Ghosting, biriyle olan tüm iletişimi birden durdurmak, onu görmezden gelmek veya aniden ortadan kaybolmak anlamına gelir.
Türkçe karşılığı hayalet gibi ortadan yok olmak anlamına gelen ghosting, kişinin ilişkide aniden ortadan kaybolduğu, yok olduğu durumdur.
Özellikle gençlerde görülen “Ghosting” bir psikolojik şiddet türüdür.
İlişkilere ciddi zararlar veren bu şiddet türü, genellikle bağlılığın kurul(a)madığı ilişkilerde görülür. Önce her şey yolunda görünür. Kişilerin iletişimleri ve paylaşımları vardır. Ardından herhangi bir problem olmaksızın kişilerden biri bir anda yok olur, erişilmez ve ulaşılmaz bir hal alır. Bu kaybı deneyimleyen kişi ise belirsizlik içerisinde kalarak zihnindeki pek çok senaryo ile boğuşmaya, olanları anlamlandırmaya çalışır. İşte yaşadığı bu ruhsal zorlanma, durumu bir psikolojik şiddet boyutuna taşır.
Bu kavramları açıklarken “Böyle bir duruma maruz kaldığımı nasıl anlarım?” sorusu da akılları kurcalar. Kısaca açıklamam gerekirse karşı taraf; ilişki içerisindeyken aniden ortadan kayboluyorsa, sorumluluk almaktan kaçınıyorsa, en ufak problem karşısında kestirip atıyorsa, hayal kırıklığı yaşatıyorsa, aramalara veya mesajlara dönmüyorsa, görmezden geliyorsa hayatınızdaki kişi tarafından Ghosting’e uğruyor olabilirsiniz.
Ghosting’ e maruz kalan kişiyi “ghostee”, ilişkiyi aniden bitirip, ortadan kaybolan kişiyi ise “ghoster” olarak tanımlayabiliriz. Bu koşullarda Ghosting’e maruz kalan kişiler ilişkide en çok yıprananlardır. Bu kişiler, kendine olan güvende azalmalar yaşar, yetersiz ve değersiz hisseder, benlik saygısı azalır, maruz kaldığı duygusal şiddet nedeniyle kendini suçlar, yoğun öfke, üzüntü, huzursuzluk ve hayal kırıklığı hisseder, ağlama krizleri yaşar, stres, anksiyete, depresyon, uyku bozuklukları ve TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) yaşayabilir.