Mis Gibi Kilo Verirken Son 5 Kiloda Takılmamıza Neden Olan Plato Dönemi Nedir?

Kilo verme sürecinden geçen her insan o son 5 kilonun bir türlü gitmediğine şahit olur. Mis gibi kilo verirken bir anda tartıdaki ibre bir türlü oynamaz ve kilo verene adeta zulüm gelir. Peki, o son kiloların bir türlü gitmediği 'plato dönemi' nedir ve bu dönemden nasıl kurtulabiliriz?

Kilo vermek çoğu insan için bir zulüm olsa da esas zulüm mis gibi kilo verirken o son 5-6 kilonun bir türlü gitmek bilmemesi!

Kilo vermeye başlayan herkes tartıdaki değişimi gördükçe daha da şevkle egzersiz ve diyetine devam eder. Fakat bir süre sonra o ibre oynamaz ve kilo verme süreci aniden durur.

Bilimsel olarak bir açıklaması olan bu durum 'plato dönemi' olarak adlandırılıyor. Peki, nedir bu plato dönemi?

Vücudumuz kilo verdiğimizi fark eder ve bu durumu hayati bir tehlike olarak algılar. Doğal olarak da kendini koruma altına almak için metabolizma hızını düşürerek kilo verme hızını yavaşlatır.

Araştırmacılar hızla kilo veren kişilerin bir süre sonra aşırı yavaş hızda kilo vermesini tamamen buna bağlıyor. İşte bu dönemin ismi 'plato dönemi'!

Biz son 5 kilo desek de plato dönemi 5 kilodan çok önce de kişide meydana gelebiliyor. Vermeniz gereken kaç kilo olursa olsun eğer plato dönemiyle karşı karşıya kaldıysanız bu dönemden nasıl kurtulacağınızı bilmeniz lazım.

Plato döneminden kurtulmanın ilk aşaması kesinlikle hedef kilonuzu gözden geçirmek!

Çoğu kişi kilo verirken Vücut Kitle İndeksini göz önüne alarak ilerlese de yağ ve kas ölçümünü göz ardı edebilir. Yani siz tartıda beklediğiniz kilodan daha fazla görseniz de o kilolar yağ değil, kas olabilir. Vücudumuzdaki kasların ağırlığı yağların ağırlığından daha fazla bastığı için tartı yerine mezura ile ölçüm yapabilir ve asıl idealinizi öğrenebilirsiniz.

Aralıklı oruç programını doğru kullanın!

Özellikle aralıklı oruç yöntemiyle kilo veren kişiler, kahvaltıyı direkt atlayıp doğrudan öğle yemeği yeseler de araştırmacılar, vücudumuzun aldığı kalorileri en iyi kullandığı zamanın sabah saatleri olduğunu açıklıyor. Yani eğer aralıklı oruç yapacaksanız kahvaltıyı es geçmeyip akşam yemeğini hafif tutmak daha olumlu sonuç ortaya çıkaracaktır.

Stres kilo vermeyi çok etkiliyor!

Stres, kilo vermeyi çok isteyen kişilerin bile bunu başaramaması önündeki en önemli etmen. Özellikle vücudun kortizol üretip yağ depolamasını teşvik etmesine neden olan stres, böylece sürekli kalorisi yüksek gıdalara yönelmemizi sağlıyor.

Kalori sayımının doğru yapılması lazım!

Kilo verdikçe vücudumuzun ihtiyaç duyduğu kalori miktarı azalır. Araştırmacılar, kilosunu korumak isteyen kişilerin %10 daha az oranında kalori almaları gerektiğini savunuyor. Yani kalori sayımınızı tekrardan gözden geçirebilirsiniz.

Egzersize güvenin ve sakın bırakmayın!

Kilo vermesi duraksayan çoğu kişi artık daha fazla mücadele etmek istemeyerek egzersiz yapmayı bırakabilir. Halbuki bu çok yanlış bir hareket! Vücudu korumak için metabolizmanın yavaşlaması durumunda kuvvet geliştirici egzersiz programlarından faydalanabilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Kilo Vermeye Çalışırken Yapılan 15 Yaygın Hata
Bu Nasıl Bir Dönüşüm? Kilo Verme Azimleriyle Bizlere ‘Ben de Diyete Başlıyorum’ Gazı Veren 33 İnsan
Sağlıklı Bir Şekilde Kilo Verme Sürecini Hızlandırmak İçin Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

Popüler İçerikler

Zamanında Şiddet Gördüğünü Söyleyen Bennu Gerede'den Cinsel Hayatıyla İlgili Çarpıcı İtiraflar!
Cristiano Ronaldo'nun Fransa Ligi İçin Söyledikleri Fransızları Çok Kızdıracak
Çok Sevilmişti: TRT Tabii'nin Gassal Dizisinin 2. Sezon Çekimleri Başladı