Miras İşleriyle Uğraşanların En Çok Merak Ettiği Konulardan Biri Olan Hisseli Tapuda Satış Nasıl Yapılır?

Taşınmaz bir gayrimenkulün ortaklarını gösteren tapu türü hisseli tapu olarak adlandırılıyor. Söz konusu gayrimenkulün sahiplerinin isimleri bu tapuda yer alıyor. Bu sayede mülkün kaç ortağı olduğunu görmek mümkün oluyor. Hisseli tapuda satış diğer tapu işlemlerine kıyasen daha zor olabilir. Çünkü bu tapularda kimi zaman elbirliği mülkiyeti kimi zaman ise paylı mülkiyet usulü kullanılıyor. Elbirliği mülkiyette ortakların belli paylarda ayrılmış hissesi bulunmazken paylı mülkiyette hisseler belirli paylarla belirleniyor. Payların belirli olmadığı durumlar ise hisse ortaklarının anlaşması noktasında sorun yaratabiliyor. Bu sorunları yaşamadan, prosedürüne uygun bir şekilde satış işleminin nasıl yapıldığına dair ayrıntıları sizin için derledik. İşte hisseli tapuda satış işlemleri için bilmeniz gereken her şey.

Hisseli tapu satışı nasıl yapılıyor?

Miras işleriyle uğraşan kişilerin çoğu, 'Hisseli tapuda satış nasıl olur?' sorusunun cevabını arıyor. Aslında doğru adımlar izlendiğinde bu işlem oldukça kolay. Hisseli tapu satış işlemleri için mülk üzerinde hak sahibi olan tüm ortakların satış işlemini onaylaması gerekiyor. Tüm ortakların satışı onaylaması durumunda satışı sorunsuz şekilde gerçekleştirmek mümkün. Ancak ortaklar arasında tek bir kişi bile satışı onaylamazsa satışın iptali için dava açabilir. Bu nedenle hisseli tapu ortaklarından yalnızca biri gayrimenkulün satışını yapmak istiyorsa o kişinin, diğer hissedarlar ile konuşması ve onlardan onay alması şart. Satış işlemi başlamadan önce ortakların kendi aralarında anlaşmış olmaları, hissedarların önalım hakkına sahip olmaları nedeniyle de önemli bir adım.

Hisseli tapuda hisse satışı yapılabilir mi?

'Hisseli tapuda hisse satışı nasıl yapılır?' sorusu da miras işleriyle uğraşanların aklındaki konulardan birini oluşturuyor. Bu sorunun yanıtı ise şöyle: Hisseli tapu ortakları, istedikleri zaman hisse satışı yapabilirler; ancak diğer hissedarlara muhakkak haber vermeleri gerekiyor. Hissedarların noter aracılığıyla haberdar edilmesi durumunda satış sorunsuz şekilde gerçekleşiyor.

Satışın diğer hissedarlara bildirilmemesi durumunda ise yine önalım hakkı öne çıkıyor. Bu hakka dayanarak ortakların haberi olmadan satış yapan hissedara, diğer ortaklar 'Önalım Hakkı Şufa Davası' açabiliyor. Bununla birlikte ortakların haberi olmadan gerçekleşen satış işlemlerinde ortaklar yeni pay sahibinin hisselerini satın alma hakkına da sahip oluyor.

Rızai taksim nedir?

Rızai taksim; hissedarların kendi aralarında yaptığı ve hangi ortağın hangi payı alacağını gösteren resmi bir anlaşma. Rızai Taksim Anlaşması yapılabilmesi için mülk üzerinde hak sahibi olan tüm hissedarlara taşınmazın bir bölümünün verilmesi gerekiyor. Bununla birlikte rızai taksimde paylaşılan taşınmaz malların, eş değerde olması önemli değil. Ancak arada fark olduğu düşünülüyorsa diğer hissedarlar bu farkı ödeyebilir.

Hisseli tarla tapusu nasıl satılır?

Hisseli tarla tapu satışı, hissedarlardan birine veya yabancı birine yapılabiliyor. Arsa paylı mülkiyet ise hissedar kendi payını bağımsız olarak satabiliyor. Ancak önalım hakkına sahip olmaları nedeniyle önce diğer hissedarlara haber vermek gerekiyor. Hissedarlardan almak isteyen olmazsa hissedar payını üçüncü kişilere satılabilir. 

Elbirliği mülkiyette ise ortaklardan biri hisse satışı yapamıyor. Tüm hissedarların bir araya gelmesi ve arsanın noter eşliğinde paylı mülkiyet haline getirilmesi gerekiyor. Arsa paylı mülkiyet haline geldikten sonra satış işlemini paylı mülkiyet satış usulüne uygun olarak gerçekleştirmek mümkün.

Hisseli tarla satışında satışa yanaşmayan ortak hissedarlıktan çıkarılabilir mi?

Hisseli tarla satışında satışa yanaşmayan paydaş ortaklıktan çıkarılabilir ancak bunun belli kuralları var. Tutum ve davranışlarıyla diğer ortakların tamamına veya bir kısmına karşı sorumluluklarını yerine getirmeyen ortak, mahkeme kararıyla ortaklıktan çıkarılabiliyor. Davanın açılmasına pay ve paydaş çoğunluğuna göre karar veriliyor. Hakim hissedarlıktan çıkarma talebini haklı görürse çıkarılacak ortağın payını arsadan ayırmayı hükmedebilir. Ancak tapudan çıkarılan hissedar hakkını kaybetmiyor, yalnızca taşınmaz ile ilgili payı için ayrı bir tapu düzenlemesi yapılıyor.

İzalei Şüyu Davası nedir?

Hisseli tapunun satışında tarafların anlaşamaması halinde ise İzalei Şüyu Davası açmak mümkün. İzalei Şüyu Davası, mülkün satılmasını isteyen ancak hissedarlarla anlaşamayan hisse ortağı tarafından açılabiliyor. İzaleyi Şüyu Davası açıldıktan sonra yetkili biri mülkü değerlendiriyor ve mülkün piyasa değerini belirliyor. Sonrasında mülk üzerinde hak sahibi olan hissedarları bilgilendiriliyor ve tüm hissedarlardan onay alınırsa mülkün satışı gerçekleşiyor. Satıştan sonra para, hisse sahipleri arasında eşit olarak paylaştırılıyor.

Tüm Detaylarıyla Tapuda İntikal Nasıl Yapılır?
Yeni Teknolojilerle Tanışmak İsteyenlere: E-imza Başvurusu Nasıl Yapılır?
Kredi Kartı Borcunuzu Yapılandırmayla Ödeyebilirsiniz: Sağlamanız Gereken Şartlar ve Uygulanan Prosedürler

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
YORUMLAR
03.07.2023

3000metre karelik bir hisseli tapuda 300metre karesi taşinilmaz bir evim var hissedar benim evimin yanındaki arsayı bilgim olmadan 3.tekil şahisa sattı acaba dava açsam sattığı arsayı hissadar olarak tapu iptal edebilirmiyimgeri alabilirmiyim

05.07.2023

Tarım arazisindeki hiselli arasını hisse dışında başka bir yere satabilir mi

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ