MMO Açıkladı: İşsiz Mühendis Sayısı 91 Bine Yükseldi

Makine Mühendisleri Odası, mühendisler arasında işsizlik oranının yüzde 10’u aştığını, işsiz mühendis sayısının 2017’ye göre 18 bin kişi artarak 91 bine yükseldiğini açıkladı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO), sanayinin sorunları bülteninin 48’incisini, sanayide emeğin durumuna, ücretlere ve işsizlik sorununa ayırdı. 'Sanayide ücretler aşağı, işsizlik yukarı' başlıklı analizde mühendis işsizliğine de mercek tutuldu.

"Sanayi emeği reel ücret kayıplarına uğruyor"

TÜİK, Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve IMF verileri kullanılarak yapılan analizde, sanayide ücretlerin özellikle enflasyonun yükseldiği 2018’in ikinci yarısında hızla eridiğine dikkat çekildi ve 'Kriz, hızla sanayi odaklı derinleşirken sanayi emeği reel ücret kayıplarına uğruyor' denildi.

Analizde "Sanayi çalışanları için geçerli olan ücretlerde erime ve işsizlik sorunu, mühendisleri de kapsamaktadır" ifadeleri yer aldı.

📌 Analizde paylaşılan verilere göre, mühendisler arasında işsizlik oranı 2018’de yüzde 10’un üstüne çıktı.

📌 İşsiz mühendis sayısı 2017’ye göre 18 bin kişi artarak 91 bine yükseldi.

📌 TÜİK verileri, mühendis işsizliğinin 2014’ten bu yana arttığına işaret ediyor.

2014’te sayıları 58 bin olan işsiz mühendis sayısı 2018’de 91 bine çıkarak 2014’e göre yüzde 57 artış yaşandı.

Popüler İçerikler

Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
Kızılcık Şerbeti Fatih'e Söven Kadının Televizyonu "Öfke" Uyarısı Verdi!
YORUMLAR
25.04.2019

Her tarafa niteliksiz bölümler açmak yerine var olan bölümleri daha iyi bir seviyeye çıkarıp daha az mühendis almak bu kadar zor olmamalı herkes mühendis olmak zorunda değil.

25.04.2019

araba yapacağııızzzzz, uçak yapacağııızzzzz, tank yapıyoruzzzz,,, köprü otoyol yapıyoruzzz (japonlar sağ olsun) uzaya uydu fırlatacağızzzzzzzzz, roket yapacağızzzzzzzz, sanayileşeğizzzzzzzz (montaj sanayi) ee sormazlar mı adama bunca mühendis neden işsiz?

25.04.2019

İşsiz mühendis sayısının çokluğu iş dünyamızın mühendis çalıştırmayı gerektirecek işler konusundaki kısırlığı. İş ve ürün geliştirme motivasyonu olan, yenilikçi çalışmalar peşinde koşan firmalar ülkemizde nadir. İnovasyon bizim için aman biz de boy gösterelim semineri laflarındandır. Genellikle görüntü vermek için patron ve müdürlerce bir iki inovasyon, yenilikçilik, üretim kelamı edilir. Ama günün sonunda tanıdıklar aracılığıyla kotarılan ballı devlet ihalesini ucuz yollu yaptırmanın peşinde koşulur. Araştırma geliştirmenin fuzuli masraf görüldüğü bir ortamdan bahsediyoruz.

25.04.2019

Ürün geliştirmeyi, ar-ge'yi bir tarafa koyun; çalışma verimini artıracak basit çözümlerden bile korkan firmalarla dolu bir iş dünyası söz konusu. Örnek vereyim. İsmini vermeyeceğim bir firmada çalışan bir mühendis arkadaşım var. Bu firmada yapılan işlerden biriyle alakalı 7-8 farklı excel tablosu tutulup maillerle ofisten ofise aktarılıyor. Her ofis tablolara kendi tablolarından kopyala yapıştır ayrı birer sayfa ekliyor. Sonra bu dosyalar ayrı excel tablolarında birleştiriliyor. Geriye dönük inceleme gerektiğinde dosyalar tek tek karıştırılıyor. Arkadaş bu böyle olmaz diye bir veritabanı tasarlıyor. Sonra her ofis için farklı arayüzler hazırlayıp ister elle, ister kendi excel tablosunu yükleyerek giriş yapacağı bir yapı kuruyor. Tabii günün sonunda hakettiğini görüyor. Takdir görmeyi beklerken müdürü başta olmak üzere azar da dahil türlü tepkiyle karşılaşıyor. Ee sen misin rutinimizi bozan..

TÜM YORUMLARI OKU (19)