Genelgede, iş yerlerinde psikolojik tacizle mücadelenin, öncelikle işveren ve yöneticilerin sorumluluğunda olduğu belirtildi.
Ayrıca, farkındalık artırıcı eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasına özen gösterilmesi gerektiği vurgulandı.
Genelge kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde 'Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu' yeniden yapılandırıldı.
Bu kurul, ülke çapında politikalar belirleyecek, eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerini koordine edecek ve kamuoyunu bilinçlendirme çalışmaları yürütecek.
Genelgede ayrıca, iş yerlerinde soruşturma yürütülürken, çalışanların özel hayatlarının korunması için hassas davranılması gerektiğinin de altı çizildi.
Çalıştığım bir iş yerinde cinsel mobinge maruz kalıyordum. Baro avukatlarına gidip danıştım neler yapabilirim diye. İş yerinde çalışanın 5 kişi olması ve bunlardan 2sinin patronun kardeşleri olmasından dolayı işler baya zordu. Şikayetim durumunda şahit olması gerektiği ve şahit olmadan şikayette bulunursam herhangi bir gelişme elde edemeyeceğim, habersiz alacağım ses ya da görüntü kayıtlarının da delil olarak sunulamayacağı için en iyisi şikayet etmeyip yeni bir iş bulma tavsiyesi verilmişti avukat "hanım" tarafından. Ben çalışma kanununu ders olarak almış, hukuki haklarını bilen, mobing tanımını çok iyi bilen ve ayrımını yapabilen bir bireyken kanunlar benim yanımda durmuyorsa, iş eğitimle çözülmez..
Mesaiye kalacaksın kalmıyorum yok, istemiyorsan muhasebe orada git çıkışını al demek mobing değil mi?
Çalışanı yıldırmak için zırt pırt departmanını değiştirmek de mobbingden sayılıyor mu ?