Mısırlılar bugün, yeni anayasa referandumu için sandık başına gidiyor. Oylama sonucu ülkede yeniden seçimlerin yapılabilmesinin önünü açabilir.
Yeni düzenleme, darbe ile devrilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yürürlüğe soktuğu anayasanın yerine yenisinin uygulamaya konmasını amaçlıyor.
Mısır’dan bildiren muhabirler sandıktan çıkabilecek Evet oyuyla halkın ‘Mursi’nin devrilmesini onaylamış olacağı’ yönünde bir işaret olarak algılanabileceği için ordunun Evet oyu istediğini aktarıyor.
Müslüman Kardeşler oylamanın boykot edilmesi çağrısında bulundu.
Oylama sırasında şiddet olaylarının engellenmesi için güvenlik önlemleri artırıldı. İçişleri Bakanlığı, oylamanın yapılacağı iki gün boyunca oy merkezlerinde 200 bin polisin, 150 merkezi güvenlik birimlerinin ve 200 muharebe grubunun görevlendirildiğini duyurdu.
BBC’nin Kahire’den bildiren muhabiri Orla Guerin, oylama için ‘oransız’ bir kampanya yürütüldüğünü ve yeni anayasa için devlet televizyonları ile özel radyo ve televizyonlarda sürekli olarak yeni anayasaya destek yayınları yapıldığını belirtiyor.
Orla Guerin, buna karşılık Hayır kampanyası için poster görmenin çok güç olduğunu ve Hayır posterleri asmak isteyenlerin gözaltına alındığını aktarıyor.
Yeni anayasa taslağı, İslamcı partilerden yalnızca iki temsilcinin aralarında bulunduğu 50 kişilik bir komisyon tarafından hazırlandı.
Yetkililer yeni anayasa taslağının daha fazla hak ve özgürlük tanıdığını ve ülkenin istikrar yolunda önemli bir adım olduğunu belirtiyor.
Mısır’ın tecrübeli eski diplomatlarından Amr Musa, BBC’ye yaptığı açıklamada demokrasinin korunması ve teşvik edilmesi için mümkün olan her şeyin yapıldığını söyledi.
Musa, Ama devletin ve halkın güvenliği göz önünde bulundurulduğunda ilgilenilmesi gereken bazı maddeler ve durumlar var dedi.
Yeni anayasa şu maddeleri içeriyor: Cumhurbaşkanı dört yıl süreyle ve en çok iki yıl arka arkaya hizmet edebilir ve mecliste aleyhine tahkikat açılabilir İslam devletin dini olarak kalıyor ama inanç özgürlüğü mutlaktır, azınlıklara koruma sağlanır Devlet kadın ve erkekler arasındaki eşitliği güvence altına alır Siyasi partiler din, ırk, cinsiyet veya coğrafya temelinde kurulamaz
Taslağı eleştirenler, yeni anayasanın halk pahasına orduya ayrıcalık tanıdığını ve Hüsnü Mübarek’in devrildiği 2011 devriminin getirdiklerini göz ardı ettiği görüşünde.
Yeni anayasa taslağı, sivillerin de askeri mahkemelerde yargılanmasını ön görüyor ve gelecek sekiz yıl boyunca savunma bakanının atanma yetkisini orduya veriyor.
Ayrıca ordu bütçesinin denetimini, sivil bütçe denetiminden ayrı tutuyor.
Sandıktan Evet oyu çıkması, yeniden cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimlere gidilmesinin de yolunu açıyor.
Mursi’yi deviren Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi’nin Cumhurbaşkanlığı’na aday olacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Anayasaya çoğunlukla Evet oyu verileceği görüşünde olan uzmanlar katılımın önemli olduğuna dikkat çekiyor.
Yaklaşık bir yıl önce oylanan eski düzenleme yüzde 63,8 oy oranıyla kabul edilmiş, fakat oylamaya katılım yalnızca yüzde 32,9 oranında kalmıştı.
Geçici hükümet, oylamaya katılımın yüksek olmasını, Mursi’nin devrilmesini ‘meşru’ kılacak bir adım olarak tanıtabilir.
Mısır’ın demokratik yollarla seçilen ilk devlet başkanı olan Muhammed Mursi, Temmuz ayında askeri darbeyle devrilmişti.
İskenderiye’de cezaevinde tutulan Mursi, göstericilerin ölümünü kışkırtmakla suçlanıyor. Mursi iddiaları reddediyor.
Müslüman Kardeşlerin çok sayıda üyesi de demir parmaklıklar ardında.
Mursi’nin devrilmesinden bu yana yaşanan şiddet olaylarında binden fazla kişi öldü.
BBC Türkçe