Miraç sözcüğü temelde 'Allaha katına çıkmak' anlamına gelir. Bu mübarek geceye adını veren Miraç, Hz. Muhammed'in (s.a.s.) Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, daha sonra da yükseklere çıkışını temsil eder. Kur'an-ı Kerim'de İsra Suresi'nde de bahsi geçen ve kimi İslami kaynaklarda 'isrâ ve mi'rac' adlandırılan mübarek olayın gerçekleştiği gecedir.
Miraç olayının gerçekleştiği tarih ise Hicret'ten yaklaşık bir yıl önce, Recep ayının 26. gecesi olarak kabul edilir. Miracın ise iki aşaması olduğuna inanılır:
- 1. Aşama: Hz. Muhammed (s.a.s.), Mescid-i Haram'dan Kudüs'teki Beytü'l-Makdis'e götürülür. Bu aşama, Kur'an'da 'İsra' adıyla anılır. İsra Suresi'nde bahsedilen Miraç Gecesi'nde Allah şöyle buyurur:
“Kulunu (Muhammed (s.a.s.)) bir gece, Mescidi Haram’dan kendisine bazı ayetlerimizi göstermek için, etrafını mübarek kıldığımız Mescidi Aksa’ya götüren Allah, her türlü noksan sıfatlardan münezzehtir. Şüphesiz O, her şeyi hakkıyla bilen, hakkıyla görendir.” (elİsrâ, 1)
- 2. Aşama: Peygamber Efendimiz, bu kez de Beytü'l-Makdis'ten Allah'a yükselir. Bu yükseliş ise 'Miraç'tır. Ancak Kur'an'da yer almamaktadır.
Her işte kırk tane aloevera daloevera çevirip böyle kıncıfıllı günlerde herkes evliya kesilecek dini mesajları ardarda yağdıracaklar gene, şu yaşadığım ortama bak, hay şansıma çığ düşsün 😏