Dünya, adını Roma ya da Yunan mitolojisinden almayan tek gezegendir. İngilizcedeki 'Dünya' anlamına gelen 'Earth' sözcüğünün tam olarak nereden geldiği bilinmemektedir; ancak kökenlerinin Eski İngilizce ve Germenceye dayandığı düşünülmektedir. Earth, İngilizcede aynı zamanda toprak anlamına da gelmektedir. Fakat Roma Mitolojisi'nde toprak tanrısı Tellus'tur. Yunan mitolojisinde ise Gaia. Bu nedenle, Roma mitolojisinden türetilen bazı sözcüklerde Dünya 'terra' olarak da anılmaktadır. Keza bazı dillerde ve inanışlarda Dünya'dan Gaia olarak da bahsedilmektedir. Örneğin 'toprak ana' olarak dilimize geçen kalıbın orijinali terra mater olarak bilinir. Bu karmaşıklıktan ötürü Dünya'nın ismi birçok dilde birçok farklı şekilde anılmaktadır.
Dilimizdeki karşılığının kökenine gelirsek: Dünya sözcüğünün etimolojik kökenleri Farçadaki donyâ (دنیا), Arapçadaki dunyā (دنيا) sözcüklerine dayanır. Orijinali Arapça olanıdır; ancak sadece Persçe ve Türkçede değil, Dari, Paşto, Bengalce, Punjabi, Ürdü, Hintçe, Yunanca, Kürtçe, Aramice ve hatta Malezya dili, Endonezya dili ve Nepal dilinde de bu şekilde (ama kimi zaman başka anlamlarda) kullanılmaktadır.
İslam dinine göre de, birçok diğer dini inanışta olduğu gibi, insanın iki hayatı vardır. Biri ölmeden önceki hayat, yani şu anda yaşadığımız hayattır. Diğeri ise öldükten sonraki hayattır. Şu anda yaşadığımız hayat bize daha yakındır. Bu yüzden Arapçadaki 'daha yakın' veya 'daha alçak' anlamına gelen 'dena' fiili dilimize Dünya olarak geçmiştir. İslam'a inananların kutsal olarak kabul ettiği kitap Kuran'da da 'dunyā' ve 'ākhira' sözcükleri zamansal (şimdi ve sonra gibi), konumsal (aşağı ve yukarı gibi) ve ahlaki (kötü ve iyi gibi) zıtlıklardan bahsederken kullanılmaktadır. Bize yakın olan Dünya, diğer uzak cisimlerden ayırt edilebilmesi için bu ismi almıştır.
gezegenlerin isimleri galaksideki yüce divan tarafında verilmedi. dünyada yaşıyoruz çevremizi keşfediyoruz herkes ana bacısının ismini vermesin die insanlar kendi aralarında mitolojiden ilerliyelim die anlaşmışlar işte. doğal olarak dünya ilk keşif oluyor. demekki kafalarında o sırada ileride bu konuda mitolojiden ilerleriz fikri daha doğmamış. düz mantık bunun ismi toprak olsun demişler. bu sebeple farklı.