya arasındaki anlaşma, ülkeye sınırlı özerklik verdi. Ancak 1919'da Çinliler Moğolistan'ı yeniden işgal etti. 1921'de sürüldüler ve Moğolistan tamamen bağımsız hale geldi. Daha sonra komünist bir ülke oldu. Moğolistan Halk Cumhuriyeti 1924'te kuruldu.

Moğolistan daha sonra Rus hakimiyetine girdi. 1939'da Ruslar ve Moğollar, Doğu Moğolistan'da Japonlarla savaştı. Bu arada Komünistler Moğolistan'da totaliter bir rejim kurdular ve dine acımasızca zulmettiler. Ancak 1990 yılında Moğolistan'da demokrasi talebiyle gösteriler düzenlendiğinde komünizm çöktü. Komünistler pes etti ve seçimler yapıldı. Moğolistan 1992'de yeni bir anayasaya kavuştu.

Coğrafi Açıdan Moğolistan

Moğolistan, Asya'da kuzeyde Rusya ve güneyde Çin arasında yer almaktadır. Dağlar ve platolar üzerinde yer alan, ortalama yüksekliği 5.180 fit (1.580 metre) olan dünyanın en yüksek ülkelerinden biridir. Moğolistan, Sarı Deniz'den 435 mil (700 kilometre) uzaklıktadır.

Moğolistan'ın İklimi

Moğolistan'ın sıcaklığı bir günde 35 dereceye kadar dalgalanabiliyor. Ülke çok kuru ve yılda çok az yağış alıyor. Güney Moğolistan, dünyanın en soğuk çöllerinden biri olan ve yaklaşık 500.000 mil kareyi (1.295.000 kilometre kare) kaplayan Gobi'nin hakimiyetindedir.

Moğolistan'ın Ekonomisi

Tarım ve hayvancılık Moğol ekonomisi için önemli olmaya devam etse de, 1960'lardan itibaren devlet tarafından yönetilen ekonomik planlama, Moğolistan'ın önemli ve çeşitli maden kaynaklarının geliştirilmesini giderek daha fazla vurguladı.

Moğolistan'ın gayri safi milli hasılası ve kişi başına düşen geliri, özellikle 2000 yılından sonra önemli ölçüde arttı. Ancak ülke halkının büyük bir bölümü yoksulluk içinde yaşamaya devam etti.

Moğolistan'ın Nüfusu

Moğollar etnik olarak oldukça homojendir. Moğollar, nüfusun yaklaşık beşte dördünü oluşturmaktadır.

Nüfus içindeki etnik gruplar ve yoğunlukları şu şekilde:

  • %95 Moğol

  • %4 Kazak

  • %1 diğer

Moğolistan nüfusu 2023 tahmini olarak 3.499.000 kişidir.

Moğolistan'da Kültürel ve Toplumsal Yaşam

Dil

Nüfusun büyük çoğunluğu Moğolca konuşur ve başka bir dil konuşanların neredeyse tamamı Moğolca anlar. 

Din

Nüfusun yaklaşık üçte biri geleneksel şamanik inançlara bağlı. Çoğunlukla ülkenin batı kesiminde nispeten az sayıda Müslüman bulunur. Halkın önemli bir kısmı ateist veya dinsizdir.

Kültürel Hayat

Moğolistan'daki çağdaş kültürel yaşam, geleneksel göçebe, şamanik ve Budist inançların benzersiz bir karışımıdır. Kentleşme ve modernleşmenin Moğolistan'daki göçebe gelenekler üzerinde kaçınılmaz olarak ağır bir etkisi oldu, ancak ayırt edici eski geleneklerin çoğu devam etti.

Moğolistan'a Nasıl Gidilir?

Moğolistan'a Türkiye'den direkt uçuş şu an bulunmuyor. Gitmek için Moskova üzerinden aktarma yapabilirsiniz.

Umuma mahsus, hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahibi Türk vatandaşları, 30 güne kadar turistik ziyaretlerinde vizeden muaftır.

Popüler İçerikler

MİT Raporu İlber Ortaylı'nın Kariyerine Engel Olacaktı: Annesinin Doğum Yeri Ortalığı Karıştırdı
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Doğu Ekspresi Seyahatinin O Kadar da Romantik Olmadığını Söyleyen Adam Bilinmeyenleri Anlattı
YORUMLAR
27.08.2023

THY direkt uçuşu var

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ