Miyop Nedir? Miyop Belirtileri ve Tedavisi…

Genellikle ergenlik döneminde başlayan ve giderek kötüleşen miyop veya miyopi, genetik ve çevresel etkilerle gelişebilir. En yaygın görme kusurlarından biri olan miyop nedir? Miyop belirtileri ve tedavisi ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizde…

40 yaşın altındaki kişilerde görme bozukluğunun en yaygın nedeni ve Dünya çapında yaklaşık 1,5 milyar insanı etkileyen görme sorunu olan miyopi hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik… Miyop nedir? Miyop belirtileri ve tedavisi…

Miyop (Miyopi) Nedir?

Uzağı görememe veya tıbbi olarak adlandırıldığı şekliyle miyopi, insanların yakın nesneleri net bir şekilde görebildiği, ancak daha uzaktaki nesnelerin bulanık göründüğü bir görme bozukluğudur. Miyop olan kişiler uzaktaki nesneleri bulanık görürler. Gözlerini kısarak bakmak zorunda kalırlar.

Miyop Belirtileri Nelerdir?

- Uzağı bulanık görmeK

- Baş ağrıları

- Göz yorgunluğu nedeniyle çift görme

- Göz çevresinde haleler

- Şaşı bakmak

Miyop Tedavisi

Miyopi olan kişiler, net uzak görüşü yeniden kazanmak için çeşitli seçeneklere sahiptir. Bunlar:

Gözlük: Miyopiyi tedavi etmenin en yaygın yolu, retinaya yeniden ışık veren düzeltici gözlük veya kontakt lenslerdir. Gözlük, ışığın retinaya doğru bir şekilde odaklanmasını sağlar, böylece nesneler bulanık görünmez. Gözlük camların kalınlığı ve ağırlığı miyop derecesine bağlıdır. Görme yeteneği genellikle yaşlandıkça değişir, yani sonunda iki çift gözlük kullanmak gerekebilir.

Kontakt lensler: Bazı insanlar kontakt lensleri gözlüklere tercih eder çünkü bunlar hafif ve neredeyse görünmezdir ancak göz kuruluğu ve enfeksiyon gibi bazı yan etkilere neden olabilir. Kontakt lensler günlük takılıp her gün atılır (tek kullanımlık) veya dezenfekte edilip tekrar kullanılabilir. Göz uzmanları genellikle enfeksiyon riski nedeniyle gece boyunca kontakt lenslerin kullanılmamasını tavsiye etmektedir.

Miyopi tedavisi için başka bir seçenek de korneal refraktif tedavi (CRT) olarak da bilinen ortokeratolojidir (ortho-k ). Bu cerrahi olmayan prosedürde, gözün ön dış yüzeyi olan korneanızın eğriliğini kademeli olarak yeniden şekillendirmek için özel olarak tasarlanmış sert kontakt lens takarsınız. Lensler, korneayı düzleştirmek için baskı uygular. Bu, göze giren ışığın odaklanma şeklini değiştirir. Kontakt lensleri gece boyu takarsınız ve sonra çıkarırsınız.  Böylece gün boyunca lens veya gözlük kullanmadan daha iyi görülebilir. Bu teknik miyopiyi tedavi etmez çünkü kornea genellikle normal şekline geri döner ancak bazı insanlardaki lens bağımlılığını azaltabilir.

Lazer göz ameliyatı: Lazer göz cerrahisinde, korneada küçük bölümler lazer ışını uygulanarak yakılır, böylece ışık retinaya daha iyi odaklanır. Üç temel lazer göz ameliyatı tipi vardır:

Fotorefraktif keratektomi (PRK): Korneanın yüzeyi az miktarda çıkarılır ve bu teknik doku kaldırmak ve korneanın şeklini değiştirmek için kullanılır.

Lazer epitelyal keratomileusis (LASEK): Teknik olarak PRK’nin değiştirilmiş şeklidir fakat korneanın yüzeyini gevşetmek için uyuşturma işlemi gerekir. Bu ameliyatta korneanın en üst katı lazerle kesilip bir kapak kaldırılır ve korneanın şeklini değiştirmek için lazer kullanılır ve kapak yerine yerleştirilir.

Lazer in situ keratektomi (LASIK): LASEK’e benzer ancak daha küçük bir kornea kanadı oluşturulur. Bu cerrahi müdahaleler genellikle ayakta tedaviyle yapılır, bu nedenle normalde hastanede bir gece kalmak gerekmez.

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!