'Selam Tevhid'' diye de bilinen soruşturmada usûlsüzlük yaptıkları, Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulmasına karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan 34 muvazzaf askerden 32'si, tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, hükümetin ''paralel yapı'' diye tanımladığı Fethullah Gülen Cemaati'ne yönelik soruşturma kapsamında düzenlenen üçüncü dalga operasyon askere uzanmıştı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından pazar günü yapılan operasyonda, aralarında bir yarbay ve iki binbaşının da olduğu 34 muvazzaf asker hakkında gözaltı ve yakalama kararı çıkarılmıştı.
MİT tırlarının durdurulması
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, 'MİT'e ait yardım tırlarının durdurulmasının sebebinin, aynı soruşturmada uydurma gerekçelerle şüpheli konumuna sokulan MİT ve İHH isimli sivil toplum kuruluşu üzerinden devlet kurumlarını terörle ilişkilendirmek olduğu anlaşılmıştır' demişti.
Şüphelilere yöneltilen suçlamalar; ''yasa dışı dinleme', 'casusluk', 'özel hayatın gizliliğini ihlal', 'kişisel verilerin hukuka aykırı kaydedilmesi', 'resmi belgede sahtecilik', 'terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'.
Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT'e ait tırların durdurulması ''Selam Tevhid'' dosyası kapsamında yapılmıştı. Şüpheliler, MİT'e ait tırların durdurulmasına ilişkin Adana Ağır Ceza Mahkemesi'nde ''casusluk'' suçundan yargılanıyor.
Bu operasyon kapsamında ise aynı şüpheliler hakkında, 'terör örgütüne üye olmak'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçlarından işlem yapılacak.
Toplam 28 tutuklu
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen, ''Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' soruşturmasında usûlsüzlükler yapıldığı iddialarıyla ilgili 22 Temmuz'da yapılan operasyonda, aralarında İstanbul Terörle Mücadele Şubesi'nin eski müdürü Yurt Atayün'ün de olduğu 11 emniyet görevlisi tutuklanmıştı.
Soruşturmayı genişleten savcılık, yeni deliller doğrultusunda Şubat 2015'te düzenlenen ikinci operasyonda, ''terör örgütü kurmak ve yönetmek', 'kurulan örgüte üye olmak', 'terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçlarından 29 şüpheli polis hakkında gözaltı kararı vermişti. Operasyonda gözaltına alınan 21 kişiden 17'si çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı. Bu operasyonda Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen ve Taraf gazetesi yazarı Emre Uslu hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.
'Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' soruşturmasında usûlsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin ''paralel yapı'ya yönelik 22 Temmuz'dan bu yana yürütülen soruşturma kapsamında toplam 28 kişi tutuklanmıştı.
AA - Al Jazeera Turk