Modern Savaşlarda Kullanılmış, Tarihin En Acımasız Silahlarından Birisi: Napalm Bombası

Dünya tarihi boyunca asırlar boyu birçok savaşlar yaşanmıştır. Bu savaşlarda kullanılan birtakım silahlar ve bu silahların etkileri yıllar boyunca hafızalardan silinmemiştir. Biz de burada modern savaşlarda kullanılmış ve insanlar üzerinde acı etkiler bırakmış olan bir silahı, Napalm Bombasını ele almayı uygun gördük.

Bilim İnsanları Napalm Üzerine Çalışıyor

Napalm Bombası ilk defa 1940'lı yıllarda Louis Fieser başkanlığındaki bir kimya komisyonu tarafından geliştirildi. Harvard Üniversitesinde konu üzerinde çalışan bilim insanları, Napalm maddesinin askeri bir silah olarak kullanılabileceğini keşfettiler. Bütün bu çalışmalar Napalm Bombası'nın ilk adımlarını attı.

Kimyasal Bileşenler

Temel olarak Napalm bombalarının içerisinde yanıcı bir madde, ilk zamanlar benzin kullanılırdı. Bundan başka bombanın içerisinde benzen ve polistiren maddeleri de bulunmaktaydı. Napalm isminin kökeni ise yapımında bolca kullanılan naftenik ve palmitik asit adlarının birleşiminden oluşuyordu.

İlk Defa Tinian'da Kullanılıyor

Napalm Bombası ilk defa 1944 yılının yaz aylarında pasifikteki Tinian Savaşlarında kullanıldı. Amerikan uçakları napalm bombalarıyla Japon savunma hatlarını ve cephelerini döverek piyadelere destek sağladılar. Şüphesiz ki bu bombanın infilak anına tanıklık eden askerler, gördükleri karşısında korku ve hayrete düşmüşlerdi.

2000 Metrekareye Yayılan Bir Enerji

Napalm uçaklardan atılıp infilak ettiğinde yaklaşık 800 ile 1200 derece arasındaki bir ısı açığa çıkıyordu. Bombaya çok yakından temas eden insanlar, hiçbir şeyin farkına varmadan saniyeler içerisinde hayatlarını kaybediyorlardı. Hayatta kalmayı başaranlar ise, vücutlarına oluşan yanıklar sebebiyle inanılmaz derecede acılar çekiyorlardı. Bunların yanı sıra, bombadan etkilenmeyen insanlar bile, patlamanın açığa çıkarttığı karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatlarını kaybedebiliyorlardı.

Vietnam Savaşı'nın Baş Rol Oyuncusu

Napalm bombaları sonraki yıllarda patlak veren Vietnam Savaşı sırasında da sıkça kullanıldı. O günlerde savaşın içerisinde bulunan gazeteci ve fotoğrafçı Nick Ut, ''Napalm hayal edebileceğiniz en acı silahtır'' diyor. Bu bombaların kullanılmasını uluslararası zeminde yasaklayan bir antlaşma yoktu. Fakat siviller üzerinde kullanılması 1980 yılında Birleşmiş Millet tarafından yasaklandı.

Acının Fotoğrafı

Dünya üzerinde en çok bilinen savaş fotoğraflarından birisi, Vietnam'a Napalm bombası atıldıktan kısa süre sonra çekilen bu fotoğraftır. Fotoğraftaki Kim Phuc adındaki küçük kız, bu bombardıman sonrasında iki kardeşini kaybetmiştir. Bu fotoğraf kısa sürede dünyanın ilgisini Vietnam Savaşı üzerine toplamıştır ve günümüzde halen en etkileyici savaş fotoğraflarından birisidir.

Yeni Bir Keşif

Vietnam Savaşı sırasında ABD, napalm bombaları üzerine yeni geliştirmeler yapılmasını istedi. Bunun üzerine çalışan bilim insanları Napalm-B veya diğer bir adıyla Süper Napalm bombasını oluşturdular. Bu bombada ilk tasarımdan farklı olarak, yanıcı madde olarak benzin yerine uçak yakıtı, yani kerosen kullanılıyordu. Kerosen, bomba infilak ettiğinde sıcaklığın daha yüksek seviyelere ulaşmasını sağlıyordu.

Napalm Bombası, dünya tarihi boyunca savaşlarda kullanılan onca acımasız silahtan sadece birisidir. Bugün bilimsel açıdan tarihte kullanılan bu tip silahlar incelenmektedir. Fakat bu silahların etkilerine maruz kalan insanların acıları da unutulmamalıdır. Netice itibarıyla geçmişte yaşanılan acıların, savaşların ve üzücü olayların gelecekte yaşanmamasını temenni etmekteyiz.

Popüler İçerikler

İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
YORUMLAR
29.08.2016

başlığı napalım bombası diye okuyan tek ben miyim

12.08.2016

bu bombanın kokusu meyveye benzediği için ilgisini çeken çocukların yanarak ölmesine sebep oluyordu.

09.08.2016

Şu bombalara sebepsizce ilgi duyuyorum.Bu arada Kim Phuc ablamız pilotu affetmiş takdir ettim.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ