Mısır'ın Devrik Lideri Mursi'nin Geçmişi ve Bugünü

2011 Mısır Devrimi sonrasında, ilk kez seçimle gelen 5. Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi 3 Temmuz askeri darbesiyle görevinden alınmıştı. Yargılanmaya devam ettiği 'hapishane baskınları' davasının sonucunda da idam cezasına çarptırıldı. İşte, Mısır'ın devrik lideri Muhammed Mursi'nin yaşamına ve siyasi hayatına dair kısa bir bakış.

Muhammed Mursi'nin hayatı

Muhammed Mursi, 1951 yılında Nil deltasındaki Şarkiye kentinde 6 çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu olarak dünyaya geldi.

Mühendislik eğitimi aldı

Mühendislik lisansını Kahire Üniversitesi'nde alan Mursi, doktorasını yapmak üzere 1982 yılında ABD'ye gitti. Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde doktorasını tamamlayan Mursi yardımcı doçent olarak Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nde çalıştı.Bir süre Libya'da da öğretim görevlisi olarak çalışan Mursi, 1985 yılında ülkesine dönerek Zagazig Üniversitesi'nde ögretim görevlisi olarak hizmet vermeye başladı.

Ve siyasete atıldı

Mursi, 1979 yılında Müslüman Kardeşler'in din bölümüne üye olarak siyasete başladı. Ardından 1992 yılında hareketin siyasi kanadına geçti.

Mısır'da özgür bir seçimle başa gelen ilk Cumhurbaşkanı oldu

Time dergisine de kapak oldu: 'Ortadoğu'daki en önemli adam'

Peki Mısır'da bundan önce neler yaşanmıştı?

Tunus'ta bir seyyar satıcının kendi bedenini ateşe vermesiyle başlayan Arap Baharı, 2011 yılınında Mısır'ı da vurdu ve insanlar işsizlik, yoksulluk, ifade özgürlüğü ve diğer temel haklar için sokaklara döküldüler. Tahrir Meydanı doldu taştı ve dönemin lideri Hüsnü Mübarek istifa ederek yönetimi bırakmak durumunda kaldı. Ardından bir süre askeri yönetimle ülke idare edildi. Sonrasında yapılan seçimlerde Müslüman Kardeşlerin ikinci adayı olan Muhammed Mursi 5. Cumhurbaşkanı oldu.

Ordu ve Mursi arasında anlaşma iddiaları

Mısır uzmanı siyasi analistler ise, seçim sonuçları açıklanmadan önce Müslüman Kardeşler ile asker arasında sıkı bir pazarlığın yaşandığını iddia ediyor. Mursi'nin cumhurbaşkanı olması karşılığında, ülke ekonomisinin yüzde 40'nı kontrol eden askere önemli ödünler verdiğini söylüyorlar. Aslında pek de haksız sayılmazlar çünkü Mursi cumhurbaşkanı olmadan evvel anayasaya ek madde koyularak cumhurbaşkanının yetkileri kısıtlanmış. Ayrıca ordunun kontrolünün cumhurbaşkanında değil Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi'de olması da bunun kanıtıydı.

Adeta dişleri sökülmüş bir aslan

Mursi yönetimin arkasında ordu olduğu düşüncesi Mursi'ye 'dişleri sökülmüş aslan' lakabının takılmasına sebep oldu.

Halk yine meydanlarda

Tahrir Meydanı'nda askeri yönetim karşıtı ve Mursi yönetimine karşı gösteri yapan protestolar başladı, askeri yönetimin yasama ile ilgili yetkilerini sivil kurumlara bırakması gerektiğini ifade eden protestocular, Yüksek Askeri Konsey'in devrimin kazanımlarını görmezden geldiğini savundu. Bu sefer 2011 Mısır Devrimi'nden kat kat daha fazla insan sokaklara döküldü.

Veee DARBE!

Halk protestolarının bitmemesini bahane eden Sisi önderliğindeki ordu 3 Temmuz 2013 yılında darbe yaptı ve Muhammed Mursi yönetimden alındı.

Mursi'nin davası

Darbenin ardından Mursi, 2011’de dönemin cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in devirmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmaları sırasında İslamcı mahkumların hapishanelerden kaçırılması için yabancı militanlarla işbirliği yapmakla suçlanıyordu.

Dava sonucundan idam kararı çıktı

İdam kararlarını değerlendiren Müslüman Kardeşlerin siyasi kolu Hürriyet ve Adalet Partisi’nin eski bakanlarından Amr Darrag, “Bu siyasi bir karar ve işlenmek üzere olan cinayet suçunu temsil ediyor. Uluslararası toplum tarafından durdurulmalı” dedi.

Bu tepkiler genellikle idam kararına karşıydı ancak kimisi demokrasinin gerilemesi ve idam kararının temel hakları sekteye uğratması sebebiyle buna karşı çıkarken, kimileri Mursi'yi destekledikleri için karşı çıkıyorlardı. Ancak Mursi'yi haklı olarak eleştiren tweetler de vardı.

https://twitter.com/bercanaktas/status/599533007536562178

https://twitter.com/asliaydintasbas/status/599531701212184576

https://twitter.com/yusufcum/status/599513871406256129

https://twitter.com/baskomsernevzat/status/599518577188839424

 https://twitter.com/Cnnicmimar/status/599676112327806977

https://twitter.com/MBekaroglu/status/599584850094518272

Kaynaklar:

T24

Diken

Popüler İçerikler

Magazin ve Dizi Sektörünü Ayağa Kaldıran Olayların Aslı Ne? Ayşe Barım ve Serenay Sarıkaya Bu İşin Neresinde?
Sosyal Medyada Viral Olan 'Kalp Çizme' Akımında Bir Kadının Verdiği Tepki Tartışılıyor
Fenerbahçe Tribünleri "Yönetim İstifa" Tezahüratları Sonrası Karıştı