MİT TIR'ları Davasında Gizlilik Kararı

Adana ve Hatay'da MİT'e ait TIR'ların durdurulmasına ilişkin davanın ilk duruşmasında TIR'ları durduran savcılar ve jandarma komutanı hakim karşısına çıktı. Yargılamayı ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 16. Ceza Dairesi yaptı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 'Adana ve Hatay'da MİT'e ait TIR'ların durdurulmasına' ilişkin davada gizlilik kararı aldı.

Soruşturma kapsamında tutuklanan eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, eski Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay, savcılar Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Ahmet Karaca ile ilgili yargılama süreci başladı. 

Davanın, Yargıtay Ceza Genel Kurulu salonundaki ilk duruşmasına sanıklar, sanık yakınları ve avukatlar katıldı. Duruşmayı CHP'li bazı milletvekilleri, YARSAV Başkanı Murat Arslan, Özgürlük ve Demokrasi İçin Avrupalı Yargıçlar ve Savcılar Birliği (MEDEL) Yönetim Kurulu üyesi George Almpouras da izledi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Mahkeme gizlilik kararını taraflara sordu

Mahkeme Başkanı Eyüp Yeşil, iddia makamından duruşmanın kamu güvenliği nedeniyle gizli yapılması konusundaki görüşünü sordu. Cumhuriyet Savcısı Kenan Zeybek, duruşmanın geri kalan kısmının kapalı olarak yapılmasına karar verilmesini istedi. Avukat Aziz Erbek, daha önce dosyayla ilgili gizlilik kararı alınmadığını belirterek, kanunlarda duruşmanın aleni yapılmasının esas olduğunu, böylece yargıya güvenin sağlandığını söyledi.

Diğer avukatlar da konusu suç teşkil eden bir fiilin devlet sırrı kapsamında değerlendirilemeyeceğini ifade etti.

Kamu güvenliğinden neyin kastedildiğinin izah edilmesini isteyen avukatlar, daha önce yayın yasağı alınmasına karşın internetten bütün görüntülerin yayınlandığını, gizli bir durum kalmadığını savundu.

Avukatlar, heyetin huzurunda gizlilik kararı talep eden Cumhuriyet Savcısı hakkında da suç duyurusunda bulunduğunu bildirdi.

Gizlilik kararı

Kararı açıklayan Yeşil, davanın mahiyeti itibarıyla kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kılması nedeniyle bu aşamada sanıkların savunmasının alınması sırasında CMK'nın 182/2. Maddesi gereğince duruşmanın kapalı yapılmasına oy birliğiyle karar verildiğini bildirdi.

Duruşmayı sadece sanık eşlerinin izlemesine izin verildi.

Duruşma basın mensupları ve diğer izleyicilerin çıkarılmasının ardından kapalı devam etti.

İddianame

İddianamede sanıklar hakkında, 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs', 'Devletin güvenliğine ve siyasal faaliyetlerine ilişkin bilgileri temin edip ifşa etmek' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

CNN TürkAl Jazeera ve ajanslar

Popüler İçerikler

Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!