Arkeologlar, Keops Piramidi Olarak da Bilinen Büyük Piramit'in Nasıl İnşa Edildiğine Dair Keşiflerinin Müjdesini Verdi!

Channel 4 adlı İngiliz kanalında geçen hafta yayımlanan yeni bir belgeselde arkeologlar, Keops Piramidi olarak da bilinen Büyük Piramit'in nasıl inşa edildiğine dair keşiflerinin müjdesini verdi!

Cevap eski liman Wadi al-Jarf'da keşfedilen papirüsten, Kızıldeniz'den geliyor.

4500 yıldan fazla korunabilmiş bu el yazması dünyadaki en eski papirüslerden biri. Adeta Antik Mısır'a açılan bir pencere bizler için!

Başkent Kahire'deki Gize’yi çevreleyen antik mezar kentte bulunan üç anıtsal piramitten en eski ve en büyük olanı Büyük Piramit.

'Dünyanın Yedi Harikası'ndan en eskisi ve el değmemiş tek antik yapı olma özelliği taşıyan piramidin nasıl inşa edildiğiyse bir sırdı, ta ki el yazması bulunana kadar.

Nil Nehri'nin yaklaşık 9 km batısında yer alan piramidin yapımı tam 20 yıl almış ve M.Ö. 2560 civarında son bulmuş.

Tora kentindeki taş ocaklarından çıkarılan kireç taşları ve Asvan'daki granitle yapılan Büyük Piramit 139 metre uzunluğunda. Taşların bölgeye nasıl taşındığıysa en büyük muammalardan biriydi.

Büyük Piramit'in inşasında görev almış bir memurun günlüğü olduğu anlaşılan el yazmasında 'Mısırlı Merer' taşların Tora'dan nasıl getirildiğini anlatmış.

Kireç taşından bloklar botlara yüklenerek Nil boyunca farklı amaçlar için açılmış kanallardan inşaat bölgesine en yakın olacak şekilde taşınmış. Taş bloklar daha sonra özel bir ray sistemiyle yuvarlanmış. Asvan'dan getirilen granitlerin de aynı tip teknelerle taşınmış olabileceği düşünülüyor.

Araştırmacılar ayrıca, Wadi Al-Jarf limanının da önemli bir rol oynadığını keşfetmişler.

Taşları kesmek ve şekil vermek amacıyla kullanılan bakır sığ denizin hemen karşısından çıkarılıyor ve Gize'ye bu liman aracılığıyla taşınıyormuş.

Mısırlı ünlü arkeolog Zahi Hawass da bu olayı "21.Yüzyılın en harika keşfi" olarak nitelendiriyor.

Görünen o ki bu inanılmaz eserin yapımının nasıl başarıldığını sonunda anlamaya başlıyoruz!

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
YORUMLAR
28.09.2017

buyuk tas bloklarini nasil tasimislar diyen arkadaslari sultan ahmet meydanina davet ediyoruz. orda gidip dikilitasa bir baksinlar. 20metre tek parca granit blok. boyutunu agirligini bir hayal etmeye calisin. misirda misirlilar tarafindan dikilmistir ve dikildiginde dahada buyuk 30 metreydi. teknolojik olarak misirdan cokda farkli olmayan roma imparatorlugu tarafindan 4uncu yuzyilda misir collerinden istanbula tasinip, istanbulun inisli cikisli bayirlarindan tepelerinden gecirilip, sultanahmet meydanina 4 adet bronz takozun uzerine dikilmistir. tarihden bildigimiz kadariyla bir uzayli yardimida almamislar. eski insanlari kucumsemeyin. bir kac kasnak ve iple akliniza gelmeyecek boyutta isleri basarabiliyorlardi.

28.09.2017

pramitler olmasa arkeologlar aç lan aç... adamlar koymuş pramidi geçmiş uğraşsın ipneler demiş :) bundan 1500 yıl sonrada bizim restore ettiğimiz tarihi binaları görüp o zamanın teknolojisi ile böyle mallıkları nasıl yapmışlar deyip düşünüp duracaklar :)

28.09.2017

ya bi yapı var ve bu yapı nil nehrine 9km uzaklıkta. e tabi o yapıda kullanılacak malzeme nehir yoluyla gelecek. bu neyin iq'su. sen bana o taş blokları üstüste nasıl ördün onu anlat

TÜM YORUMLARI OKU (32)